Faydalar ve Zararlar

Bamyanın sağlığa faydaları



Bamya sağlığa faydalı pek çok özelliğe sahip sebzelerden biri. Bu nedenle rejiminizde bamyaya sık sık yer vererek bu sağlıklı etkilerden faydalanabilirsiniz.

Eğer bamya yemekten hoşlanıyorsanız yemeğe devam etmek için bir çok nedeniniz var. Eğer sevmiyorsanız belki şimdi sayacağımız özellikler fikrinizi değiştirebilir.

1. Lif: Lif oranı yüksek bamya sindirimi kolaylaştırır ve bağırsakları çalıştırır. Bağırsaklardaki toksinleri kolayca atmamızı sağlar

2. Diyabet: Kan şekerini düşürür. Şeker emilimini düzenleyerek kan şekerini dengeler.

3. Hamilelik: Bamyada bulunan folat, fetüs gelişimine yardımcı olur. Düşük riskini azaltır ve fetüste olabilecek beyne ilişkin doğum kusurlarına karşı koruma sağlar.

4. Kemikler: Bamya içerdiği K vitamini ve folat sayesinde kemikleri güçlendirir ve osteoporoz riskini azaltır.

5. Astım: İçindeki C vitaminleri ile anti oksidan ve iltihap gidericidir. Tüm bu özellikler astım ve astım krizlerini önler.

6. Solunum güçlüğü: Bamya yaprakları ve çiçeği, zatürre, bronşit ve soğuk algınlığına iyi gelir.

7. Kabızlık: Bamyada bulunan lifler suyun düzgün biçimde tutulmasını sağlar, kalın bağırsağın iç çeperlerini kayganlaştırır ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bu şekilde doğal bir müsil etkisi yaratır.

8. Güneş çarpması: Güneş çarpmasından muzdaripseniz sıcağın verdiği halsizliği gidermek için bamya yiyebilirsiniz.

9. Kolon kanseri: Bamyadaki lifler kolon ve rektum kanseri riskini azaltır. Lifler bağırsakları temiz tutarken antioksidanlar bedeni zararlı maddelerden temizler.

10. Obezite: Neredeyse hiç kalorisi olmayan bamya, içerdiği liflerle tokluk hissi yaratır. Ayrıca bamya besleyici değeri yüksek bir sebzedir.

11. Kolesterol: Pektin, meyvelerde sıkça bulunan ve ilaç yapımında kullanılan çözülebilir bir lif türüdür. Bamya, yüksek miktarda pektin içererek kötü kolesterolü düşürür ve damar sertliğini önler.

12. Cilt koruyucu: Bamya cildi toksik maddelerden arındırır ve dokuları tamir eder. Bamyayı yumuşayana kadar kaynatın. Ezip karıştırdıktan sonra cildinize sürünce pigmentlenmeyi önler, akneleri giderir ve sedef hastalığına iyi gelir.



13. Saçlar: Kaynattığınız bamyanın saça sürüldüğünde saç kreminin yerine geçebileceğini biliyor muydunuz? Bamyayı yumuşayana kadar kaynatın. Ezip karıştırdıktan sonra saçınıza sürün. Bamya, kafa derisini nemlendirir ve kepeği önler. Birkaç haftalık kullanımla saçlar parlak ve hacimli olur.

14. Detoks: Lif içeren tüm gıdalar detoks etkisi yapar. Bamya da bunlardan biridir. Lifler kolesterolü ve safra asitlerini bağlayarak toksinlerden kurtulmayı sağlar.

15. Bağışıklık sistemi: İçerdiği C vitamini, antioksidanlar ve kalsiyum, manganez, demir gibi minerallerle bamya bağışıklık sistemini güçlendirir.

16. Gözler: Bamyada bulunan beta karoten ve lutein, katarakt ve glakom hastalığına iyi gelir.

17. Anemi: K vitamini, folat ve demir içerdiği için bamya yemek kansızlığa iyi gelir. Bamya yediğinizde hemoglobin oluşur, kan daha kolay pıhtılaşır ve akyuvar üretimi hızlanır.

18. Ülser: Bamya mide asitlerini dengeler ve sindirim sistemini koruyan bir kaplama oluşturarak ülserin iyileşmesini hızlandırır.

19. Cinsel sorunlar: Cinsel gücünüzü arttırmak için bamya yiyebilirsiniz. Bamya ayrıca bel soğukluğu, vajinal akıntı, frengi, idrar bozukluğu gibi sorunlara iyi gelir ve adet dönemindeki fazla kanamayı dengeler.

20. Protein: Bamya tohumu protein yönünden güçlüdür, bu nedenle vejetaryenler için önerilir. Ayrıca sistein ve triptofan gibi faydalı amino asitler de bamyada bulunur.

21. Damar sağlığı: Bol C vitamini ve flavonoid içeren bamya tüketerek damar sağlığınızı koruyabilirsiniz.

22. Probiyotik etki: Bamya bağırsaklardaki iyi bakterilere yardımcı olarak bağırsaklarınızı sağlıklı halde tutar.



Kaynakça:

(http://www.fitbodycenter.net/22-reasons-eat-okra/)
(http://www.curejoy.com/content/okra-the-wonder-vegetable-22-the-amazing-health-benefits-of-okra/)
(http://www.newtimes.co.rw/section/article/2014-12-01/183571/)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir