Faydalar ve Zararlar

Yeşil mercimeğin faydaları



Yeşil mercimek hemen herkesin sevdiği ve çok iyi bildiği bir kuru baklagillerden birisi. Peki diyet listelerinde yeşil mercimeğin en başlarda yer aldığını biliyor muydunuz?

Zayıflamak, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını istiyorsanız  yeşil mercimeği sofralarınızdan eksik etmemeniz gerekiyor.

Dilerseniz hep beraber yeşil mercimeğin faydalarına göz atalım:

Diyabete iyi gelir: Mercimek diyet lifi açısından oldukça yüksektir. Diyet lifi, şekerin kan tarafından emilme hızını yavaşlatarak sürekli şeker seviyesinin korunmasını sağlamaktadır. Mercimekte bulunan diyet lifleri ise kan şekeri seviyelerinin kontrol altında tutulması için oldukça yardımcı olabilmektedir.

Kilo vermeye yardımcı olur:

Yeşil mercimek sindirim sistemini komple çalıştırarak hem metabolizmayı hızlandırmakta hem de daha az yemek yeme isteği uyandırmaktadır.

Lif açısından zengin olan gıdaların başında gelen mercimek, tokluk hissi yaratmakta ve bu da kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.

Sinir sistemine iyi gelir:

İçeriğindeki folat, magnezyum, demir ve çinko gibi vitamin ve mineraller beynimizin düzgün çalışması için büyük önem taşır. Zihin sağlığımız için doktorlar haftada iki kez mercimek yememizi önermektedir.

Depresyona iyi gelir:

Mercimek B vitamini içeren bir besindir ve B vitamini depresyonla savaşmada büyük önem taşır. Harvard üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre folat eksikliği depresyona neden olabilmektedir. Mercimek ise folat yönünden oldukça zengindir. Bu sebeple düzenli olarak mercimek tüketerek depresyonla mücadele edebilirsiniz.

Antioksidan kaynağıdır:

Yapılan çalışmalara göre, yeşil mercimek tüketimi antioksidanlar temin etmesi nedeniyle aterosklerozun gelişme şansını azaltmaktadır.

Bu antioksidanlar,  serbest radikallerle mücadele etmekte ve hücre, gen hasarını (yaşlanma) önlemektedir.

Doğal bir iltihap gidericidir:

100 gram mercimekte 2.8 mikro gram selenyum bulunmaktadır. Selenyum vücuttaki iltihapları gidermede ve bağışıklı sistemini güçlendirmede çok önemlidir. Mercimekte içeriğindeki iyi miktarda selenyumla iltihaplanmaya karşı iyi ve ucuz bir kaynaktır.



Hamilelikte ve emziren annelere faydalıdır:

Hamilelikte günde 600 mikro gram folat tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 200 gram mercimekte yaklaşık 358 mikro gram folat bulunmaktadır. Folat yönünden bu kadar zengin bir gıda özellikle hamilelikte bebeğin gelişimi için çok önemlidir.

Ayrıca kas gelişimi için çok gerekli olan proteinlerin de mercimekte bulunması anne adaylarına çok faydalı olduğunu göstermektedir.

Kalp sağlığına faydalıdır:

200 gram mercimekte yaklaşık 71 miligram magnezyum bulunmaktadır. Magnezyum kalp kaslarının güçlenmesi ve düzgün çalışması için çok önemlidir. Mercimek ayrıca kalp sağlığı için büyük önem taşıyam kalsiyum, lif ve potasyum da içermektedir. Amerikan Kalp Derneğine göre düzenli mercimek tüketmek kandaki zararlı LDL kolesterolün düşürülmesinde yardımcıdır.

Sindirim sistemine destek olur: 

Lif açısından zengin olan gıdalar sindirim sistemini geliştirmek için benzersizdir. Bu nedenle, yeşil mercimek tüketerek bağırsak hareketlerini optimize ederek sindirime destek olursunuz. Aynı zamanda kabızlık probleminin ortadan kaldırılması için de oldukça faydalıdır.

Mercimek tüketirken dikkat edilecek noktalar şunlardır:

  1. Gaz Problemi: Mercimek, 100 gram porsiyon başına 4 gram lif içerir. Bu nedenle, ince bağırsak tarafından sindirilmediği takdirde aşırı tüketimi şişkinlik ve gaza neden olabilmektedir.

  2. Rahim ve Meme Kanserinde: Yeşil mercimek kısmi östrojen kaynağı olmasından dolayı, rahim ve meme kanseri olan hastalar için uygun değildir. Bu hastalıklara sahip olan kişilerin fitoöstrojen alması uygun değildir

  3. Böbrek Taşı: Washington Devlet Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre mercimek yüksek miktarda oksalat bileşenleri nedeniyle bazı insanlarda böbrek taşı oluşumuna neden olabilmektedir.



Kaynakça:

(https://www.organicfacts.net/health-benefits/health-benefits-of-lentils.html)
(https://draxe.com/lentils-nutrition/)
(http://healthynews24.com/health-benefits-of-lentils/)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir