Genel Sağlık

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ Güçlendirme Yöntemleri




Bağışıklık sistemi vücudumuzun hastalıklara karşı korunma mekanizmasıdır. Bağışıklık sistemimiz akyuvarların üretilmesi, saklanması ve bedenin çeşitli noktalarına dağıtılmasından sorumludur. Akyuvarlar vücuda giren bakteri ve mikroplarla savaşarak bedenin sağlıklı kalmasını sağlar. Özellikle grip ve soğuk algınlığının sık görüldüğü mevsimlerde bağışıklığın güçlü kalmasını sağlamak için bazı önlemler alabiliriz. İsterseniz bu önlemlere hep birlikte göz atalım.

1. Öksürürken ağzı kapalı tutun

Öksürük ve hapşırık hatta yakınınızdaki birinin yüzüne doğru konuşması bile virüslerin yayılmasını sağlar. Ağızdan yayılan damlalar virüslerin 80 cm ila 1 metre kadar uzaklığa salınmasına neden olabilir. Bu nedenle eğer hasta iseniz mümkün olduğunca iyileşene kadar evde kalmaya çalışın. Eğer bu mümkün değilse ağzınızı maske ile kapatın. Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı tamamen mendille örtün. Eğer etrafınızdakilerin hasta olduğundan şüpheleniyorsanız onların da aynı önlemleri aldığından emin olun.

Virüsler kapı kolu gibi sert yüzeylerde uzun süre yaşayabilir. Bu nedenle ellerinizi sık sık yıkayın veya ıslak mendille iyice silin.



2. D vitamini almaya özen gösterin

Özellikle kış aylarında D vitamini rezervlerimiz düşüşe geçmeye meyillidir. Bunun nedeni bedenin yeterince güneş alamamasıdır. Güneşlenmek bedenin sağlıklı biçimde D vitamini üretmesini sağlar. Bunu yanı sıra doktorunuza danışarak D vitamini takviyesi kullanabilirsiniz. Ancak gıda ve güneşle alınan D vitamini ile karşılaştırıldığında bu takviyelerin daha az etkili olduğu görülmüştür.

Bazı mantar türleri, yumurta sarısı, somon, uskumru ve sakatat etleri en güçlü ve doğal D vitamini kaynaklarıdır.

3. Sarımsak yiyin

Sarımsak bağışıklık sistemini güçlendiren en etkili süper gıdalardan biridir. Pek çok hastalığı doğal tedavisi sarımsak düzenli alındığında bağışıklık sistemini güçlü tutar.

Bu nedenle yemeklerde taze doğranmış veya toz sarımsak kullanabilirsiniz. Gıda olarak almanın uygun olmadığı durumlarda sarımsak kapsülleri işinize yarayacaktır.



4. Bağırsak sisteminizi sağlıklı tutun

Bağırsaklar bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin %70’ini içerir. Bu noktada yediklerimizin kalitesi büyük önem taşır.

Mümkün olduğunca işlenmiş gıdalardan uzak durun. Kızartma yağları, yüksek fruktozlu mısır şurubu, şeker ve glüten sindirim sistemini ve dolayısıyla bağışıklık sistemini zayıflatan maddelerdir. Onun yerine vitamin yönünden zengin sebze, meyve ve tam tahıllar yiyin. Zeytin yağı ve hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağ asitleri diyetinizi daha sağlıklı kılacaktır.

Bunun yanı sıra gıdaları mevsiminde tüketmek sağlık açısından önemlidir. Kış aylarında soğuk içecekler ve çiğ sebzeler az tüketilmelidir. Bunların yerine sıcak çorbalar, pişmiş sebze yemekleri ve sarımsak, zencefil ve zerdeçal gibi baharatlar tercih edilebilir.

5. Kaliteli uykuya önem verin

Yetersiz uyku sağlıksız bir bağışıklık sistemi, obezite, kalp hastalıkları ve diyabet riskini arttırır. Uyku bedenin kendini tamir ettiği ve yeniden sağlık kazandığı önemli bir zamandır. Günlük 7 saatten az uyuyan kişilerin virüslere maruz kaldığında 3 kat daha fazla hasta olduğu gözlenmiştir.



6. Egzersiz yapın

Orta seviyede bir egzersiz yapmak bağışıklık sistemini güçlendiren unsurlardan biridir. Bir araştırmada egzersizin bağışıklık sistemi hücrelerini harekete geçirdiği ve bedenin kendini virüslere karşı savunmasını güçlendirdiği ortaya koymaktadır. Haftada beş kere düzenli egzersiz yapan kişilerin soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı daha sağlam durduğu görülmüştür.



Kaynakça:

(https://www.webmd.com/cold-and-flu/features/boost-immune-system)

(https://www.gaiam.com/blogs/discover/7-ways-to-boost-your-immune-system)

(https://katu.com/amnw/am-northwest-lifestyle-health/natural-ways-to-boost-your-immune-system)

(https://www.readersdigest.ca/health/healthy-living/boost-your-immune-system/)

(https://www.verywellhealth.com/ways-to-boost-your-immune-system-naturally-89283)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir