Egzersiz yapmak beden için son derece yararlıdır. Ancak doğru yapılmadığında zararlı olabilir. Doğru spor yapma yöntemlerini araştırdığımızda önümüze doğru ve yanlış pek çok bilgi çıkıyor. Bu konuya açıklık getirmek için bazı yanlış bilinen bilgileri bir araya getirdik.
İsterseniz egzersiz hakkında doğru bilinen yanlışlara hep birlikte göz atalım.
1. Spor yapmak için en iyi zaman sabahtır – YANLIŞ
En iyi egzersiz, spor yapmaya ayırdığınız herhangi bir zaman olabilir. Akşamları işten çıktıktan sonra spor salonuna gidebileceğiniz gibi sabah erken uyanıp kısa bir yürüyüşe de çıkabilirsiniz. Burada asıl önemli olan sürekliliktir. Araştırmalara göre sabah veya akşam spor yapmak arasında bir fark bulunmamaktadır.
Bazı uzmanlar yağ yakmak için erken saatlerde aç karnına egzersizi salık verirler. Yalnız bu tavsiye kan şekeri hızlı düşen veya aç karnına fiziksel aktivitenin iyi gelmediği kişilere uygun olmayabilir.
2. Beyni çalıştırmak için bulmaca gibi zihni çalıştıran oyunlar en iyisidir – YANLIŞ
Bilmece, bulmaca ve sudoku beyni çok iyi çalıştıran aktivitelerdir. Bununla birlikte egzersiz yapmak da beyne iyi gelir. Kalp ritmini ve dolaşımı hızlandıran egzersizler her yönden sağlıklıdır. Sporun hafızayı güçlendirdiği ve morali yükselttiği kanıtlanmıştır. Düzenli egzersiz yapmak depresyon ve anksiyete bozukluğu tedavisine yardımcı olur.
3. Birkaç hafta egzersize ara versem de vücut şeklimi koruyabilirim – YANLIŞ
Bu maalesef doğru değildir. Birkaç haftalık bir arada bile beden kas kaybedebilir. O yüzden istediğiniz bedene kavuştuğunuzda bile düzenli egzersiz yapmaya devam etmenizi tavsiye ederiz.
4. Ne kadar uzun koşarsam o kadar iyi egzersiz yapmış olurum – YANLIŞ
Bu da yanlış inanışlardan biridir. Kısa koşular da kalp ritmini uzun bir koşu kadar hızlandırabilir. Aslında yürüyüş, tempolu koşu gibi hafif egzersizler bedenin spora uyum sağlaması yönünden en iyi egzersizlerdir. Hafif egzersizle kalp damar sisteminiz daha güçlü egzersizlere hazır hale gelir.
5. Enerji içecekleri sağlıklıdır – YANLIŞ
Enerji içeceklerinin büyük çoğunluğu şeker ilaveli ve aromalı sudan oluşur. Uzmanlara göre spor yapanların enerji içeceği yerine su içmesi daha sağlıklıdır. Bazı enerji içecekleri ginseng veya gingko biloba gibi besin maddeleri içerdiği için faydalı olabilir. Ancak kafein ve şeker ilaveli içeceklerin bazı olumsuz etkileri mevcuttur. Bu nedenle sporcular için su içmek en susuzluğu giderme yöntemidir.
6. Koşu bandı açık havadan iyidir – YANLIŞ
Koşu bandında koşmak hiçbir şekilde serin ve oksijen dolu bir sabah koşusunun yerini tutmaz. Dışarıda koştuğunuzda yeri geldiğinde dönüşler yapar, yokuş çıkar veya inersiniz. Tüm bunlar farklı kas gruplarını çalıştırarak size daha etkili bir spor deneyimi verir. Ayrıca rüzgârlı havada koşarken beden daha fazla kalori yakar.
7. Egzersiz acıktırır – YANLIŞ
Eğer egzersiz sonrası çok aç hissediyorsanız bedeninizde bir şeyler yanlış demektir. Spor yapınca açlık hormonu olarak bilinen girelin azalırken leptin hormonu artar. Bunun neticesinde iştah kapanır.
8. Yoga yapmak sırt ağrısına iyi gelir – YANLIŞ
Yoga hareketleri sırt ağrısına iyi gelebilir veya gelmeyebilir. Kaslarda kramp veya tutukluk yaşıyorsanız yoga duruşları kasları gevşeterek sizi rahatlatır. Ama eğer fıtık veya benzeri bir sağlık sorununuz varsa yoga yaparken kendinize zarar verme ihtimaliniz vardır. Bu durumda yogaya başlamadan öne doktora danışmanız önerilir.
9. Koşu diz ve bileklere zarar verir – YANLIŞ
Bu bilgiyi destekleyen bir çalışma yoktur. Hatta tam tersine koşu yaptıkça bacaklar güçlenir ve yaralanmalara karşı daha korunaklı hale gelir.
10. Terlemeden spor yapmış sayılmazsın – YANLIŞ
Terlemek yapılan sporun kalitesini gösteren bir ölçü değildir. Ter bedenin kendini soğutma mekanizmasıdır. Yürüyüş ve hafif ağırlık çalışması gibi egzersizlerle terlemeden de kalori yakılabilir. Yürüyüş kalbi güçlendiren ve kalori yaktıran en iyi egzersizlerden biridir.
Kaynakça:
(https://guestofaguest.com/new-york/health/12-fitness-myths-that-are-damaging-your-workout?slide=2)
(https://trendingposts.net/trending-health-news/fitness-myths-that-can-be-extremely-harmful-for-your-health/3/)