1. Şuursuzca yemek yiyoruz
Doyduğumuzu bile anlamadan yemeğe devam ediyoruz. Film izlerken bir bakmışız koca cips paketi bitmiş.
Ne yapabiliriz?
Daha küçük tabaklarda yiyelim. Büyük kaseler yerine küçük çerezlikler kullanalım. Paketi açıp yeme alışkanlığından vazgeçelim.
2. Gece yarısı uyanıp yiyoruz
O ağız ne yapsak da bir türlü durmuyor. Gece uyanıp gizlice buzdolabına dalıyoruz. Sonra gelsin kilolar, gelsin göbüşler
Ne yapabiliriz?
Mutfağı dışarıdaki bir lokanta gibi düşünelim. Mesai saati bitti, artık hizmet vermiyor. Düşünün ki gece boyunca mutfağa girme izniniz yok. İşte o kadar!
Onun yerine dişlerimizi fırçalayalım ve yeme içme fikrini ertesi sabaha kadar unutalım.
3. Kahvaltıyı atlıyoruz
Sabah uykusu tatlı geliyor, bir beş dakika daha falan derken bir bakmışız kahvaltı edecek vakit yok.
Ne yapabiliriz?
Akşamdan tek bir elma veya küçük kutu yoğurt gibi bir atıştırmalığı hazır edersek yolda bile yiyebiliriz.
4- Çok hızlı yiyoruz.
Sürekli bir telaş. Lokmaları hızlı hızlı yutuyoruz. Halbuki beynimiz doyduğunu 20 dakika sonra anlıyor. Bu süre içinde yenen herşey fazladan kalori demek
Ne yapabiliriz?
Küçük lokmalarla yemeği öğrenelim. Her bir lokmayı iyice çiğneyelim. Arada çatalımızı masaya koyup ara verelim. Ayrıca yemekten 15-20 dakika önce bir bardak su içmek doygunluk hissi yaratır ve yemeğe saldırmamızı önler.
5. Yapay tatlandırıcıları fazla seviyoruz
Şeker kullanmamak doğru bir tercih olsa da, onun yerini alan yapay tatlandırıcılar o kadar da masum değil. Bu tatlandırıcı ürünler obezite, tip 2 diyabet ve metabolik sendroma sebep olabilir.
Ne yapabiliriz?
Çay ve kahveye attığımız tabletleri bir tane az atmaya çalışalım. Tatlandırıcı olarak bal kullanmak veya şekersiz içmeye alışmak da iyi bir çözümdür.