Genel Sağlık

Hormonal Denge Neden Bu Kadar Önemli?



Hormonlar, bedenimizin işleyişini belirler. Bu sebeple hormonların doğru seviyede tutulması sağlıklı yaşam için büyük önem taşır. Ancak günümüzde hormon değişikliği yapan pek çok etken bulunmaktadır. Bunu erkek çocuklarda göğüs büyümesi ve kız çocuklarında erken regl olma problemini göz önünde bulundurarak kolayca anlayabiliriz. Peki, hormonal değişikliklerin sebebi , belirtileri ve önleme yöntemleri nelerdir? İsterseniz bu soruların cevaplarına hep birlikte göz atalım.

Hormonal Değişikliğin Sebepleri

Hormonal değişikliklerin en önemli nedeni, endokrin sistem hastalıklarıdır. Bu hastalıklar direkt olarak tek bir hormonun değil birçok hormonun dengesini bozar. Hormonların dengesini bozan endokrin sistem hastalıklarının başında; bazı kanser tipleri, hipotiroid, hipertiroid yer almaktadır.

Endokrin sistem hastalıklarının yanında hormonal değişikliğe neden olan bir diğer durum ise bazı kimyasallardır. Bu kimyasallar, hormonları taklit ederler. Özellikle kadınların kullandığı kozmetik ve kişisel bakım ürünlerindeki maddeler hormon gibi davranarak alıcıları yanıltırlar. Çoğu genç kızın erken ergenliğe girmesinin en büyük nedenlerinden biri de bu ürünlerdir.

Hormonal değişiklik nedenleri arasında genetik hastalıklar da yer almaktadır. Bunun yanında kötü yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları da hormon bozukluğuna neden olabilir. Özellikle aşırı kalori içeren, işlenmiş besinler tüketmekten kaçınmalı ve doğal olmayan ürünlerden uzak durulmalıdır.

Hormonal Değişikliğin Belirtileri

Hormonal değişiklik belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Aniden sıcak basması ve aşırı derece üşüme

  • Ciltte yoğun sivilcelenme

  • Aşırı tüylenme ya da çok fazla tüy dökülmesi

  • Hızlı bir şekilde kilo alma ya da verme

  • Halsizlik, yorgunluk ve odaklanamama durumu

  • Cinsel istek kaybı

  • Sürekli uyuma isteği ya da uykusuzluk

  • Unutkanlık ve odaklanamama gibi bilişsel bozukluklar

Hormon değişikliği belirtileri diğer pek çok hastalığın belirtileri ile karışabilir. Bu yüzden kişiler bedenini iyi dinlemeli, kendi başlarına teşhis koymak yerine bir hekime başvurmaları gerekmektedir.



Hormonal Değişikler İçin Alınması Gereken Önlemler:

Hormonal değişiklikler için hayat şeklimizde bazı kökten değişiklikler yapılması şarttır. Bu önlemler daha sağlıklı yaşam için de kilit niteliğindedir. İsterseniz bu önlemlere bir göz atalım:

1.Plastik Ürünler Satın Alırken Dikkat Edin

Plastik ürünlerin içerisinde yer alan BPA maddesi hormonların çalışma biçiminde değişikliğe neden olabiliyor. Bu yüzden plastik ürünler satın alırken üzerinde yer alan etikette “BPA” yoktur ibaresinin bulunmasına dikkat edilmelidir. BPA içerip içermediği konusunda bilgi vermeyen ürünler kesinlikle satın alınmamalıdır.

2. İşlenmiş Gıdalardan Uzak Durun

Doğal olmayan tüm besinler, tarım ilacı ve ağır metale maruz kalırlar. Bu durum ciddi hormonal değişikliklere neden olur. Bu sebeple özellikle; şekerli ürünler, tatlandırıcı besinler ve genetiği ile oynanmış her türlü üründen uzak durulmalıdır. Bunun yanında işlenmemiş, doğal koşullarda üretilmiş besinlere ağırlık verilmelidir.

3. Gerektiğinde yaşam Tarzınızı Değiştirin

Vücudumuzun maruz kaldığı işlenmiş gıdalar ve kimyasalların yanında, kötü yaşam tarzı da hormon değişikliğine yol açan nedenler arasındadır. Bu nedenle yeterli ve düzenli uyumaya dikkat edilmeli, alkol ve tütünü azaltmalı, stresten uzak durulmalıdır.

Tüm bunların yanında, ihtiyaç halinde hormon yapımını düzenlemek için sağlıklı yağlar ve D vitamini alınması faydalıdır.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir