A tipi influenza virüsü olarak da bilinen H1N1 virüsü halk arasında domuz gribi olarak bilinir. Domuz gribi denmesinin nedeni domuzlar arasında görülen bir grip virüsüne benzemesi yüzündendir. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.
Influenza yani grip virüsünün çeşitli alt grupları vardır. Aslında en yaygın görülen grup influenza B dediğimiz, bildiğimiz basit gribal enfeksiyondur. Domuz gribi ise A grubunda olan H1N1 virüsüdür ve özel testler yapılarak tanı konulabilir. Her iki grip virüsü benzer özellikler gösterse de domuz gribi daha ağır geçtiği için bağışıklığı zayıf kişilerde, çocuklarda ve yaşlılarda ölümcül olabilmektedir. Domuz gribi acil önlem alınması gereken, korkutucu ama tedavisi başarıyla uygulanabilen bir hastalıktır. Şimdi basit gribal enfeksiyonla domuz gribi arasındaki farklara hep birlikte göz atalım:
1- YÜKSEK ATEŞ: Mevsimsel gripte ateş yüksekliği sık karşılaşılan bir belirtidir. Yalnız ateş 38 ve 39 derecelere çıkıyorsa bu domuz gribinde daha sık karşılaşılan bir durumdur. H1N1 Influenza A tipi gripte diğer mevsimsel grip vakalarından daha yüksek seyreden bir ateş mevcuttur.
2- BURUN AKINTISI ve HAPŞIRIK: Burun akıntısı mevsimsel gripte oldukça sık karşılaşılan bir belirtidir. Bunun aksine domuz gribinde burun akıntısına çok nadir rastlanmaktadır. Bununla beraber hapşırık da domuz gribinde çok rastlanmayan bir durumdur. Oysa mevsimsel gripte burun akıntısıyla birlikte yoğun olarak hapşırık da görülmektedir.
3- İYİLEŞME SÜRESİ: Mevsimsel gribin iyileşme süresi genellikle 2-3 gün sürer. Üçüncü günden sonra vücut kendini toparlayabilmektedir. Oysa H1N1 virüsünde süre 6-7 güne çıkabilir ve zatürre gibi başka hastalıkları tetikleyerek farklı bir seyir izleyebilir. Domuz gribi mevsimsel gribin daha az karşılaşılan bir alt grubu olduğu için genel olarak halkın bu virüse bağışıklığı çok daha azdır.
4- BAŞ, BOĞAZ AĞRISI ve NEFES DARLIĞI: Mevsimsel gripte genelde orta dereceli baş ağrısıyla birlikte boğaz ağrısı görülür. Domuz gribinde ise baş ve boğaz ağrısına nadir rastlanır. Bununla birlikte kişi yoğun olarak nefes darlığı çeker. Nefes darlığı mevsimsel gripte çok karşılaşılan bir belirti değildir.
5- SITMA (İÇTEN GELEN ÜŞÜME) HİSSİ: Mevsimsel gripte içten gelen üşüme hissi nadir görülür. Oysa domuz gribi vakalarının %60’ında bu his yoğun olarak görülmüştür. Üşüme ve titreme şeklinde seyreden sıtma belirtisi domuz gribinde yüksek ateşle birlikte görülmektedir.
Tüm bu farklılıklarda bile kişiye göre değişen durumlar mevcuttur ve sonuçta her ikisi de gribal enfeksiyon oldukları için doktora danışarak antijen testleri yapılması şarttır.
Şimdi hep birlikte domuz gribinin tedavisinde izlenen yöntemlere ve yapılması gerekenlere göz atalım:
1- ANTİVİRAL İLAÇLAR: Domuz gribinde antibiyotik bakteriyel bir enfeksiyon gelişmedikçe kullanılmaz. Bunun yerine ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi (CDC) tarafından önerilen ilaçlar kullanılmaktadır. Yalnız bu ilaçlar bazı kişilerde ciddi yan etkilere neden olabileceği için kesinlikle doktor reçetesiyle kullanılmalıdır. İlaç tedavisi ise erken başlandığında başarılı olmaktadır. Uzm. Dr. Ceyda Kapıcıoğlu özellikle aspirinin ateş dürücü olarak kesinlikle kullanılmaması gerektiğini söylemiştir. Asetil salisilik asit içeren ağrı kesici, ateş düşürücüler çocuklar ve ergenlerde grip sırasında Reye sendromu adlı seyrek görülen fakat ağır bir hastalığa neden olabilmektedir.
2- BOL SIVI ALIMI VE YATAK İSTİRAHATİ: Domuz gribi tedavisinde bol sıvı alımı önemli bir yer tutuyor. Domuz gribinde hastaların ılık su içerek düzenli sıvı almaları şarttır. Akciğerlerde bronşların kurumasına izin vermemek için günde 2,5 litre su içilmesi gerekir. Bunun yanı sıra evden çıkmadan mutlaka istirahat edilmelidir. Çocuklar tüm belirtiler geçene kadar okula gönderilmemelidir. Tüm grip türlerinde dinlenme ve yatak istirahati hastalığı kısa sürede atlatmanın tek yöntemi olarak görülmektedir.
3- C VİTAMİNİ TAKVİYESİ: Uzmanlar domuz gribinde de bağışıklık sistemini güçlendirmek için C vitamini takviyesi öneriyorlar. Sağlıklı ve güçlü akciğerlere sahip olmak domuz gribinde büyük önem taşıyor. Bu yüzden akciğerleri güçlendiren c vitamini içerikli portakal, mandalina, kivi, greyfurt, elma, nar gibi meyvelerden bol bol yenmelidir.
4- AKCİĞERLERİ GÜÇLENDİRME: Domuz gribinin ölümcül olmasının en önemli nedeni, çok güçlü solunum yolları yetmezliği belirtisi göstermesidir. Bu nedenle domuz gribine karşı alınacak en önemli tedbir, akciğerlerin güçlendirilmesidir. Güçlü akciğerler için en etkili doğal tedaviler sabahları ballı ılık süt ve günde iki kez zencefil çayı içmektir.
5- DOĞRU BESLENME: Grip süresince meyve ve sebze ağırlıklı beslenirken alkol, sigara ve soğuk sudan kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Bol limonlu tavuk çorbası ve özellikle levrek balığından yapılan balık çorbası da hastalığı atlatmada yardımcı olur. Çaylardan ise ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, adaçayı, ginseng ve yeşil çayı bol bol içmenizi tavsiye ederiz.