Genel Sağlık Uncategorized

VAGUS SİNİRİ MUCİZESİ – MUTLULUK VE RAHATLAMANIN SIRRI




Aslında varlığı 1800’lü yıllardan beri bilinen ama kıymeti yeni yeni anlaşılan vagus siniri ruh halimiz ve sağlığımız üzerinde o kadar etkili ki bu videodan sonra pek çok sorununa çözüm bulabildiğini göreceksin. Kısa ve etkili 3 egzersiz ve ardından hayatında uygulayabileceğin çok kolay bazı yöntemlerle bu siniri rahatlıkla uyarabilirsin. Bu sinir uyarıldığı anda gelen rahatlama ve sakinlik yaşam kaliteni arttıracak ve çok daha verimli ve mutlu olmanı sağlayacaktır.

VAGUS SİNİRİ NEDİR?

Sinir sistemimiz iki bölümden oluşur. Biri sempatik sinir sistemidir. Bu sistem “savaş ya da kaç” mantığıyla çalışır. Diğer sinir sistemi parasempatik sinir sistemidir ve bu sistemde “dinlen ve sindir” felsefesiyle çalışır. Vagus siniri “dinlen ve sindir” yönelimiyle çalışan parasempatik sinir sistemine bağlı beyinden bedene bağlanan ve bir ağ gibi yayılan on iki kafatası sinirinin onuncusudur. Vagus Latince bir kelimedir ve “gezgin” anlamındadır. Bu sinirin bu ismi alması normaldir çünkü beyinden gelen bu sinir boyundan geçerek tüm organlara göğse ve karın bölgesine dek tüm vücudu bir ağ gibi sarıp sarmalar. Bu sinirin görevi ise beyin bağırsak ekseni arasındaki iletişimi sağlayarak bu aradaki tüm organlardan gelen mesajları beyne iletmektir.  Bu sinirdeki duyarlılık zamanla yaşanılan uzun üzüntüler, stres ve tavamalar sonrası azalabiliyor. İşte bu azalma ise gün içinde yaşadığın ufak bir gerginliğin tüm gününe yayılarak bambaşka endişeleri tetiklemesine neden oluyor.

Kronik anksiyete nedir?

Anksiyete bedenin stresle karşılaştığında verdiği doğal tepkidir. Ani tepki vermemiz gereken bir durumda sakin olmak ve yavaş davranmak istemezsiniz. Ancak bazen anksiyeteyi tetikleyen durum geçtikten sonra bile, olayın anısı ve bıraktığı iz öyle güçlüdür ki üzerimizden kolayca gitmez. Bu durumda anksiyete kalıcı hale gelebilir, yani kronik anksiyeteye dönüşebilir.

Neyse ki bu durumdan kurtulmak için vagus sinirini her gün yapacağın bazı egzersizler ve uygulamalarla düzenli olarak uyarman yeterli. Vagus sinirini uyaran egzersizleri göstermeden önce gün içinde kolaylıkla uygulayabileceğin bazı yöntemlere hep beraber bir göz atalım ve kendini mutlu ve rahatlamış hissettirecek olan mucizeyi hep birlikte deneyimleyelim.



VAGUS SİNİRİNİ UYARAN KOLAY YÖNTEMLER:

1- SOĞUK SU İLE TEMAS ET: Yapılan araştırmalar soğuk suyla düzenli temas etmenin sempatik sinir sisteminin “savaş ya da kaç” gerginliğini doğal olarak baskıladığını gösteriyor. Bu sistem baskılandığında parasempatik sinir sistemi harekete geçiyor ve vagus siniri uyarılıyor. Bu yüzden sabahları yüzünü soğuk suyla uzun uzun yıkamanı veya kısa süreli soğuk duş almanı tavsiye ederim. Normal duş aldıktan sonra çıkmaya yakın 1-2 dakika soğuk suya kendini tutabilirsin. Gün içinde ellerini ve bileklerini soğuk suya tutman bile yeterli olacaktır.

2- ŞARKI SÖYLE VE GARGARA YAP: Vagus siniri ses telleriyle bağlantılıdır. Boğazının arka kısmındaki bu kasları hareket ettirerek vagus sinirini uyarabilirsin. Burada küçük bir uyarıda bulunmak isterim. Söyleyeceğin şarkı olumlu kelimeler içermeli ve sende mutluluk hissi uyandırmalı. Şarkıyı dışından yüksek sesle söyle ve kendini notaların güzelliğine kaptır. Bir ilginç yöntem de gargara yapmak. Gargara yaptığın zaman da boğazındaki vagus siniri seni sakinleştirir. Belki de güne başlarken veya eğer uykusuzluk çekiyorsan gece yatmadan önce gargara yapmayı hayatının bir parçası haline getirebilirsin.

Vagus siniri egzersizleri:

Egzersiz 1:

İlk egzersizimiz bir nefes çalışmasıyla başlıyor. Burundan derin bir nefes alalım. Ciğerlerin tamamını durduracak şekilde nefes alalım… Şimdi nefes tutalım. Tutalım… Elimizden geldiğince tutalım… Şimdi nefesi ağızdan bir hamlede hızlıca verelim. Bu egzersizi gün içinde birkaç kez tekrar edebilirisiniz. Özellikle stresli durumlarda yapmanızı öneririz.



Egzersiz 2:

Yere veya sandalyeye rahat bir şekilde oturun. Şimdi sağ elinizi başınızın üzerine koyun. Başınızı sağ omuzunuza doğru eğin. Şu anda başımız sağa eğik vaziyette. Şimdi başımız bu pozisyondayken gözümüzü görüş alanımızdaki en sol üst köşede bir noktaya sabitliyoruz. Bu şekilde 30 saniye duruyoruz. Lütfen hareketi zorlanmadan yapın. Boynunuzda ağrı olduysa daha az eğilin. Gözlerinizdeki gerilim çok fazlaysa daha ortaya yakın bir nokta seçerek bakın. Bu bir yarışma değil, rahatlama çalışması. İşe yaraması için rahat olmanız gerekiyor.

Şimdi aynı hareketi diğer yöne yapıyoruz. Sol elinizi başınızın üzerine koyun. Başınızı sola yatırın. Şimdi bu pozisyondayken sağ üstte bir nokta seçiyoruz ve oraya 30 saniye bakıyoruz.



Egzersiz 3:

İkinci hareketimiz ilkine çok benziyor. İlk harekette boyun bölgesini rahatlatmıştık. Şimdi ise göğüs kafesine odaklanıyoruz. Bunun için yine ilk hareketteki gibi sağ elimizi başımızın üstüne koyalım. Ardından sol kolumuzla göğüs kafesimizi saralım. Şimdi sol kolla gövdemizi sola çekerken başımızı sağa yatıralım. Gövdemiz mümkün olduğunca C harfi gibi esnesin. Bu sırada başımız sağa yatık. Görüş alanımızın sol üstünde bir nokta bulup ona odaklanalım. Bu pozisyonda 30 saniye duralım.

Şimdi aynı hareketi diğer yöne yapıyoruz. Sol elimizi başımızın üzerine koyalım. Sağ kolumuzla göğüs kafesimizi saralım. Sol elimizi başımızın üzerine koyalım. Gövdemizi sağa doğru çekerken başımızı sola yatıralım. Gövdemizi esnetelim. Sağ üstte bir nokta bulup odaklanalım ve 30 saniye duralım.

Bu egzersizler ve uygulamalarla gün içinde kendini çok daha rahat ve mutlu hissettiğini göreceksin.

Sevgi ve ışıkla kal…



Kaynakça:

https://www.counselling-directory.org.uk/memberarticles/the-vagus-nerve-our-biological-antidote-to-anxiety-and-stress#

https://www.youtube.com/watch?v=JKRf3eufY84

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir