Hiç fark ettirmeden sinsice yaklaşan rahatsızlıklardan biri de işitme güçlüğüdür. 20’li yaşların ortalarında duyma yetimizin gücü azalmaya başlıyor. Bu azalma o kadar hafif oluyor ki onu hissetmiyoruz bile. Öyle ki televizyon veya müziğin sesini sonuna kadar açarak dinleyen kişiler bile bazen duyma güçlüğü çektiklerini kabul etmeyebiliyorlar.
Gerçek şu ki 55 ile 65 yaş arası kişilerin %25’i işitme güçlüğü çekiyor. Yaş 65’i geçtiğinde bu rakam iki katına çıkıyor.
Duyma güçlüğü oluşturan nedenlerin başında yüksek sese maruz kalınan bir hayat biçimi, hijyen, çevresel faktörler ve beslenme tercihleriniz geliyor. Kulaklıkla müzik dinlemenin yaygınlaşması, yetersiz uyku ve stres de bedeni zorlayarak işitme yetimizi olumsuz etkiliyor.
Neyse ki işitme duyumuzu korumak ve iyileştirmek için alabileceğimiz önlemler bulunuyor. İsterseniz bunlara hep birlikte göz atalım.
1. Kulaklarınızı yüksek sesten koruyun
Eğer gürültülü bir mekanda çalışmak zorunda iseniz veya yüksek sesli müzikten vazgeçemiyorsanız dahi işitme duyunuzu koruyabilirsiniz. Mümkün olduğunca gürültüden kaçınmayı hatırlayın ve müzik dinlerken ses düzeyini biraz düşürerek kendinizi daha kısık sesle müzik dinlemeye alıştırın.
Sesleri bastıracak kulak tıkaçları veya kulaklıklar da gün içinde kulaklarınızı koruyabilir.
2. Daha iyi kulaklık edinin
Eğer düzenli olarak kulaklık kullanıyorsanız bu kulaklığın kalitesiz olması kulaklara zarar verebilir. Eğer gürültü süzen bir kulaklığınız yoksa duyabilmek için ses düzeyini yükseltmek isteyebilirsiniz.
Ayrıca kulakların üstünü örten büyük kulaklıklar daha faydalıdır. Kulağınızı tam saran bir kulaklık ortam seslerini örter ve sesi yükseltmeden dinlediğiniz müziği daha iyi duyabilmenizi sağlar.
3. Kulak kirini temizleyin
Bazen duyma güçlüğünün tek nedeni kulak kirinin fazla birikmiş olmasıdır. Yalnız kulak kirini temizlemek için kulak çubuğu kullanmaktan kaçının. Kulak çubukları birikmiş kulak kirini içeri iterek daha çok tıkanıklığa neden olabilir. Ayrıca kulak zarına zarar verme ihtimali vardır.
Tıkanan kulağınızı zeytinyağı ile açabilirsiniz. Kulağınıza bir kaç damla zeytin yağı damlatın. Tıkalı kulak yukarıda kalacak şekilde on dakika bekleyin. Bu işlemi bir kaç gün boyunca yaptığınızda kulak kiri yumuşayacak ve akacaktır.
Daha hızlı bir çözüm için eczanelerde satılan kulak kiri temizleme setlerinden edinebilirsiniz.
4. Sigarayı bırakın
İşte size sigarayı bırakmak için bir neden daha. Araştırmalara göre sigara içmek işitme kaybı riskini iki katına çıkarıyor. Çünkü kan akışı ve oksijen iç kulaktaki hücrelerin sağlıklı kalmalarında büyük önem taşır. Sigaradaki nikotin ve karbon monoksit kan akışını bozar ve kandaki oksijen oranını azaltır.
Sigara alışkanlığı ayrıca orta kulağın iç çeperlerini tahriş eder ve östaki borusunun normal işleyişini bozar. Nikotinin kulak çınlaması rahatsızlığı olarak bilinen tinnitus’a neden olduğu gözlenmiştir. Uzmanlara göre nikotin işitme sinirleri ile beyin arasındaki sinyalleri taşıyan nörotransmitterlerin çalışmasını olumsuz etkilemektedir.
5. Yürüyüş yapın
Egzersiz yapmak genel sağlığa en faydalı aktivitelerden biridir. Egzersiz yapmak ayrıca işitme yetisine de iyi gelir. Bilimsel bir çalışmada göre geniş bel çevresi ve egzersiz yapmamanın özellikle kadınlarda işitme kaybı riskini arttırdığı bulunmuştur.Çalışmaya katılan kişilerde haftada ortalama 2 saat yürüyüş yapanlarda işitme kaybının daha az olduğu görülmüştür.
Egzersiz yapmak kulak içindeki damarlarda kan akışını güçlendirir. İyi bir kan akışı iç kulaktaki kıl hücrelerinin sağlıklı kalmasını sağlar. Kıl hücreleri kulağın işittiği sesin beynin anlayabileceği elektrik sinyallerine dönüştürülmesinden sorumludur. Bu hücreler kendini yenileme özelliğine sahip değildir. Bu nedenle hasar gördüklerinde yaşanan işitme kaybı kalıcı olmaktadır. Haftada beş gün, günde sadece yarım saat egzersiz yaparak hem genel sağlığınızı hem de işitme yetinizi koruyabilirsiniz.