Son zamanlarda oruç tutmanın sağlığa faydaları global tıp çevrelerince kabul edilmiş durumda. Özellikle 24 saatin 16 saatini bir şey yemeden 8 saatini günlük yiyecek ihtiyacını gidererek yapılan oruçlar çok faydalı bulunuyor. Bunun için akşam 6’da sonra yemeden ertesi gün sabah 10’da kahvaltı ederek bu düzeni hayatlarında uygulayanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu videomuzda 72 saat boyunca bir şey yemeden durursak bedenimizde nasıl tepkiler oluşacağına bakacağız. Bunu kimseye önermediğimizi, sadece araştırma sonuçlarını göstermek istediğimizi belirtelim. Hazırsanız 3 gün boyunca yemek yemezsek vücudumuzda olacaklara hep beraber göz atalım:
1. İŞTAH GİTTİKÇE AZALIR:
Yeme isteğiniz ilk gün inanılmaz güçlü olacaktır. Bunun nedeni vücudun alıştığı düzeni devam ettirme isteği ve psikolojik olarak yemeğe olan bağımlılığımızdır. Ayrıca çevreden gelen kokular ve sosyal hayat düzeni içindeki yeme alışkanlıkları iştahınızı tetikler. Bu durum ikinci günde artacağına azalmaya başlar. Hatta üçüncü gün iştahın iyice azaldığı gözlemlenmiştir. Bunun nedeni grelin hormonudur. İştahı düzenleyen bu hormon midenin orta düzeyde gerili olmasıyla salgılanır ama uzun süre aç kaldığınızda mide büzüşür ve bu hormonda salgılanmayı durdurur.
2. ÖLÜM RİSKİ OLDUKÇA AZDIR:
British Medical Journal’daki bir makalede yeterli sıvı alan bir insanın 30 ila 40 gün hayatta kalabildiği söyleniyor. Makaleye göre insanların hayatta kalma süresini; vücut ağırlıkları, başka tıbbi rahatsızlıklar, genetik faktörler ve en önemlisi sıvı alımı belirliyor. Yani su kaybı insanlar için yemekten çok daha hayati öneme sahip. Susuzluk nedeniyle insanlar saatler içinde hayatlarını yitirebilirken sıvı alımı yapan kişiler en kötü bir hafta yemeden hayatta kalabiliyor.
3. NEFESİNİZ BERBAT KOKAR:
Uzun süre yemediğinizde vücudunuz enerji alabilmek için halihazırda elinin altında bulunan yağ kaynaklarına yönelir. Bu yağlar o güne kadar vücudunuzda biriktirmiş olduğunuz ve bir türlü kurtulamadığınız için şikayet ettiklerinizdir. İşte bu yüzden uzun süreler yemeden durmak şeklindeki oruç diyetleri zayıflamak isteyenler için çok başarılı olur. Yalnız bunun bir bedeli vardır; bu durumda nefesiniz berbat kokmaya başlar. Bunun nedeni vücudun yağ rezervlerini yakarken oluşan kötü kokunun nefesinize karışmasıdır.
4.TAHMİNİNİZDEN AZ KİLO VERİRSİNİZ:
Üç gün boyunca yemeden durursanız kilo verirsiniz ama bunun çoğunluğu sıvı kaybından kaynaklanır. Vücudu şoklayarak yapılan rejimler kilo verdirir ama vücudun kaybettiği yağ değil sudur. Yağ yakabilmek için çok daha uzun sürelere ihtiyaç vardır. Beden yağ yakımına geçmeden önce glükojen deposunu enerji ihtiyacı olarak harcar. Bu da vücudun su kaybetmesi demektir. Üstelik bu kadar süre yememenize rağmen kaybedeceğiniz kilo miktarı ortalama 700 gramdır. Bunun bir nedeni de vücudun acil durum planını uygulamaya koyması ve sizi korumaya çalışmasıdır.
5. ÇOK DAHA AKILLI OLURSUNUZ:
Uzun süre aç kalındığında vücut bunu acil durum olarak algılar. Bir anda oluşan açlık dönemleri için hazırlıklı olan bir sistemimiz vardır. Bu sistem gereğince yememeğe başladığınızda gerekli tüm enerji diğer organlardan çok beyine yönlendirilir. Bunun sonucunda diğer organların çalışması yavaşlarken beynin çalışması hızlanır. Doğa, insanın içine düştüğü açlık durumundan kurtulabilmesi için onun net düşünmesini sağlar.
Buna ilginç bir örnek İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanmış. Japonya’da esir düşen bir grup Amerikan askeri uzun süre aç kalmak zorunda kalmışlar. Bu süre içerisinde hepsi çok daha net düşünebildiklerini fark etmişler. Öyle ki içlerinden bir tanesi Norveççe bir hafta gibi kısa bir sürede öğrenip konuşmaya başlamış.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Hiç aç kaldığınızda veya oruç tutarken bu saydığımızı yaşadınız mı? Yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.