Faydalar ve Zararlar Genel Sağlık

HER GÜN BİR ÇAY KAŞIĞI SUSAM YİYİN– İYİ GELMEDİĞİ ŞEY YOK!




Sürekli yediğimiz simide muhteşem lezzetini veren susamın ne kadar sağlıklı bir gıda olduğunu biliyor musunuz?
Susam dünyadaki en eski besinlerden biri. Susam bitkisi, yaprağı veya meyvesinden ziyade tohumu ve yağı için yetiştirilen en eski bitki türüdür. Susam tohumu, %60 yağ ve %20 protein içerir. Bu özelliğiyle susam tohumu hem temel yağ asitleri hem de amino asitler yönünden çok değerli bir besindir.
İsterseniz susamın faydalarına hep birlikte göz atalım.
1- KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR:
Susam tohumu kalbe iyi gelen tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlarla doludur. Amerikan Kalp Derneğine göre tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar, kandaki kolesterol seviyesini düşürerek kalp hastalıklarına koruma sağlar ve felç riskini azaltır.
Bitkilerde bulunan sağlıklı doğal bileşiklerden biri de fitosteroldür. Fitosteroller kolesterol seviyesini düşürerek kalp sağlığını korur. Susam tohumu, tüm kuruyemişler, tohumlar, baklagiller ve tahıllarda daha çok fitosterol vardır.



2- SİNDİRİMİ DÜZENLER:
Susam tohumu hem çözünür hem de çözünmez lif yönünden zengin bir gıda olduğu için bağırsaklara faydalıdır. Bu tür lifler sindirim düzenini koruyarak ishal ve kabızlık gibi sorunları gidermeye yardımcı olur. Ayrıca, çözünür lifler, bağırsaklardaki sağlıklı bakterileri besleyerek sadece sindirimi değil, tüm vücudu sağlıklı kılar.

3- BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR:
Susam tohumu, içerdiği çinko ve E vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Çinko, bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen bir mineraldir. E vitamini ise iltihap gideren ve vücuda çok zararlı serbest radikallerle savaşan bir antioksidandır. Susamda ayrıca sesamol, sesamin ve sesamolin isimleri verilen lignan bileşikleri bulunur. Bir çalışmada, lignan bileşenlerinin antioksidan, anti-enflamatuar ve hatta anti-kanser özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Lingan bileşenleri aynı zamanda kan şekerini düzenler ve yaşlanma sürecini yavaşlatır.



4- KALBE İYİ GELİR:
Susamda bol miktarda sağlıklı yağ, lif, magnezyum ve E vitamini bulunur. Bu içerikleriyle susam kalp sağlığı için mükemmel bir besindir. Susamdaki doymamış yağlar kalp sağlığı için çok faydalıdır. Bu sayede susam kandaki kolesterol seviyesini düzenler ve iltihabı azaltır.
Yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon kalp hastalıklarının ana nedenleri olarak bilinir. Susamda bulunan lifler vücuttaki kolesterolü düşürmeye yardımcı olurken magnezyum ve E vitamini içeriği de tansiyonu dengeler. Bu nedenle susam kalbi koruma açısından çok yönlü bir katkı sunar.

5- KEMİK VE EKLEMLERE İYİ GELİR:
Susamda bulunan fosfor ve magnezyum kemik oluşumunda önemli bir rol oynayan minerallerdir. Eklem sağlığı üzerine yapılan bir çalışma, susamın kondrosit oluşumunu teşvik edebileceğini göstermektedir. Kondrositler, eklemimizi koruyan bağ dokusunun, yani kıkırdağın, yapı taşıdır. Bu nedenle susam tohumu osteoartriti olan kişilerin tedavisinde büyük fayda sağlar.



6- SAÇLARI GÜÇLENDİRİR:
Badem yağından sonra saçlara iyi geldiği bilinen yağ susam yağıdır. Susam tohumlarında bulunan bitki polifenolleri saç için çok faydalıdır. Omega 3 ve 6 yağ asitlerini bir arada içeren susam yağı gıda olarak yenebildiği gibi saçlara sürülerek de kullanılabilir. Susam yağı kafa derisini besler, saç dökülmesini azaltır ve ince saç tellerine hacim kazandırır. Buna ek olarak, susam yağı saçları nemlendirdiği için kuru ve boya ile yıpranmış saçlar için vazgeçilmez bir üründür.

7- CİLDİ BESLER:
Çinko, susamda bulunan önemli minerallerden biridir. Çinko, cildin yapı taşı olan kolajenin sentezlenmesinde gerekli bir mineral olduğu için kas dokularını, saçı ve cildi güçlendirir. Bu nedenle, düzenli susam yemek saçı ve cildi güzelleştirir.
Susam ayrıca içerdiği antioksidanlar sayesinde cilde fayda sağlar. Susam yağını gece yatmadan önce yüze uyguladığınızda cildiniz yumuşar ve sıkılaşır.



Susam, yaralardaki enfeksiyonu tedavi ederken de kullanılabilir. Antibakteriyel ve antifungal özelliği ile cilt hastalıklarına karşı koruyucu bir etki yapan susam yağı kolajen üretimini teşvik ederek hücrelerin çoğalmasını sağlar ve yaraların hızlı iyileşmesine destek verir.



Kaynakça:
https://draxe.com/nutrition/sesame-seeds/https://www.medicalnewstoday.com/articles/sesame-seeds-benefits-risks-meal-ideas-and-more
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sesame-seeds https://www.realsimple.com/sesame-seeds-nutrition-7484749 https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/17368-phytosterols-sterols–stanols https://burakemiroglu.com/susam-yaginin-saca-faydalari/ https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-sesame-seeds/ https://www.healthline.com/nutrition/sesame-seeds#

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir