Genel Sağlık

En sağlıklı nasıl oruç tutabiliriz?



Doğru beslenmek hemen her zaman dikkat etmemiz gereken bir hayat becerisi. Ramazan geldiğinde doğru biçimde beslenmek farklı bir önem kazanır. Tüm gün süren oruç boyunca yorgun düşmeden ve enerjinizi muhafaza ederek günü geçirmenin yolu doğru gıdalardan geçer. Sahurda sağlıklı yediğinizde daha uzun süreler tok hissedersiniz. Sizi enerjik tutacak besinler oruç süresince, günlük veriminiz düşmeden hayatınıza rahatça devam etmenize yardımcı olur.

Ramazan yemekleri makul miktarlarda ve besleyici içerikli olmalıdır. Enerjinizi düzgün biçimde yenileyen gıdalar ertesi gün zinde bir şekilde oruca devam edebilmenizi sağlar.

İftar ve sahurda dikkat edilmesi gereken beslenme tüyolarına hep birlikte göz atalım:

1. Sakince yiyin

İftar sofraları o günkü orucun bitişini müjdeleyen küçük birer şölendir. Yalnız, aileyi ve dostları bir araya getiren güzel iftar yemekleri tüm günün açlığıyla birleşince fazla yemenize neden olabilir.

Burada iradeyi kullanmak ve bunu alışkanlık haline getirmek büyük önem taşıyor. Tüm günün açlığının sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Eğer vücudunuz tüm günün açlığından sonra bir anda çok fazla gıdaya maruz kalırsa hazımsızlık ve diğer mide sorunlarına yol açabilir. Yemeğe biraz hurma, zeytin, bolca su veya şerbet ile başlayabilirsiniz. Bundan sonra 5-10 dakika dinlenin ve ana yemeğe geçin. Böylece mideniz hazır olacak ve sorunsuz çalışacaktır.

2. Mideyi rahat ettiren gıdalar yiyin

Oruç tutmak mide asitlerinin artmasına ve mide yanmalarına neden olabilir. Lifli gıdalar yiyerek mide asidini dengeleyebilirsiniz. Ayrıca kızartmalar, turşu, baharatlı, tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durmak yerinde olur. Tatlı gıdalar özellikle boş midede hazımsızlık ve reflüye neden olabilir.

Çok tuzlu gıdalar bedenin su tutmasına ve şişkinliğe neden olabilirken baharatlar da susuz kalmanızı sağlayabilir. Şekerli gıdalar hızlı yakılır ve üç dört saat sonra yeniden yemek yeme ihtiyacı hissettirir. Bu kaloriler yağa dönüşür, kolesterolü arttırır ve kilo aldırır.

Şekerden uzak durmak için pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edebilirsiniz. Hamur işlerinden beyaz ekmek de şekeri yükselteceği için kepek ekmeği tercih edilmelidir.

Ev yapımı çorbalar, her türlü sebze ve meyveler, baklagiller, beyaz ve kırmızı etler ramazan yemeklerinde rahatça yenebilir. Ayrıca zeytinyağı ve zeytinyağlı gıdalar tokluk hissi verdiği için uygun gıdalardır.



3. Bol su için

İftar ve sahur arasında bol bol su içilmelidir. Böylece oruç sırasında susuzluk çekilmesi önlenir. İdeal olarak sekiz bardak sıvı almak yerinde olacaktır.  Bu sıvıların en uygunu su olsa da süt, taze meyve suları, cacık, ayran ve çorba da uygun alternatiflerdendir. Kahve, çay ve gazlı meşrubatlar gibi kafein içeren içecekler idrar söktürücüdür ve sıvı kaybına yol açacağı için az tüketilmelidir.

4. Mutlaka sahura kalkın

Prof. Dr. Canan Karatay’ın üzerinde durduğu üzere sahura kalkmadan oruç tutmak çok sakıncalıdır. Ramazanda kilo vermek niyetiyle sahura kalkmadan oruç tutan kişiler bu kiloları daha sonra yeniden almaktadır. Sahurda yemeden oruç tutmak karaciğer ve pankreası yorar ve yağlandırır. Bu nedenle sağlık açısından tehlikelidir.



 Kaynakça:

(https://food.ndtv.com/food-drinks/ramadan-2016-what-to-eat-for-iftar-695543)

(https://www.healthxchange.sg/food-nutrition/food-tips/ramadan-fasting-eat-iftar)

(http://english.alarabiya.net/en/variety/2016/06/22/Are-you-feasting-after-fasting-Top-8-healthy-eating-tips-for-Ramadan-iftars.html)

(http://www.hurriyet.com.tr/gundem/canan-karataydan-ramazan-tavsiyeleri-40470743)

(http://mucizeiksirler.blogspot.com/2008/09/ibrahim-saracoglu-ramazanda-beslenme.html)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir