Günümüzde insanları cep telefonundan uzak tutmak oldukça zor. Pew araştırma merkezinin bulgularına göre Amerika’da yetişkinlerin %65’i gençlerin ise %90’ı uyurken cep telefonunu erişebileceği mesafede tutuyor. Özellikle gençler arasında telefonu yastığın altında tutmak sık görülen bir telefon kullanma biçimi.
Yalnız cep telefonuyla uyumanın ne kadar zararlı olabileceğini pek az kişi biliyor. Mobil telefonların kullandığı radyo frekansının radyasyon seviyesi biyolojik ritim ve kalp ritmi gibi vücut fonksiyonları üzerinde olumsuz etkiye neden oluyor. Bu etkiler uykusuzluk, sık sık uyanma hatta uzun süreli kullanımlarda beyinde hasara bile neden olabilir.
Avustralya’da yapılan bir çalışma da cep telefonlarının zararlı olabileceği yönünde bir bilgi veriyor. Araştırmaya göre fazla cep telefonu kullanımı ile düşük sperm sayısı arasında bir bağlantı var.
Cep telefonunun sağlığa zararlı olabileceği başka durumlar da mevcut. İsterseniz bunlara hep birlikte göz atalım.
1. Yastığınız alev alabilir
Yastığın altında tutulan telefonlar doğrudan yangın sebebidir. Bu alışkanlığı olan bazı kişilerin yastığının alev aldığı bazı vakalar bulunmaktadır.
Bu nedenle telefonu yakınınızda tutmak istiyorsanız kapalı tutmak veya en azından uçuş moduna getirmek akıllıcadır. Uçuş modundaki telefonlar sinyal alıp vermediği için ısınmaz. Böylece yangın tehlikesinden korunmuş olursunuz.
2. Radyasyon sağlığı olumsuz etkiler
Telefonlar genelde 900 MHz’de sinyal alışverişi yapar. Bu bilgiden hareketle telefonu başınıza yakın biçimde uzun süre tutmak baş ağrısına neden olabilir.
2011 yılında Dünya Sağlık Örgütünün bildirdiğine göre elektronik cihazların geneli toksik etkilere sebep olduğu için kanser oluşma riskini arttırabilir. Bu risk kafatası kalınlığı yetişkinlere göre ince olan çocuklarda daha fazladır.
3. Uykuya engel olur
Cep telefonu, tablet, bilgisayar ve dijital ekranı olan tüm elektroniklerinde bulunan LED ekranlar mavi ışık verir. Araştırmalara göre mavi ışık uyku hormonu olarak bilinen melatonin üretimini azaltır ve biyolojik saatimizi olumsuz etkiler. Bu etkinin nasıl oluştuğu tam bilinmemektedir. Yalnız mavi ışığın gün ışığına benzer olduğu ve vücudun geceyi de gündüz gibi algılamasına neden olduğu tahmin edilmektedir.
Cep telefonları uyanıkken kullanılmak için tasarlanmıştır. Mesaj bildirimleri, alarmlar, sesli veya ışıklı uyarılar sürekli dikkati kendine çeker ve kullanıcıyı uyandırır. Bu da uykunun kesintili ve kalitesiz olmasına neden olur.
Telefonunuzu sağlıklı biçimde kullanmak için şu önlemleri alabilirsiniz.
Yapabileceğiniz en önemli değişiklik telefonla aynı odada uyuma alışkanlığın tümden bırakmaktır. Gece boyunca telefonunuzu yatak odası haricinde başka bir odada şarj edin.
Sabah uyanmak için telefonun alarmı yerine bir çalar saat edinin. Cep telefonlarının iyi tasarlanmış ve kişiselleştirilebilen alarm özellikler bulunabilir. Ancak olumsuz etkileri düşünüldüğünde sırf bu özellikler için yakınızda telefon tutmanıza değmeyecektir. Basit analog bir çalar saat radyasyon ve ışık yaymaksızın sizi sabah uyandırabilir. Eğer seyahatteyseniz ve uyanmak için cep telefonu kullanmanız gerekiyorsa telefonu uçuş modunda kullanabilirsiniz.
Uyku öncesi elektronik aletlerle aranızda bir tampon bölge oluşturun. Telefonunuzu ekranı doğrudan görülmeyecek şekilde yerleştirin. Uyumadan 2 saat önce ekrandan uzaklaşın. Bu zamanı kitap okuma veya müzik dinleme gibi bir aktiviteyle geçirebilirsiniz.