Böbrek kapasitenizin sadece %20’sini kullanarak normal bir yaşam sürebileceğinizi biliyor muydunuz? Bu nedenle olası bir böbrek yetmezliği sorunu uzun süreler boyunca fark edilmeden kalabilir. Bazen bazı küçük alışkanlıklarımız bile böbreklere zarar verebilir. Böyle durumlarda sorun ortaya çıktığında artık çok geçtir.
Böbrekler mucizevi özelliklere sahip bir organımızdır. Hormon üretir, kanı süzer, mineralleri emer, idrar üretir ve bedende sağlıklı bir asit-alkali dengesi oluşturur. Böbrekler olmadan hayat olmaz. Çinliler böbrekleri temel yaşam enerjisinin merkezi olarak görürler.
Bu nedenle böbrekleri sağlıklı tutmak aslında genel sağlığı korumakla eşdeğer öneme sahiptir. Eğer böbreklerinizin uzun yıllar boyu sağlıklı çalışmasını istiyorsanız size dikkat etmeniz gereken bir dizi alışkanlıktan bahsetmek istiyoruz.
1. Şekerli içecekler
Japonya’da Osaka Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre günde iki veya daha fazla gazlı içecek tüketen kişiler içmeyenlere göre daha fazla böbrek rahatsızlığı riski taşıyor. Gazlı içecekleri çok tüketen kişilerin idrarında protein bulunuyor. İdrarda protein bulunması böbrek rahatsızlığının erken belirtilerinden biri. Neyse ki bu safhada tespit edilen rahatsızlık tamamen tedavi edilebiliyor.
2. Sigara
Sigaranın kan damarlarını daralttığı ve sertleştirdiği biliniyor. Bu durumda böbrekler gibi hayati öneme sahip organlardaki kan akışı da olumsuz yönde etkileniyor. Klinik Farmakoloji ve Tedavi dergisinde yayınlanan bir makalede günde sadece iki sigara içildiğinde bile damarlarda hasarın ilk belirtileri görülmeye başlanıyor. 2003 yılından bu yana sigaranın böbrek yetmezliğine yol açtığını gösteren pek çok bilimsel çalışma yapılmış.
3. B6 vitamini eksikliği
Sağlıklı böbrekler için sağlıklı beslenme şarttır. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezinde yapılan araştırmalar B6 vitamini eksikliğinin böbrek taşı oluşma riskini arttırdığını gösteriyor. Böbrek fonksiyonlarını ideal ölçüde tutmak için günde 1.3 mg B6 vitamini tüketmek gerekli. B6 vitamini en çok balık, et ürünleri, nohut, patates, ıspanak ve fındıkta bulunuyor.
4. Magnezyum eksikliği
Magnezyum bedende oluşan 300’den fazla kimyasal reaksiyondan sorumludur ve eksikliği böbrek taşı oluşmasına sebebiyet verebilir.
Eğer yeterli magnezyum alınmazsa, vücut kalsiyum emilimi yapamaz. Böylece vücutta biriken fazla kalsiyum böbrek taşı oluşturur.
Bu nedende bol bol magnezyum içeren gıdalar tüketilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler, balık, fasulye, mercimek, muz, kabak çekirdeği, kuru incir ve bitter çikolata gibi gıdalar magnezyum yönünden zengindir.
5. Uyku düzensizliği
Araştırmalar gece boyunca uykunun sürekli bölünmesi durumunda böbrek rahatsızlığı baş gösterdiğini söylüyor. Böbrek dokusu gece uyurken kendini yenilediği için uyku bölündüğünde bu doğrudan böbreklere zarar veriyor.
6. Yeterli su içmemek
Böbrekler çalışabilmek için suya ihtiyaç duyar. Yeterli su içilmediğinde idrar oluşmaz ve kandaki toksinler atılamaz. Bu nedenle günde en az 8 bardak su içmeniz önerilir.
7. Tuvalete gitmeyi ertelemek
Eğer tuvalate gitmeniz gerekiyorsa bunu bir an önce yapmak en sağlıklı tutumdur. İdrar tutulduğunda böbreklerde basınç oluşur. Bu da zaman içinde böbrek yetmezliğine ve idrar kaçırma sorununa dönüşebilir.