Genel Sağlık

Yaşlanmayı Geciktiren Sağlık Tavsiyeleri



Yıllar ilerledikçe zamanın izleri istisnasız herkeste görülmeye başlıyor. Sağlık durumumuz ne olursa olsun yaşlanma şu an için insanoğlunun durdurabildiği bir şey değil. Genç görünmeyi sağlayan bir genetik yapıya sahip olan kişiler bu konuda daha avantajlı. Genetik yapının yanı sıra egzersiz, diyet hatta hayata bakış açısı güzel yaş almayı etkileyen faktörlerin başında geliyor.

Sağlıklı alışkanlıklar geliştirmek ve onlara sadık kalmak bedeninize ve zihninize iyi gelecek uzun süreli etkiler yaratır. İsterseniz bu alışkanlıklara hep beraber göz atalım.

1. Hayata pozitif bakmak

Eğer mesele yaş almaksa, hangi yaşta hissediyorsanız o yaştasınızdır. Bu sadece iyi hissetmenizi sağlamak için söylenmiş bir motivasyon sözü değil. Amerikan Tabipler Birliği Dergisine göre, yaş almayı bilgelik ve tatmin duygusunun artması olarak görmeye meyilli yaşlıların, onu acizlik ve faydasızlıkla eşdeğer tutan yaşlılara göre sakatlıklardan kurtulma ihtimali %40 daha fazla.

Şu unutulmamalı ki yaşlanmayla gelen rahatsızlıklar herkeste görülmüyor. 65 yaş üstü kişilerin sadece %6’sı evde bakım görüyor. Yaşlıların çoğu yaşamlarının sonuna kadar sağlıklı ve bağımsız yaşıyor.

2. Doğru beslenmek

Beslenme şekli bedenin yaş alma biçimi üzerinde önemli bir role sahip.

Son araştırmalara göre taze meyve, sebze, tam tahıllar ile besin değeri yüksek ama kalori ve yağ oranı düşük proteinlerden oluşan bir diyet en sağlıklısı.

Buna en iyi örnek Akdeniz diyeti. Bitkisel gıdalar, tam tahıllar, kuru yemişler ve makul miktarda kırmızı şarap ile haftada iki kez yenen balık ve çok az miktarda tuz.

Harvard Tıp okuluna göre bu tip bir diyet, kalp krizi, felç ve erken ölüm riskini azaltarak iyi yaş almayı sağlıyor.
Ayrıca ceviz, somon balığı, yumurta, keten tohumu, chia tohumu gibi omega 3 yağ asitleri yönünden zengin gıdalar tüketmek cildinizin genç kalmasına neden olur.

Diğer yandan cips, gazlı içecekler, beyaz ekmek gibi şekerli, ağır karbonhidratlı ve yağlı gıdalar yaşlanma sürecini hızlandırır.



3. Yeterli uyku almak

Amerikan ulusal uyku vakfına göre yetişkinler her gece yedi ila dokuz saat uyumalı. Yeterli uyku almak obezite, kalp rahatsızlığı ve diyabet riskini azaltıyor. Ayrıca uyku hafızayı güçlendiriyor.

Bir araştırmada günde altı saatten az uyuyan kişilerin diyabet ve kalp rahatsızlığı riskinin üç kat daha fazla olduğu ortaya çıkmış.

Ayrıca uyku doğrudan cilt sağlığını etkileyen bir unsur. Güzellik uykusu sözü bilimsel olarak doğru bir ifade çünkü uyuduğunuzda bedeniniz cildin sağlıklı ve sıkı kalmasını sağlayan kolajen ve elastin gibi kimyasallar salgılıyor.

4. Stresden uzak durmak

Hayatta bizi strese sokacak pek çok şey mevcut. Asıl mesele stresin bizi ele geçirmesine izin vermemek ve onunla baş edecek kontrolü geliştirmek.

Fazla stres ciltteki kolajenin parçalanmasıyla birlikte DNA’nın bozulmasına ve hücresel düzeyde cildin yaşlanmasına yol açar.

Bir araştırmada cildin strese karşı verdiği tepki ve kronik stres altında cildin ne kadar çok zarar görebileceği ortaya konmuştur.

Ayrıca stres tansiyon, obezite ve kalp hastalıkları riskini arttırır.

5. Sosyalleşmek

Sosyal bir hayat sürmek daha uzun ve sağlıklı yaşamanızı sağlayabilir.

Bir araştırmada güçlü sosyal bağları olan kişilerin, zayıf veya yetersiz ilişkiler yaşayan kişilere göre %50 daha uzun yaşama ihtimali olduğu bulunmuş.

Ayrıca sosyal yönü güçlü kişiler sosyal olmayanlara göre zihinsel açıdan daha sağlıklı kalıyor.

Aktif bir sosyal yaşam stresi azatıyor ve yaşı ilerleyen kişileri depresyondan koruyor.



Kaynakça:

(http://www.top10homeremedies.com/news-facts/habits-age-well.html/3)
(https://naturalbeautyexpert.co/7-habits-people-age-well/)
(https://www.realsimple.com/health/preventative-health/habits-of-people-who-age-well)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir