Adet dönemi kadın hayatında önemli bir yere sahip bedensel bir durumdur. Bir kadının hayatı boyunca ortalama 10 yılını adet görerek geçirdiğini düşünürsek bu konuda doğru bilgileri bilmenin önemi daha da öne çıkar. Zaman içinde adet dönemi ile ilgili çok farklı inanışlar ortaya çıkmıştır. Hâlbuki bilimsel verilerin ışığında bakıldığında bu dönem ile ilgili doğru bilinen bazı bilgilerin yanlış olduğu ortaya çıkıyor.
İsterseniz adet dönemi hakkında söylenenlere ve bunların ne kadar doğru olduğuna göz atalım.
1. Adet döneminde banyo yapılmaz -YANLIŞ-
Bu dönemde kadınların banyo yapmaktan kaçınmaları son derece anlaşılabilir bir davranış. Genel inanışa göre bu durumun enfeksiyon oluşturabileceği veya sıcak suyun kanamayı arttırdığı düşünülür. Ancak adet döneminde kanama bir yara nedeniyle oluşmaz. Bu kanama rahimde bulunan, endometriyum adlı tabakanın dökülerek aşağı inmesi sonucu oluşur.
Sıcak bir banyo kan damarları ve gerilmiş olan karın kaslarını gevşetir. Bu gevşeme ile adet krampları rahatlar. Ama siz yine de banyo öncesi küvetinizin temiz olduğundan emin olun. Eğer enfeksiyon kapmaktan endişe ediyorsanız tampon kullanabilirsiniz.
2. Adet döneminde havuz veya denize girilmez -YANLIŞ-
Bu dönemle ilgili bilinen bir başka yanlış da denize veya havuza girilmemesi gerektiğidir. Eğer bir tampon kullanırsanız su bedeninize asla giremez. Bu dönemde yüzmek faydalı olabilir. Yüzerek kaslarınızdaki gerginliği atabilir ve ağrıyı azaltabilirsiniz.
Bakımı iyi yapılan bir havuz enfeksiyona neden olmaz. Yine de aşırı kalabalık ve bakımı aksatılmış bir havuzdan kaçınmanızı tavsiye ederiz.
3. Soğuk havalar adet dönemimi kötü etkileyebilir -DOĞRU-
Bu maalesef tüm kadınların dikkat etmesi gereken bir gerçektir. Çünkü soğuğa maruz kalmak adet döneminin daha uzun ve ağrılı geçmesine neden olabilir.
Genel olarak kışın adet dönemi yaza göre daha uzun geçebilir. Soğuk bölgelerde yaşayan kadınların daha sıcakta yaşayan kadınlara göre daha sert bir adet dönemi yaşadıkları bilinmektedir.
Mevsimler adet öncesi gerginliğini de etkiler. Kısa ve karanlık günler, kadın üreme hormonlarının etkisiyle birleştiğinde ruh halini olumsuz etkileyebilir. Sonbahar ve kış aylarında güneşli günleri dışarıda değerlendirmek genel sağlık ve adet dönemi açısından faydalıdır. Bu şekilde bedenin D vitamini ve dopamin seviyesini arttırabilirsiniz
4. Adet döneminde hamile kalınmaz -YANLIŞ-
Pek çok kişi adet döneminde hamile kalınmayacağını düşünür. Bu doğru değildir ve bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır.
Bu dönemde hamile kalma riski nispeten daha düşük olsa da mümkündür. Spermler bedenin içinde 5 ila 6 gün boyunca yaşayabilir. Eğer adet döneminiz kısa sürüyorsa ve dönemin sonunda ilişki yaşadıysanız spermler yumurtlama dönemi geldiğinde hala canlı olabilir. Bu da istenmeyen bir gebeliğe yol açabilir.
5. Adet döneminde ses ve kokuda değişiklik olur -DOĞRU-
Ses üzerine araştırma yapan bilim insanları kadınlarda ses tonunun adet döneminde değiştiğini bulmuşlar. Bunun nedeni üreme hormonlarının ses tellerini etkilemesidir. Araştırmaya katılanlar bu dönemde kadın sesinin kulağa eskisi kadar hoş gelmediğini bildirmişler.
Üreme hormonları doğal beden kokusunda da değişikliğe neden olur. Bu çok küçük bir fark olmasına rağmen dikkat edilirse tespit edilebilir bir değişimdir. Bu, taş devrinde yaşayan atalarımızdan getirdiğimiz bu özelliktir ve erkeklerin adet döneminde kadınlardan uzak durması ve yumurtlama döneminde daha çekici bulmasına neden olmaktadır.
6. Adet döneminde saç boyatılmaz -YANLIŞ-
Bu dönemde saç boyasının saça eşit miktarda yayılmayacağı düşünülse de bu doğru değildir. Bilim insanları adet döneminde saçın biraz zor şekle girdiğini bulmuşlardır. Bununla birlikte saç normal biçimde yağlanmasını sürdürmektedir. Dolayısıyla adet dönemi saç boyamada herhangi bir sorun oluşmamaktadır.