Faydalar ve Zararlar

Fazla şeker yediğinizi gösteren 6 işaret



Çağımızın beslenme alışkanlıkları bazı rahatsızlıkları beraberinde getiriyor. Gıdalarımızda bulunan fazla şeker zaman içinde diyabet, kalp rahatsızlıkları, kanser ve adrenal yorgunluğa neden oluyor.

Eğer gün içinde elinizin hep şekerli gıdalara gittiğini fark ediyorsanız şeker bağımlılığınız olabilir. Şeker bağımlılık yapma özelliği olan bir gıdadır. Beyin taramaları şeker yendiğinde beyinde bazı uyuşturucularınkine benzer etkiler oluştuğunu göstermektedir. Araştırmalara göre şeker beynin duygusal kontrol ile ilgili bölgelerine etki etmektedir.

Eğer çok şeker tüketmediğinizi düşünüyorsanız gün içinde aldığınız şekerlerin birikip kritik sınırı nasıl hızla geçtiğini duyunca şaşırabilirsiniz. Tek bir kutu gazlı içecekte 10 çay kaşığı şeker bulunur. Eğer içeceğin yanında fast food da yiyorsanız tahmin ettiğinizden de fazla şeker almış olursunuz. Şekeri sadece tatlı yiyecek, içeceklerle değil işlenmiş gıdalardaki yüksek fruktozlu şuruplarla da alırız. Gizli şekerler hayatımıza çeşni, hazır çorba, mısır gevreği , bebek maması, çeşitli soslar ve hatta tadı şekerli bile olmayan pek çok başka gıda yoluyla girer.

İsterseniz fazla şeker aldığınızı gösteren ipuçlarına hep birlikte göz atalım.

1. Düşük enerji

Eğer sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsanız bu çok şeker tükettiğiniz anlamına gelebilir. Şeker vücuda girdiğinde ilk başta enerjiyi yükseltir. Bu geçici bir durumdur ve ardından gelen enerji düşüşü çok daha kötü hissettirir. Enerji seviyeniz, kan şekeriniz dengedeyken normal seviyededir. Çok şeker yediğinizde kan şekerinin yükselip alçalması enerjinizde dalgalanmalara neden olur. Dengeli ve besleyici bir diyetle kan şekerinizin yükselip düşmesinden kaynaklanan halsizlik hallerinden kurtulabilirsiniz.

2. Sürekli tatlı gıdalar yeme isteği

Eğer sürekli şekerli bir şeyler yeme ihtiyacı hissediyorsanız bu durum halihazırda çok şeker yediğinizi gösteriyor olabilir. Şeker aynen bir uyuşturucu gibi önceden keyif verir ve ardından yoğun bir halsizlik ve yıkım hissi yaratır. Bu bir kısır döngüye sebep olur. Şeker yedikçe beyin daha fazla şeker ihtiyacı hissedecektir.

3. Depresyon ve sinirlilik hali

Bilimsel araştırmalar depresyon, mutsuzluk ve sosyal iletişimsizlik ile yenen şeker miktarı arasında bir bağ olduğunu göstermektedir. Şekerin enerji veren etkisi geçtikten sonra gelen yorgunluk bizi duygusal olarak da tükenmiş hissettirir. Çünkü yaşanan yıkım fiziksel olduğu kadar duygusal etkilere de sahiptir. Sinirlilik, anksiyete ve sürekli endişe hissediliyorsa bunun sebebi çok şeker içeren bir diyet olabilir.



4. Kilo problemleri

İnsan bedeni belirli bir miktar şeker tutmak üzere tasarlanmıştır. Beden kapasitesinin üzerinde şekere maruz kalınca şeker kalorileri kilo almaya neden olur. Şeker besin değeri olmayan, lif ve protein içermeyen bir gıdadır. Bu nedenle doygunluk hissi vermediği için daha çok yeme ihtiyacı hissettirir.

5. Diyabet

Çok fazla şekerli gıda kiloya ve kilolar da tip 2 diyabet riskinin artmasına neden olur.

Diyabet teşhisi konmamış olsa bile fazla şeker yiyen kişilerde gizli şeker rahatsızlığı olabilir. Yemek yemiş olmanıza rağmen sürekli açlık veya susuzluk çekiyorsanız, veya bir öğün atladığınızda aşırı yorgunluk hissediyorsanız doktorunuza görünmeniz tavsiye edilir. Çünkü bu belirtiler diyabetin ilk işaretleridir.

6. Cilt problemleri

Şekerin bedende iltihap oluşturan bir etkisi vardır. Bunun yanı sıra bedenin ürettiği fazla insülin, hormon dengesini bozarak ciltte akne, egzama, aşırı yağlanma veya kuruluk yapar. Şekeri hayatlarından çıkaran pek çok kişi cilt sorunlarının zaman içinde kendiliğinden iyileştiğini bildirmişlerdir. Eğer bu tür cilt problemleriniz varsa herhangi bir tedavi veya uygulamaya başlamadan önce diyetinizdeki fazla şekerlerden kurtulmanız tavsiye edilir.



Kaynakça:

(https://www.healthline.com/health-news/addiction-sugar-acts-like-drug-in-the-brain-and-could-lead-to-addiction-091813#2)
(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763407000589)
(http://www.naturallivingideas.com/sugar-warning-signs/)
(https://www.healthyandnaturalworld.com/signs-you-are-eating-too-much-sugar/)
(https://www.theguardian.com/society/2017/jan/05/is-sugar-worlds-most-popular-drug)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir