Faydalar ve Zararlar

Siyah benekli muz yemenin sağlığa faydaları



Alıp da yemeyi unuttuğunuz muzları sonradan buzdolabında yeniden bulduğunuz oldu mu? Bu hepimizin başına gelmiştir. Bazen ilk satın aldığınızda muzun rengi yeşil olabilir. Yeşil renk muzun henüz olgunlaşmadığını gösterir. Zaman geçtikçe muz sarıya döner. Biraz daha zaman geçtiğinde muzun üzerinde siyah lekeler oluşur. Bu lekeler gitgide çoğalır ve muzun tamamını kaplar.

Çoğunlukla muzda siyah benekler belirdiğinde onun bozulduğunu düşünür ve çöpe atarız. Halbuki siyah benekler muzun tam olgunlaştığını gösterir.

Görüntü olarak göze hoş gelmese de benekli muzlar son derece faydalıdır. Bu muzlarda TNF adlı bir madde oluşur. Benekler arttıkça bu madde de artar.

TNF bir sitokin’dir. Sitokinler bağışıklık sistemindeki bazı hücrelerin diğer hücrelerle iletişim kurmak için salgıladığı maddelerdir. Sitokinler hücreyi hayatta tutmak, hücresel farklılıkları bildirmek ve iltihaplanma durumunda tepki vermek için kullanılan sinyal yollarını aktive eder. Böylece kanserojen hücrelerle mücadelede önemli bir görev üstlenir.

Bu nedenle olgunlaşmış muzları yemek bedenin tümörlü hücrelerle savaşmasına yardımcı olur. Muz ayrıca antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendir.

İsterseniz siyah benekli muzları yediğimizde sağlığımıza ne gibi faydalar sağlayacağına hep birlikte göz atalım.

1. Kalp sağlığı ve tansiyona iyi gelir

Potasyum kalp sağlığı ve tansiyonun dengelenmesinde büyük öneme sahip bir mineraldir. Orta boy bir muz günlük potasyum ihtiyacının %9’unu karşılar. Potasyum yönünden zengin bir diyet yüksek tansiyonu önler. Bol potasyum alan kişilerin kalp hastalıklarına yakalanma riski %27 daha azdır.



2. Böbrekleri korur

Böbreklerin düzgün çalışması için potasyum gereklidir. Araştırmalar haftada 4 ila 6 adet muz yiyen kişilerin yemeyenlere oranlara %50 daha az böbrek rahatsızlığına yakalandığını göstermektedir.

3. Enerjiyi yükseltir

Muzda bol miktarda vitamin ve mineral içerir. Ayrıca glisemik endeksi düşük karbonhidratlar içeren muz kan şekerini yükseltmeden vücuda enerji verir.

4. Depresyona iyi gelir

Muz önemli bir triptofan kaynağıdır. Bir muz yediğinizde vücudunuz triptofanı seratonine dönüştürür. Seratonin ruh halini, davranışları ve cinsel isteği olumlu yönde etkileyen güçlü bir nörotransmitterdir.

5. Sindirim sistemine iyi gelir

Lif yönünden zengin bir diyet sindirim sistemine fayda sağlar. Orta boy bir muz 3 gram lif içerir. Muzda pektin ve dirençli nişasta olmak üzere iki tür lif vardır. Yalnız bu iki lif türü olgunlaşmamış muzda bulunur. Bu nedenle farklı olgunluktaki muzları yemek en çok faydayı sağlayacaktır.



Kaynakça:

(https://afcr.org.hk/en/content/tumour-necrosis-factor-tnf-bananas-help-prevent-cancer)
(https://www.jstage.jst.go.jp/article/fstr/15/3/15_3_275/_article)
(https://www.medicalnewstoday.com/articles/271157.php)
(https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-bananas#section11)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir