İçinde biriken toksinleri temizlemek bedenin doğal olarak yaptığı işlerden biridir.
Toksinler her yerde: tüm gıdalar, su, hatta soluduğumuz havada bile toksik maddeler var.
Yüksek miktarda toksik maddeyle yaşadığımızdan uzmanlar beden direncine yardımcı olmak için ara sıra detoks yapmamızı öneriyor.
Detoks yapmak karaciğerin düzgün çalışmasına ve bedenin dengelenmesine yardımcı olur.
Böylece kendimizi daha iyi hissederiz ve toksinler nedeniyle hastalanma riskimiz azalır.
İşte size bedendeki toksinleri atmanızı sağlayacak dokuz öneri
1. Bol bol su için
İç organlarınızın sağlıklı kalması için su çok önemlidir. Metabolizmanın yaptığı tüm işlerde su kullanılır.
Su aynı zamanda toksinlerin bedenden atılmasına yardımcı olur. Su sayesinde bedendeki dışkılar atılır.
Bağırsak ve sindirim sistemini iyi çalışır halde tutarsanız her tuvalete çıktığınızda bedeninizden zararlı toksinler atarsınız.
Hergün 8 ila 10 bardak su içmeye özen gösterin. Bu miktar yaşadığınız yerin iklim koşullarına ve günde ne kadar hareket ettiğinize bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
2. Güne limonlu suyla başlayın
Bedeninizdeki toksinleri azaltmak için güne bir bardak limonlu suyla başlayın.
Limondaki sitrik asit toksin atmada çok faydalıdır. Limon suyu midedeki sindirim sıvılarına benzer özellik gösterir, böylece karaciğerin safra yapmasına yardımcı olur. Daha fazla safra yiyeceklerin sindirim sisteminde daha kolay ilerlemesini sağlar.
3. Sıvı sebze ve meyve püreleri tüketin
Ispanak, kara lahana, pancar, elma, portakal, armut, kivi, ananas, avokado, kaba yonca filizi ve zencefil gibi meyve ve sebzelerle harika içecekler üretebilirsiniz. Ayrıca bu içeceklere çeşitli kuruyemişler ve tohumlar da ekleyebilirsiniz.
4. Yeşil çay için
Detoks yapacağınız zamanlar düzenli olarak içtiğiniz çay ve kahve yerine yeşil çay için. Yeşil çay bedendeki toksinleri atmada faydalı antioksidanlarla doludur.
Ayrıca yeşil çayda bulunan fenol metabolizmayı hızlandırıcı ve vücut sıcaklığını arttırıcı bir etkiye sahiptir. Bu nedenle detoksun yanısıra kilo vermek isteyenlerin de bir numaralı içeceği yeşil çaydır.
Günde 2-3 fincan yeşil çay içmeye çalışın. Eğer yeşil çaydan sıkılırsanız detoks özelliği taşıyan başka bitkisel çaylara geçiş yapabilirsiniz.
5. Elma sirkesi tüketin
Elma sirkesi antibakteriyel özelliğiyle detoksunuza yardımcı olacaktır. Salatayla tüketebilir, banyo suyunuza karıştırabilir veya her sabah çeyrek çay bardağı içebilirsiniz.
6. Masaj yaptırın
Masajla kaslara uygulanan basınç kan dolaşımını ve lenfatik akışı hızlandıracaktır. Böylelikle bedendeki toksinlerin atılması da hızlanır. Masaj yaptırdıktan sonra bol su içmeyi ihmal etmeyin.
7. Florürsüz diş macunu kullanın
Günümüzde florürün bedene ciddi zararlar verdiği, özellikle küçük çocuklarda nörolojik yan etkilere sahip olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle bitkisel, florür içermeyen diş macunu tercih ederseniz bedene florür girişini engellemiş olursunuz. Ayrıca düzenli olarak zerdeçal tüketmenizi öneririz. Zerdeçalın içinde bulunan kürkümin maddesi florürün beyine ve böbreklere verdiği hasarı engelleyecektir.
8. Terleyin
Terlemek bedendeki toksinleri atmada harika bir yöntemdir. Terlemeyle bedendeki fazla tuzu ve diğer toksinleri atabilirsiniz. Terlemek için en iyi yöntem tabii ki egzersiz yapmaktır. Buna ek olarak haftada 1-2 kez sauna, hamam ya da sıcak buhar banyosu yapmak çok faydalıdır. Özellikle egzersiz sonrası saunaya girmek toksinlerin daha hızlı atılmasını sağlar.
9. Toksik maddeler almadan yaşamayı öğrenin
Belki de verilebilecek en iyi detoks tavsiyesi toksinlerden arındırıcı bir hayat tarzı benimsemektir. Özel detoks zamanları belirlemek yerine günlük yaşamda aktif olmak, alkol ve sigaradan uzak durmak, doğru beslenmek gibi bir ömre yayılan alışkanlıklar toksik maddelerin bedende birikmelerini engelleyecektir.