Genel Sağlık

Doğru beslenmeyle yorgunluktan kurtulun



Bedeniniz, ne verirseniz ondan enerji alır ve kendini tamir eder. Bu nedenle en besleyici gıdaları tüketerek sağlığınızı doğal olarak koruyabilir ve yorgunluğunuzu giderebilirsiniz.

Yorgunluktan kurtulmanızı sağlayacak en iyi diyet şu dört gıda grubunu içermelidir.

  • Meyve ve sebzeler

  • Patates, ekmek, pirinç, makarna ve diğer nişastalı gıdalar

  • Süt ve süt ürünleri

  • Fasulye, baklagiller, balık, yumurta, et ve diğer süt ürünü harici proteinler

Bu gıdaları dengeli miktarda tüketirken şu tavsiyeleri de göz önünde bulundurabilirsiniz.

1. Bol su içmek faydalıdır

Şekerli içecekler yerine daima suyu tercih etmek en sağlıklı karardır. Çünkü yorgunluğunuzun ardında yatan neden bedenin susuz kalması olabilir. Farkına varmadan susuz geçirdiğiniz saatler, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği ve depresyona neden olabilir.

2. Düzenli aralıklarla yemek önemlidir

Eğer düzenli aralıklarda yerseniz bedeniniz bir sonraki öğünün ne zaman geleceğini bilir ve kendi içinde açlık hissini bastıracak düzenlemeyi yaparak enerjinizi dengeler.

Her gün düzenli olarak aynı saatlerde yediğinizde ve öğün aralarında yüksek yağlı atıştırmalıklardan kaçındığınızda daha az yorgunluk hissedersiniz.

3. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür

Kahvaltı günü geçirmemiz için gerekli enerjinin çoğunu bize verir. Buna rağmen yaklaşık üçte birimiz kahvaltıyı atlıyoruz.

Halbuki bol sebzeli omletler, meyveler, tam buğday ekmeğiyle yapılmış peynirli tostlar ve reçeller ile hem sağlıklı hem de enerji dolu bir kahvaltı yapmak mümkün.

Eğer sabah kalktığında canınız hiçbir şey yemek istemiyorsa en azından yanınıza lif oranı yüksek bir atıştırmalık alıp sonra yemenizi tavsiye ederiz.



4. Yavaş yakılan karbonhidratlar uzun süreli enerji verir.

Karbonhidratlar veya bir diğer adıyla nişastalı gıdalar sağlıklı bir diyette bulunmalıdır. Karbonhidratlar nişastanın yanı sıra lif, kalsiyum, demir ve B vitamini içerir. Patates, barbunya, muz, elma, ekmek, pancar ve makarna gibi karbonhidratlar son derece besleyicidir.

Karbonhidratlar yediğimiz yemeklerin yaklaşık üçte birini oluşturur ve farklı türleri bulunmaktadır. Tam tahıl ve tam tahıldan yapılma ürünler diğer türlere göre daha yavaş yakılır. Bu nedenle daha çok tercih edilmelidir.

5. Demir yönünden zengin gıdalar yorgunluğu giderir

İngiltere Ulusal Diyet ve Beslenme Anketine göre kadınların yaklaşık %40’ında demir eksikliği bulunuyor.
Eğer demir eksikliğinden dolayı yorgunluk çekiyorsanız demir yönünden zengin gıdalar tüketmeniz gerekir.
Kırmızı et, karaciğer, kabuklu deniz ürünleri, nohut, demir takviyeli kahvaltılık gevrekler, mercimek, fasulye, kurutulmuş meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kabak çekirdeği gibi kuruyemişler demir yönünden zengin gıdalardır.

6. Şeker yorgunluk yapar

Şeker sadece dişleri değil tüm bedeni olumsuz yönde etkileyen bir besin türüdür. Bir anda enerji yüklenmesine neden olan şekerin etkisi hemen geçer ve ardında yorgunluk bırakır.

Şekeri tamamen bırakmak neredeyse imkansızdır. Pek çok meyve ve sebze doğal şeker içerir ve bunlardan kaçınmaya gerek yoktur.

Yine de tatlı, pasta, bisküvi, çikolata ve gazlı içecekler gibi şeker eklenmiş gıdaları azaltmak şeker kaynaklı yorgunluğu azaltma açısından gereklidir.

Yetişkinler için tavsiye edilen günlük şeker miktarı en fazla 30 gramdır; bu da 7 küp şekere denk gelir. Standart bir kutu kolada bulunan şeker miktarının 39 gram olduğunu düşünürsek gün içinde bu limiti ne kadar kolayca aştığımızı anlayabiliriz.



Kaynakça:

(http://greatist.com/eat/foods-to-fight-fatigue)
(http://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-beat-fatigue#Nuts7)
(http://www.nhs.uk/Livewell/tiredness-and-fatigue/Pages/energy-diet.aspx)
(http://www.nhs.uk/Conditions/vitamins-minerals/Pages/Iron.aspx)
(http://www.everydayhealth.com/pictures/foods-high-in-iron/#06)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir