C vitamini vücudun üretemediği vitaminlerden biridir. Suda çözülebilir olan C vitamini portakal, mandalina, çilek, kivi, kırmızı biber, brokoli, lahana ve ıspanakta bulunur. Günlük önerilen doz erkekler için 90 mg kadınlar için 75 mg’dır. C vitaminin doğal olarak yediklerimizden almak takviye gıda almaktan çok daha faydalıdır.
C vitamini ısıya maruz kaldığında parçalanır. Neyse ki en önemli C vitamini kaynağı meyvelerdir. Meyveleri çiğ tüketerek günlük tavsiye edilen doza kolayca ulaşabilirsiniz. Örneğin bir su bardağı portakal suyu 90 ila 100 mg C vitamini içerir. Bu miktar erişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır.
Her gün tavsiye edilen miktarda C vitamini aldığımızda neler olduğuna hep birlikte göz atalım.
1. Kolajen üretimi artar
Vücudumuz kolajen üretimi için C vitaminine ihtiyaç duyar. Kolajen bedendeki bağ dokularının temel maddesidir. Organlar, saç, cilt ve tırnaklar kolajen içerir. Bu nedenle C vitamini sağlık için olduğu kadar güzellik için de çok gereklidir.
2015 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre C vitamini doğrudan cilde uygulandığında kolajen üretimini arttırmakta ve cildi gençleştirmektedir. Kolajen üretiminin artması aynı zamanda yaraların hızlı iyileşmesi de sağlamaktadır.
2. Kronik hastalık riskini azaltır
C vitamin bedenin bağışıklık sistemini güçlendiren temel bir antioksidandır. Antioksidanlar bağışıklık sistemini destekleyen moleküllerdir. Antioksidanlar hücreleri serbest radikal denen zararlı moleküllerden korur. Serbest radikaller biriktiğinde bedende oksidatif stres denen bir durum oluşur. Oksidatif stres pek çok kronik hastalığı tetikleyen faktördür.
Araştırmalara göre düzenli C vitamini alındığında kandaki antioksidan seviyesi %30 oranında artar. Bu da bedende iltihaplanmayı önleyen önemli bir etkidir.
3. Yüksek tansiyonu önler
Türk kardiyoloji derneği başkanı Prof Dr. Mustafa Kemal Erol’a göre Türkiye’de her üç erişkinden biri hiper tansiyon hastası. Üstelik bu kişilerin %45’i hasta olduklarının farkında bile değil.
Yüksek tansiyon kalp sağlığını olumsuz yönde etkiler. Dünya Sağlık Örgütüne göre dünya genelinde bir numaralı ölüm sebebi kardiyovasküler hastalıklardır.
Araştırmalar C vitamininin yüksek tansiyonu olan veya olmayan herkes için tansiyon düşürücü bir etkisi olduğu yönünde.
C vitamini takviyesi kullanan insanlarla yapılan çalışma analizleri de benzer bir sonuca ulaşıyor. Takviye veya doğal olsun her türlü C vitamini kaynağı tansiyonu düşürme özelliğine sahip.
4. Gut hastalığına iyi gelir
Gut bir tür iltihaplı romatizmadır. Türkiye’de her 300 kişiden birinde gut hastalığı bulunmaktadır. Gut eklemlerde, özellikle büyük ayak parmağında iltihaplanma yapar.
Gut kandaki ürik asit seviyesi arttığında ortaya çıkar. Ürik asit bedenin ürettiği bir atık maddedir. Ürik asit yüksek seviyelerde kristalize olur ve eklemlerde birikim yapar.
Araştırmalar düzenli C vitamini almanın gut hastalığı riskini azalttığı yönünde. 20 yıl boyunca C vitamini takviyesi kullanan 47000 sağlıklı erkek üzerinde yapılan bir araştırmada C vitamini takviyesinin gut riskini %44 oranında azalttığı keşfedilmiş. Başka araştırmalarda da benzer sonuçlara ulaşılmış.
Bu nedenle vücuttaki ürik asidi ve gut hastalığı riskini azaltmak için C vitamini almanın çok sağlıklı bir karar olduğunu söyleyebiliriz.
5. Bağışıklığı güçlendirir
C vitamini bağışıklık sistemini pek çok farklı yönde destekler.
Öncelikle, C vitamini lenfosit ve fagosit olarak bilinen akyuvarların üretimini destekler. Böylelikle bedeni enfeksiyonlara karşı korur.
C vitaminin faydası bununla kalmaz. C vitamini, üretimine katkıda bulunduğu akyuvarları sonradan serbest radikallerden koruma görevini de üstlenir.
Son olarak C vitamini cildin savunma sisteminin önemli parçasıdır. Alınan C vitamini hemen cilde taşınır ve antioksidan özellikleriyle cildi güçlendirmede kullanılır.
Araştırmalar C vitamini almanın yaraların hızlı iyileşmesine neden olduğunu göstermektedir.
Ayrıca zatürre geçiren kişilerde düşük C vitaminine rastlandığı için bu kişilerin C vitamini kullanması hastalığın hızlı atılması bakımından önerilmektedir.
Kaynakça:
-
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits
-
https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/scientific-health-benefits-of-vitamin-c/
-
https://tkd.org.tr/duyuru/3583/turk-kardiyoloji-dernegi-20-milyon-hipertansiyon-hastasi
-
https://www.romatoloji.org/Haberler/Detay/145
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4562654/