Diyet

SAĞLIKSIZ YEME ALIŞKANLIĞINDAN NASIL KURTULABİLİRİZ?



1. Şuursuzca yemek yiyoruz

Doyduğumuzu bile anlamadan yemeğe devam ediyoruz. Film izlerken bir bakmışız koca cips paketi bitmiş.

Ne yapabiliriz?

Daha küçük tabaklarda yiyelim. Büyük kaseler yerine küçük çerezlikler kullanalım. Paketi açıp yeme alışkanlığından vazgeçelim.

2. Gece yarısı uyanıp yiyoruz

O ağız ne yapsak da bir türlü durmuyor. Gece uyanıp gizlice buzdolabına dalıyoruz. Sonra gelsin kilolar, gelsin göbüşler

Ne yapabiliriz?

Mutfağı dışarıdaki bir lokanta gibi düşünelim. Mesai saati bitti, artık hizmet vermiyor. Düşünün ki gece boyunca mutfağa girme izniniz yok. İşte o kadar!

Onun yerine dişlerimizi fırçalayalım ve yeme içme fikrini ertesi sabaha kadar unutalım.

3. Kahvaltıyı atlıyoruz

Sabah uykusu tatlı geliyor, bir beş dakika daha falan derken bir bakmışız kahvaltı edecek vakit yok.

Ne yapabiliriz?

Akşamdan tek bir elma veya küçük kutu yoğurt gibi bir atıştırmalığı hazır edersek yolda bile yiyebiliriz.

4- Çok hızlı yiyoruz.

Sürekli bir telaş. Lokmaları hızlı hızlı yutuyoruz. Halbuki beynimiz doyduğunu 20 dakika sonra anlıyor. Bu süre içinde yenen herşey fazladan kalori demek

Ne yapabiliriz?

Küçük lokmalarla yemeği öğrenelim. Her bir lokmayı iyice çiğneyelim. Arada çatalımızı masaya koyup ara verelim. Ayrıca yemekten 15-20 dakika önce bir bardak su içmek doygunluk hissi yaratır ve yemeğe saldırmamızı önler.

5. Yapay tatlandırıcıları fazla seviyoruz

Şeker kullanmamak doğru bir tercih olsa da, onun yerini alan yapay tatlandırıcılar o kadar da masum değil. Bu tatlandırıcı ürünler obezite, tip 2 diyabet ve metabolik sendroma sebep olabilir.

Ne yapabiliriz?

Çay ve kahveye attığımız tabletleri bir tane az atmaya çalışalım. Tatlandırıcı olarak bal kullanmak veya şekersiz içmeye alışmak da iyi bir çözümdür.



6. Su içmek zor geliyor

Serinlemek istediğimizde aklımıza gelen ilk içecek su değil. Oysa susuzluğu gidermenin en iyi yolu yine su içmekten geçiyor. Kısa süreli bir susuzluk bile sağlığımızı ve ruh halimizi olumsuz yönde etkileyebilir.

Ne yapabiliriz?

Hergün sekiz veya daha fazla bardak su içmeyi alışkanlık haline getirebiliriz. İçtiğimiz suyu limon ve salatalıkla tatlandırabiliriz. Ayrıca her tuvalete gittikten sonra bir bardak su içmeyi hatırlayabiliriz.

7. Kalorileri tatlılara saklıyoruz.

Az kalori almak için yemekten kısıyoruz. Ama niyetimiz bozuk. Sonradan keyifle yenecek bir dilim pasta, baklava veya künefenin hayalini kuruyoruz. Sonra ipin ucu kaçıyor tabii.

Ne yapabiliriz?

Normal rejimimize sadık kalalım. Arada küçük kaçamaklar olsa da kontrolü kaybetme riski daha düşük.

8. Hafta sonu alınan kalorileri hoş görüyoruz

Hafta içi işteyken rejim yapmak kolay. Peki hafta sonu kahvaltısına, mangalına nasıl direnilir?

Ne yapabiliriz?

Haftasonu daha fazla yemek için mazeret olmamalı. Az yemeğe devam edelim. Abur cuburları saklayalım. Gösterişli yemekler de sağlıklı olabilir.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir