Yemekten sonra çoğumuz uzanıp dinlenmeyi belki de bir film seyretmeyi tercih ediyoruz. Bu alışkanlığa sahipseniz bunun sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceğini hatırlatalım.
Özellikle çok yemek yenen bir akşam yemeği sonrası yapmamanız gereken şeylere hep birlikte göz atalım.
1. Uyumak
Yemekten hemen sonra yatağa gittiğinizde şişkinlik, huzursuzluk ve uykuda kalitesi düşüklüğü hissedebilirsiniz çünkü midenizde yoğun bir faaliyet vardır ve bu da mide yanmasına neden olur.
Yapılan bir araştırmada yemekten sonra bir süre bekleyip yatağa giden insanların daha az felç geçirme riski olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle yemeğin ardından iki-üç saat bekledikten sonra uyumanızı tavsiye ederiz.
2. Sigara içmek
Eğer sigara içiyorsanız yemekten sonra birkaç saat bekleyip içmenizi öneririz. Yemek sonrası beden sindirim için fazla oksijene ihtiyaç duyar. Sigarada bulunan nikotin sindirim için gereken oksijeni Sağlar. Böylece bedende daha fazla kanserojen madde birikir.
Bir araştırmaya göre yemekten sonra içilen bir sigara, üst üste içilen on sigaraya eşit etkiye sahiptir. Ayrıca bu alışkanlık sizi akciğer ve bağırsak kanserine daha açık hale getirir.
3. Meyve yemek
Uzmanlar meyveyi yemeklerden önce boş mideye yememizi öneriyor. Meyvelerin sindirilmesi için farklı enzimler gereklidir. Meyvede sindirilmesi uzun süren şekerler bulunur.
Meyveyi açken yediğinizde içindeki besin maddeleri, lif ve doğal şekerler en çok faydayı sağlar. Yemek sonrası yenen meyve ise gaz, hazımsızlık ve reflüye neden olur.
4. Banyo yapmak
Yediklerinizi rahat sindirebilmeniz için kanın mide civarında toplanması gerekir.
Yemekten hemen sonra banyo yapıldığında bunun tam tersi olur. Vücuttaki kan kol ve bacaklara birikir. Bunun sonucunda sindirim sistemi zayıflar ve karın ağrısı görülür.
Bu nedenle uzmanlar yemeğin ardından yarım saat bekleyip duş almayı tavsiye etmekteler.
5. Çay içmek
Yemekten sonra çay içmek de sık görülen zararlı alışkanlıklardan biri. Çayın içinde bulunan tanik asit protein ve demiri bağladığı için yediklerimiz daha az faydalı hale gelir. Özellikle demir emilimi, yemeğin üstüne çay içildiğinde %87 oranında azalır. Demir eksikliği yorgunluk, soluk ten, göğüs ağrısı, baş dönmesi, iştahsızlık, kolay kırılan tırnaklar, el ve ayaklarda üşümeye neden olur.