Terlemek bedenin kendini soğutma mekanizmasıdır. Sıcak günlerde cildin altındaki bezler bedendeki suyu tere dönüştürür ve dışarı atar. Ter damlaları buharlaşırken bedendeki ısıyı da beraberinde götürür. Bu nedenle sıcaklık arttıkça daha çok terleriz. Ama terimiz bize havanın sıcak olduğundan başka bilgiler de verebilir.
Terin içeriği, fiziksel durum, hormon seviyesi ve ruh hali hakkında çok önemli bilgiler içermektedir.
Bu videoda terlemenin ne gibi anlamlara gelebileceğini anlatacağız.
1. Hamilelik veya Menopoz
Hormonal dengeyi sarsan her değişiklik normalden daha fazla terlemenizi sağlayabilir. Menopozun ilk yılarında kadınların %85’i sıcak basması hissetmektedir. Buna benzer bir durum hamilelik sırasında da görülebilir. Hormonal değişiklikler beyinde ısıyı tespit eden kısmın yanlış ölçüm yapmasına neden olur. Bu durumda sıcak basmasına ve akabinde terlemeye sebep olur.
2. Stresli olmak
Eğer teriniz her zamankinden daha yoğun bir kokuya sahipse yakın zamanda aşırı stres yaşamış olabilirsiniz.
Sıcakladığımızda oluşan ter bedenimizin her yanında bulunan ekrin bezlerinden gelir ve çoğunlukla su ve tuzdan oluşur.
Strese girdiğimizde oluşan ter ise koltuk altı gibi belirli bazı bölgelerde bulunan apokrin bezlerinden gelir. Bu tür terin içinde protein ve yağlar bulunur. Bu ter ciltteki bakterilerle karıştığında kötü koku meydana gelir. Aynı şekilde huzursuz veya korkmuş haldeyken de bu tür bir ter salgılarız.
3. Düşük kan şekeri
Normalde açlık kan şekeri desilitre başına 70 ila 100 miligram olmalıdır. 70 miligramın altına düşmesi diyabet göstergesi olabilir. Bu belirtilerden biri aşırı terleme veya ensenin soğuk ve nemli olmasıdır. Neyse ki hafif bir şeker düşmesinde bir şeyler yiyip içerek şekerinizi normal hale getirebilirsiniz. Eğer şeker düşmeye devam ediyorsa daha ciddi başka belirtiler görebilirsiniz. Bu durumda tıbbi yardım almanız gerekebilir.
4. Trimetil aminüri (TMAU) hastalığı
Eğer teriniz balık gibi kokuyorsa trimetil aminüri adlı nadir bulunan bir hastalığınız olabilir. Bu hastalıkta vücut yumurta, baklagiller ve balık gibi gıdaları sindirirken çıkan trimetilamin bileşenini ayrıştıramaz. Beden ayrıştıramadığı bileşeni ter yoluyla attığında balığa benzer bir koku çıkar. Eğer böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız doktora danışarak sizin için en uygun tedavi planını uygulayabilirsiniz.
Bu hastalığı tamamen tedavi etmek şu an için mümkün olmasa da bazı önlemler alarak etkiyi yok denecek kadar aza indirmek mümkündür. Düşük pH değerine sahip sabun kullanmak, deniz ürünlerinden uzak durmak; yumurta, bezelye, fasülye gibi kolin içeren gıdaları tüketmemek; doktor önerisiyle aktif kömür ve B2 vitamini almak faydalı olacaktır. Ayrıca esmer su yosunu ve çinko takviyelerinin de yararlı olduğu iddialar arasındadır.
5. Fazla et tüketimi
Bir araştırmaya göre kadınlar, kırmızı et tüketen erkeklerin tüketmeyenlere göre çok daha kötü koktuğunu düşünüyor. Prag’da Charles Üniversitesindeki araştırmacılar bir grup erkeği iki hafta boyunca kırmızı et ağırlıklı bir diyete soktular. Ter numunesi aldılar ve aynı kişileri iki hafta boyunca vejetaryen bir diyete soktular ve yeniden ter numunesi aldılar. Bu iki ter numunesini karşılaştıran kadınlar vejetaryen diyet sonrası çıkan ter kokusunu diğerine göre çok daha hoş, hafif, hatta cazibeli buldular.