Genel Sağlık

5 DAKİKADA KENDİNE MASAJ YAPARAK SİNÜZİTLERİNİ BOŞALT




Yüzünüzde hava dolu cepler olduğunu biliyor muydunuz? Bu boşluklar normalde soluduğumuz havayı nemlendirme görevine sahiptir ama bazen bu cepler tıkanır ve iltihaplanır. İşte bu sinüzite yol açar ve maalesef bu can sıkıcı bir ağrıya neden olan bir rahatsızlıktır. Ağrının yanı sıra burunda tıkanıklık, yüzde ve hatta boyun bölgesinde basınç ve kasılmalar da yapabilir. Neyse ki şimdi göstereceğimiz yöntem ve masajlarla sinüzitlerinizi kendi imkanlarınızla evde boşaltabilirsiniz. Hemen ilk adım olan ve masajdan önce yapacağımız buhar banyosuyla bu sıkıntılı ağrıdan kurtulmaya başlayalım.

1- İBRAHİM SARAÇOĞLU KIR PAPATYASI BUHARI BANYOSU:

Masajdan önce sinüsleri açmaya yardımcı olacak çok etkili bir buhar banyosuyla başlayalım.



GEREKLİ OLAN MALZEMELER:

3 çorba kaşığı kadar kurutulmuş kır papatyası

1/2 litre su

Kap ve havlu

1-2 damla biberiye yağı (isteğe bağlı)

BUHAR BANYOSUNUN YAPILIŞI VE UYGULANIŞI:

Yarım litre suyu kaynatın. Kaynayan suyun içine 3 çorba kaşığı kadar kurutulmuş kır papatyasını ekleyin ve 3-4 dakika daha kaynatın. Prof. doktor İbrahim Saraçoğlu bu suya 1-2 damla biberiye yağı da damlatmanızı tavsiye ediyor. Bu yağı damlatmanız daha iyi sonuç almanızı sağlayabilir ama tercih etmek size kalmış. Kaynatma işleminin ardından başınıza havlu veya kalınca bir bez örterek suyun buharını solumaya başlayın. Bu esnada nefesinizi mümkün olduğunca ağzınızdan değil de burnunuzdan almaya gayret edin. 5 dakika buharı solumanız yeterlidir. Yüzünüzü buhara aşırı derece yaklaştırıp yakmamaya ve tencereye çok yakın durmamaya dikkat edin.

2- SİNÜZİT MASAJI 1: KAŞ İÇİNE BASINÇ YAPIN

Bu noktalar aynı zamanda baş ağrısını da gideren akupresür noktalarıdır. Tam olarak kaşın iç kısmı ve göz boşluğunun olduğu noktalardır. Masaja başlamadan önce ellerinizi birbirine sürterek iyice ısıtın. Ayrıca parmaklarınıza bir iki damla nane, okaliptüs veya karanfil yağı damlatabilirsiniz. Bunlar ağrıyı kesen ve nefes açan doğal yağlardır. Şimdi her iki elinizin işaret parmağıyla kaşlarınızın başladığı yerin alt kısmına ve göz boşluklarının olduğu bu noktalara orta şiddette bastırın. Basınç uygulayın ve çekin. Bu işlemi 1 dakika boyunca yapmaya devam edin. Gözlerinizi işlem boyunca kapalı tutun ve aşırı basınç uygulamamaya ve canınızı yakmamaya dikkat edin.




3- SİNÜZİT MASAJI 2: BURUN KENARINDAN YANAKLARA MASAJ YAPIN

Ellerinizi ısıtın ve az önce bahsettiğim nane, okaliptüs veya karanfil yağlarını parmaklarınıza 1-2 damla sürün. Bunlar evde yoksa herhangi bir nemlendirici de olabilir çünkü şimdi parmaklarımızı yüzümüzde gezdireceğiz. Burun kemiğinin başladığı noktadan her iki elinizin işaret parmaklarıyla masaj yaparak aşağı doğru inin. Burnun her iki yanından aşağı indikten sonra parmaklarınızı kaldırmadan yanaklarınızın üst kısmına basınç yaparak masaja devam edin. Burnun üst kısmından başlayarak yanlara ve en son yanaklara doğru yaptığınız bu masajı 10 kere tekrar edin. Doğal yağları veya nemlendiriciyi gözünüze kaçırmamaya dikkat edin ve bu yüzden masaj boyunca gözlerinizi kapalı tutun.

4- SİNÜZİT MASAJI 3: LENFATİK BOŞALTIM MASAJI YAPIN

Son olarak beraber yapacağımız bu masajla sinüslerin rahatça boşalmasını sağlayacağız. Adım adım masajı birlikte yapmamız iyi olur. İlk olarak işaret parmağımızı kullanarak tek kaşımızın kenarından başlayarak daireler çizeceğiz. Daireler çizerek burnumuza doğru ilerleyeceğiz. Daireler çizmeye devam ederek burun kemiğin yanından yanağımıza doğru ilerleyeceğiz.  Şimdi parmağımızla kaşımızın üstünden şakaklarımıza doğru daireler çizerek devam edeceğiz. Şakaklarımızdan aşağı doğru yüzümüzün yanına daireler çizerek masaj yapmaya devam edelim.  Buradan yavaşça aşağı doğru çene altından boynumuza doğru ilerliyoruz. Aynı lenfatik boşaltımı diğer parmağımızla yüzümüzün masaj yapmadığımız tarafına geçerek tekrar ediyoruz. Masaj boyunca daireler çizmeye, acele etmemeye ve aşırı basınç yaparak canımızı acıtmamaya dikkat edelim.




5 SON ADIM: YENİDEN BUHAR BANYOSU YAP

İlk adımda bahsettiğim buhar banyosunu masajdan sonra yineleyebilirsin veya ilk adımda buhar banyosunu atladıysan masajdan sonra yapmayı deneyebilirsin. Özellikle masajdan sonra yapılan buhar banyolarının sinüs kanalları açmada çok etkili olduğunu unutmamalısın.



BONUS: MASAJ DIŞINDA SİNÜZİTTEN KURTULMAK İÇİN NELER YAPABİLİRSİN?

Gün içinde bol miktarda ılık limonlu su içmeni tavsiye ederiz. Ayrıca, sıcak su ile duş almalı ve bulunduğun ortamın nemli olmasına dikkat etmelisin. Bu dönemde burnunu boşaltmak için aşırı baskı yapmamaya dikkat et. Bu durum kulak zarını etkileyerek sana daha çok rahatsızlık verebilir. Tuzlu su veya temiz bir deniz suyunu burnuna çekerek burnunu temizleyebilirsin. Tüm bunlara ek olarak kekik yağı, tarçın ve acı biber yemeni tavsiye ederiz. Kekik yağını içtiğin suya 1-2 damla katarak içebilirsin veya kekik çayı içebilirsin. Midende bir rahatsızlığın yoksa yemeklerine ve salatalarına acı biber koyabilirsin. Ağrıyı hafifletmek için bir yemek kaşığı tarçın tozunu su ile karıştırıp yarım çay kaşığı sandal ağacı tozu ekleyerek bir macun hazırlayabilirsin. Bu macunu alnına ve gözlerinin üst kısmına sürebilirsin. Son olarak sinüs birikimini önlemek adına sırt üstü yatmamanı ve yüksek yastık kullanmanı tavsiye ederiz.



KAYNAKÇA:

1- https://www.sabah.com.tr/saglik/2022/07/01/sinuzite-ne-iyi-gelir-evde-dogal-yontemler-ile-sinuzit-nasil-gecer

2- https://www.yasemin.com/saglik/haber/2485116-ibrahim-saracoglundan-sinuzit-kuru

3- https://www.profsaracoglu.com/prof-saracoglu-papatya

4- https://www.wikihow.com/Massage-Your-Sinuses

5- https://ljic.edu/diy-sinus-pressure-relief/

6- medicalnewstoday.com/articles/326121#acupressure-points

7- https://www.healthline.com/health/pressure-points-for-sinus#why

8- https://www.quora.com/What-area-of-the-face-would-you-massage-to-relieve-sinus-pressure

9- reve-en-vert.com/editorial/our-beauty-editors-guide-to-lymphatic-drainage-massage/

10- https://ljic.edu/diy-sinus-pressure-relief/

11- https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/sinuzite-ne-iyi-gelir-szcu2-5564488/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir