Hipoglisemi nedir nasıl tedavi edilir?
Gün içinde herhangi bir nedenden dolayı kan şeker seviyemiz oynayabilir. Kan şekerinin hafifçe yükselip alçalması son derece normaldir. Ancak bu oynamalar belirli bir seviyenin üstüne çıktığında zararlı olabilir.
Düşük kan şekeri hipoglisemi olarak bilinir. Şiddetli bir hipoglisemi durumunda kan şekeri ciddi oranda düşer ve kan şekerinin düzenlenmesi için hemen önlem alınması gerekir. Kan şekeri 70 mg/dL (miligram bölü desilitre) ‘nin altına indiğinde normalin altında demektir. Hipoglisemi, insülin reaksiyonu veya insülin şoku olarak da bilinmektedir.
Hipoglisemi belirtileri şunlardır:
Düşük kan şekerine verilen tepkiler kişiden kişiye değişiklik gösterir. Hipoglisemi yaşıyorsanız kendi vücudunuzun tepkilerini not etmeniz ve ona göre bir eylem planı yürütmeniz gerekir. Sıklıkla görülen hipoglisemi belirtileri şunlardır.
-
Titreme,
-
Terleme,
-
Solgun renk,
-
Çarpıntı,
-
Huzursuzluk,
-
Baş ağrısı,
-
Taşikardi,
-
Bulanık görme,
-
Açlık,
-
Dudakta ve dilde karıncalanma,
-
Denge problemleri
Kan şekerinin düşmesi sonucu beyin yeterli glikozu alamaz ve işlevi bozulmaya başlar. Bunun sonucunda bulanık görme, konsantrasyon zorluğu, dil sürçmesi ve uyuşukluk hisleri görülür.
Hipoglisemi tedavisinde 15/15 kuralı olarak bilinen bir uygulama kullanılır.
Bu kurala göre kan glikoz düzeyi 70 mg/dl’nin altında ise 15 gr karbonhidrat alınır, hareket etmeden ve başka bir besin yemeden 15 dakika beklenir ve 15. dakikada tekrar kan şekeri ölçülür.
Ardından 15 dakika sonra yeniden ölçüm yapılır. Kan şekeri hala 70 mg/dl’nin altında ise tekrar 15 gr karbonhidrat yani nişastalı besin tüketilir. Dilerseniz bu besinlerin yerine yarım bardak meyve suyu, yarım bardak gazlı içecek veya bir tatlı kaşığı bal tüketebilirsiniz.
Hipogliseminin fark edilmediği bazı vakalar bulunmaktadır.
Hastalarda hipoglisemi belirtisi yokken kan şekeri ölçümünde görünen hipoglisemi vakaları vardır. Buna “Fark edilmeyen hipoglisemi” denir. Fark edilmeyen hipoglisemi her diyabetlide olmaz. Bu durum uzun yıllardır diyabetle yaşayan bireylerde görülür. Nöropati (sinir hasarı), sıkı glisemi kontrolü, bazı kalp ve tansiyon ilaçları fark edilmeyen hipoglisemiye neden olabilmektedir.
Hipoglisemiyi fark etmeyen diyabetlilerin sık kan şekeri ölçümü yapması ve belirti olmamasına karşın ölçüm sonucunda hipoglisemi saptanırsa derhal hipoglisemi tedavisine başlamaları gerekir.
Hipoglisemi ile baş etmek için şu önerileri uygulayabilirsiniz.
1. Yeme düzeninizi değiştirin
Yedikleriniz kan şeker seviyeniz üzerinde büyük rol oynar. İster kendiniz ister diyetisyen desteğiyle yeme düzeninizi değiştirerek hipoglisemiden kurtulabilirsiniz. Sağlıklı ve dengeli gıdalar seçtiğinizde kan şekeriniz istenen sınırlarda kalacaktır.
2. Yanınızda şeker taşıyın
Doktorun tavsiyesi ile yanınızda şeker veya glikoz tableti taşıyabilirsiniz. Kan şekerinin düşmeye başladığını hissettiğinizde hemen ağzınıza bir şeker atın. Ayrıca tuzlu kraker de kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir.
3. Yanınızda medikal kimliğinizi taşıyın
Diyabeti olan herkesin, özellikle insülin kullanıyorlarsa, yanlarında bu bilgiyi içeren bir tıbbi kimlik kartı taşıması iyi olur.
Ağır bir hipoglisemi vakası, trafik kazası veya başka bir acil durumda tıbbi kimlik, müdahale eden sağlık personeline yardımcı olur. Kişinin diyabetli olup olmadığı, insülin kullanım bilgisi ve neye alerjisinin olduğu gibi bilgiler hastanın hayatını kurtarabilir.
4. Alkol tüketimini azaltın
Alkol bedenin glikozu kullanma becerisini etkiler. Eğer kişi hipoglisemiye meyilli bir bünyeye sahipse alkol durumu daha da zorlaştırabilir.