Bazı sağlıklı besinlerin sağlığınıza zarar verebileceğini söylesek ne tepki verirdiniz?
Sağlık profesyonelleri genellikle işlenmiş gıdalardan veya çok yağlı yiyeceklerden uzak durmamız gerektiğini söylerler.
Bunun yerine bol bol sebze ve meyve tüketimi tavsiye ederler.
Bilinenin aksine birazdan söyleyeceğimiz besinlerin aşırı tüketilmesi, ciddi problemlere yol açabilir. Her besin, ölçülü bir şekilde tüketildiğinde faydalıdır.
Dilerseniz bu besinlere hep birlikte göz atalım…
1. SU
Su, vücudunuzdaki her hücrenin işlevselliği için vazgeçilmezdir. Nefes alıp vermek, terlemek, idrar ve bağırsak hareketleri gibi insan vücudunun günlük aktiviteleri, su kaybına yol açar. Bu yüzden tükettiğiniz yiyecekler ve içeceklerle vücutta eksilen suyu yenilemeniz gerekir ama her besin gibi suyun da fazla tüketimi sağlığa zarar verir. Gerekli olan günlük sıvı alımı yaşadığınız iklime, günlük aktivitelerinize ve bünyenize bağlı olarak değişir. Araştırmalara göre tavsiye edilen ortalama sıvı miktarı;
Erkekler için günde yaklaşık 3,7 litre,
Kadınlar için günde yaklaşık 2,7 litredir.
Bu alınan sıvı miktarı yalnızca suyu değil, diğer yiyecek ve içecekleri de kapsar. Aşırı su tüketimi, “su zehirlenmesi” olarak adlandırılan rahatsızlığa yol açabilir. Su zehirlenmesi, çok fazla su tüketimi sonucunda oluşur ve beynin işlevini olumsuz yönde etkileyebilir. Aşırı su tüketimi, kanda su miktarının artmasına sebep olur. Bu durumda ise kandaki sodyum miktarı azalır. Aşırı su nedeniyle sodyum seviyesi düştüğünde, dışardan gelen sıvı hücre içine girer ve hücrenin şişmesine neden olur. Bu durum beyin hücrelerinde gerçekleştiğinde ise; kafatasının içindeki basınç artar. Bu yüzden kendi bünyenize uygun miktarda su tüketmenizi tavsiye ederiz.
2. ISPANAK
Ispanak, besin değeri açısından oldukça güçlü bir sebze olsa da fazla tüketimi oldukça zararlı olabilir. Günde 3 kilodan fazla ıspanak, aşırı tüketim olduğunu gösterir ve bu zararlara zemin hazırlar.
Ispanak yemenin yan etkilerinden biri böbrek taşı riskini arttırmasıdır. 100 gram ıspanak 970 miligram oksalat içerir. Oksalat böbreklerde taş oluşmasına neden olur. Diğer yan etkisi içeriğindeki bileşikler yüzünden kalsiyum emilimini engellemesidir. Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta fazla ıspanak yemenin kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltmasıdır. İçeriğindeki yüksek miktarda K vitamini buna neden olabilir.
3. ÇAY
Hepimizin çok sevdiği siyah çayın 3-4 bardaktan fazla içilmesi sağlık için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bunlardan biri demir eksiliğine neden olmasıdır. Özellikle kahvaltıda fazla çay içerseniz yediğiniz besinlerden almanız gereken demiri alamayabilirsiniz. Düşük demir seviyelerine sahip olanların, yalnızca öğün aralarında çay içmesi tavsiye edilir. Bir diğer yan etki fazla çay içmenin anksiyete, stres ve huzursuzluk yaratmasıdır. Çayın içeriğindeki kafein
stres veya huzursuzluk gibi duygu durumlarını tetikleyebilir. Fazla çay içmek bazı insanlarda uyku kalitesini düşürmektedir. Eğer kronik bir uyku probleminiz varsa çay tüketimini azaltmanızı tavsiye ederiz.
4. MUZ
Muz, çoğu insanın tercih ettiği lezzetli bir meyvedir. Ayrıca karbonhidrat, vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Fakat fazla tüketildiği zaman sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Günde 1 veya 2 muz tüketmek, ölçülü ve dengeli olacaktır. Bundan fazla muz yemek ise kilo alımına neden olabilir. Orta boy bir muz yaklaşık 105 kaloridir. Bu sebeple kilo vermek isteyenlerin muzu fazla yememeleri gerekir. Ayrıca içeriğindeki tiramin maddesi migren ve baş ağrılarını tetikleyebilir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta içeriğindeki nişasta yüzünden muzun diş çürüklerine neden olmasıdır. Bu hasarı en aza indirmek için muz tüketimini azaltmanızı ve muz yedikten sonra dişlerinizi fırçalamanızı tavsiye ederiz.
5. PATATES
Yemeği, salatası veya kızartmasıyla pek çok insanın gönlünü fetheden patates, oldukça tercih edilen bir besindir. Karbonhidrat ve lif deposu bu besin, vitamin ve mineral yönünden de zengindir. Haftada üç porsiyondan fazlası aşırı tüketim olabileceğini gösterir. Bu miktardan fazla patates yemek şeker yükselmesi riskini arttırabilir. Patatesin içeriğindeki karbonhidratlar hızla şekere dönüşüp vücuttaki kan şekeri ani şekilde yükseltir. Araştırmalara göre buna sebep olan faktör patatesin glisemik indeksinin yüksek olmasıyla ilgilidir.
6. HAVUÇ
Farklı farklı yemek tariflerini süsleyen ve çiğ olarak da tüketilebilen havuç, oldukça pratik bir atıştırmalıktır. Günde 2 veya 3’ten fazla havuç yemek sağlığınız için tehlike yaratabilir. En önemli yan etkisi etki içeriğindeki yüksek miktarda beta karotenden kaynaklanır. Beta karotenin aşırı alımı, karotenemiye yani cildin sarı ya da turuncu renge dönüşmesine de sebep olabilir. Ayrıca karaciğere ve kemiklere zarar verebilir.
7. TON BALIĞI
Konserve ton balığı, ucuz ve pratik oluşundan dolayı çoğunuzun sofrasını süsler. İyi bir Omega-3 kaynağı olan ton balığı; magnezyum, selenyum ve D vitamini bakımından da oldukça zengindir. Araştırmalara göre tavsiye edilen ton balığı miktarı;
Kadınlar için ayda 170 gramlık üç porsiyon,
Erkekler için ayda 225 gramlık üç porsiyon,
Çocuklar için ayda iki defa 125 gram ila 85 gram arasıdır.
Bu miktarlardan fazlası bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunlardan biri konservelerin içindeki yağların kalp ve damar sağlığını tehdit etmesidir. Bir diğer risk ise ton balığının denizdeki cıvanın bir kısmını bünyesinde barındırmasıdır. Cıva vücut için tehlikeli bir maddedir. Özellikle hamilelik döneminizde bebeğiniz zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.
8. DOMATES
Neredeyse her yemeğe kullanılan ve kahvaltı sofralarını süsleyen domates içeriğinde birçok farklı vitamin ve mineral barındırır. Ayrıca yapısında güçlü bir antioksidan olan likopen de vardır. Yalnız günde 4-5’ten fazla domates aşırı tüketim olduğunu gösterir ve bu zararlara zemin hazırlar. Domateste bulunan malik ve sitrik asit mide ekşimesine yol açabilir. Bunun yanı sıra domates bazı alerjik reaksiyonlara neden olabilecek histamin adı verilen bir bileşik içerir. Bazen domatesi yemek değil; yalnızca dokunmak bile cildinizin kaşınmasına ve şişmesine neden olabilir.