Genel Sağlık

Grip ve soğuk algınlığından kurtulma yolları



Kış gelince soğuk algınlığı ve grip kapımızı çalabilir. Eğer yetersiz beslenme veya bağışıklık sisteminde zayıflık varsa bu hastalıklara yakalanma riski artar. Ayrıca uyku eksikliği ve bedende toksin birikmesi de hastalık riskini arttırır.
Soğuk algınlığı veya gribe yakalandıysanız dikkat etmeniz gerekenlere hep birlikte göz atalım.

1. Burnu tuzlu su ile temizleyin

Tuzlu su burun tıkanıklığını açarken burundaki virüs ve bakterileri öldürecektir.

Çeyrek çay kaşığı tuz ve çeyrek çay kaşığı karbonatı bir su bardağı ılık suda karıştırın. Karışımı ampül şırınga veya burun temizleme kiti ile burna fışkırtın. Burun deliklerinden birini parmağınızla tıkarken açık olanı temizleyin. Suyun akmasına izin verin. Bunu iki üç kere daha yapın. Ardından aynı işlemi diğer burun deliğine uygulayın.

2. Burnu doğru biçimde silin

Hastalık sırasınca burnu sık sık temizlemek önemlidir. Bu yapılmazsa sümük burnun gerisinde birikecektir. Hızla sümkürünce oluşan basınç bakterilerin kulak kanalına gitmesine ve kulak ağrısına neden olabilir. Burnu temizlemenin en iyi yolu bir burun deliğini tutarken diğeriyle hava vermektir.

3. İyi dinlenin ve vücudunuzu sıcak tutun

Sıcak kalarak ve dinlenerek hastalığa karşı verdiği savaşta vücudunuzu desteklemiş olursunuz. Hastalık vücudu yorduğu için enerjinizi muhafaza etmeniz kritik önem taşır.

4. Gargara yapın

Gargara ağrıyan boğazınızı nemlendirerek geçici de olsa bir rahatlama sağlayacaktır. Bir bardak suya yarım çay kaşığı tuz atıp karıştırın. Bu karışımla günde dört kere gargara yapabilirsiniz.

5. Sıcak içecekler için

Sıcak içecekler burun tıkanıklığını açar, susuzluğu giderir ve boğazınızın iltihaplanmış çeperlerini rahatlatır. Bu nedenle tavuk suyuna çorba, siyah çay ve bitki çayları hastalık boyunca size eşlik etmelidir.



6. Bol buharlı banyo yapın

Buharlı banyo sıcak içeceklerinkine benzer bir etki yapar. Burun kanallarınızı nemlendirir ve sizi rahatlatır. Eğer hastalıktan dolayı baş dönmesi yaşıyorsanız bir banyo sandalyesine oturun ve su üzerinizden akarken kendinizi rahatlamaya bırakın.

7. Burnun altına merhem sürün

Burun deliklerinin altına süreceğiniz mentollü bir merhem burnunuzu açar. Ayrıca mentol, okaliaptüs veya kafur içeren bir merhem sürekli silinen burnun tahriş olmuş derisini rahatlatır. Yalnız merhemi sadece burnun dışına sürün. Burun deliğinden içeri kaçırmamasına özen gösterin.

8. Uyurken bir yastık daha kullanın

Gece uyurken başı yüksekte tutmak tıkalı burnu rahatlatacaktır. Eğer ikinci bir yastık çok yüksek kalıyor ve uyumanızı engelliyorsa katlanmış bir tişört veya ince bir battaniye ile yastığınızı destekleyebilirsiniz.

9. Enfeksiyona iyi gelen gıdalar yiyin

Bazı gıdalar taşıdıkları besin maddeleriyle hastalık sırasında size daha çok yardımcı olacaktır.

Örneğin;

  • Mideyi rahatlatan ve ishale iyi gelen muz

  • Bol C vitamini içeren portakal, kivi ve biber

  • İshale iyi gelen ve doğal aspirin etkisi yapan yaban mersini

  • Beta-karoten içeren havuç

  • Sinüsleri açan ve balgam söktüren acı biber

  • Solunum yollarına iyi gelen ve enfeksiyon gideren soğan

  • Antibiyotik etkiye sahip yeşil çay ve siyah çay



Kaynakça:

(https://www.webmd.com/cold-and-flu/12-tips-prevent-colds-flu-1#3)
(https://www.webmd.com/cold-and-flu/features/treating-flu-at-home#1)
(https://draxe.com/flu-natural-remedies/)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir