Genel Sağlık

BU 8 BİTKİYİ NASA TAVSİYE EDİYOR! EVİNİZDE VEYA KAPALI ALANLARDA TUTARSANIZ RAHAT NEFES ALIRSINIZ!




Zamanımızın çoğunu kapalı alanlarda geçirdiğimiz için soluduğumuz havanın kalitesi oldukça önem taşıyor. Kapalı ortamlarda oluşan bakteri, küf ve tozlar etrafımızı sararak bizi zehirliyorlar.

NASA, 1989’da, uzay istasyonlarındaki havanın nasıl temizlenebileceğini araştırırken salon bitkilerinin, özellikle az hava akımı olan kapalı alanlarda; formaldehit, benzen, amonyak gibi zararlı toksinleri havadan emebileceğini keşfetti. Bu çalışma, iç mekân bitkileri ve hava temizleme yetenekleri ile ilgili yeni çalışmaların temelini de oluşturdu.

NASA’nın bitkileri araştırmasının sebebi ise uzay istasyonları ve diğer binaları için, özellikle enerji sıkıntısı halinde, etkin ve ekonomik bir hava temizleme yöntemi bulmak.

NASA, evinizde her 9 metrekarelik alan başına bir çiçek yerleştirebileceğinizi söylüyor.

 İşte NASA’nın listesinde bulunan, havayı temizleyen bitkiler…

1. Benjamin

Benjamin ağacı kapalı ortamlarda yetiştirilebilen popüler bir bitki türüdür ve ne kadar büyük bir saksıya koyarsanız o kadar büyür.

Yaz aylarında dışarda da yaşayabilen bu ağaçlar evinizin içindeyken de evin havasını temizlemeye yardımcı olur. Bitki, zararlı uçucu organik bileşikleri ve havadaki diğer kirleticileri emerek, havayı arındırır.

Ayrıca, Benjamin ağacı, havayı nemlendirerek, solunum yolu problemleri olan insanları rahatlatır.

2. Aşk merdiveni

Aşk merdiveni bitkisi, evinize oksijen verirken topraktaki asidi emer. Daha çok evlerde dekoratif olarak kullanılan bu çiçek sık ve minik yapraklarıyla havanın temizlenmesini sağlar.

Bitkinin yaprakları, havadaki formaldehit, benzen, amonyak ve ksenon gibi zararlı maddeleri emebilir ve havayı doğal olarak temizler.

Ayrıca, aşk merdiveni bitkisi, havanın nemini artırabilir ve böylece kapalı mekanlarda yaşayan insanların cilt kuruluğu ve solunum yolu problemleri gibi sorunlarını azaltır.



3. Paşa kılıcı

Susuzluğa karşı dayanıklı bir bitki olduğundan bakımı kolaydır. Paşa kılıcını serin ve ışık alan bir yere tutarsanız tüm gece boyunca oksijen salgılar. Hem şık görünümü hem de gerçek bir oksijen kaynağı olması sebebiyle tercih edilen bir ev bitkisidir.

Paşa kılıcı bitkisi, kapalı alanlarda tutulduğunda havayı nemlendirir. Bu, özellikle kış aylarında, kapalı mekanlarda yaşayan insanların cildinin kurumasını önlemeye ve solunum yollarını nemlendirmeye yardımcı olur.

Ayrıca, paşa kılıcı bitkisi, havadaki bazı zararlı kimyasalları filtreler. Bitkinin yaprakları, formaldehit, benzen ve trikloretilen gibi bazı zararlı kimyasalları emer.

Bununla birlikte, paşa kılıcı bitkisinin yapraklarında, bazı insanlar için alerjik reaksiyonlara neden olabilecek saponinler bulunur. Eğer alerjik bir reaksiyonunuz varsa, bu bitkiyi evinizde tutmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.



4. Salon sarmaşığı (Pothos)

Pothos, popüler bir kapalı alan bitkisidir ve havayı arındırma özelliğiyle bilinir. Pothos, havadan benzen, formaldehit ve ksilene gibi zararlı kimyasalları uzaklaştırabilen mükemmel bir hava arıtıcıdır.

Pothos bitkileri gece boyunca oksijen salar, bu da iç mekandaki havanın kalitesini iyileştirir ve daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Bu, uyku apnesi veya diğer uyku ile ilgili bozuklukları olan insanlar için özellikle faydalıdır.

Araştırmalar, pothos gibi kapalı alan bitkilerinin konsantrasyonu ve üretkenliği artırmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bu, artan oksijen seviyeleri ve havadaki kirleticilerin azalmasına bağlı olur.

Pothos bitkileri havaya nem salar, bu da düşük nem seviyelerini artırmaya yardımcı olur. Bu özellikle kış aylarında mekânın ısıtılması nedeniyle oluşan kuru hava ve solunum problemlerine iyi gelir.

5. Flamingo çiçeği

Flamingo çiçeği, havadaki amonyağı temizlemek konusunda çok başarılıdır. Aynı zamanda, formaldehiti ve ksileni absorbe eder.

Flamingo çiçeği, kapalı alanda tutulduğunda havanın temizlenmesine yardımcı olur. Bitkinin yaprakları havadaki formaldehit, benzen ve amonyak gibi zararlı maddeleri emer.

Ayrıca flamingo çiçeği, havanın nemini artırabilir ve bu nedenle kapalı mekanlarda yaşayan insanların solunum yolu problemleri ve cilt kuruluğu gibi sorunlarını azaltabilir.



6. Dreçana

Bu bitkinin yaprakları havadaki formaldehit, benzen, trikloretilen ve xilen gibi zararlı maddeleri emebilir ve havayı doğal olarak temizleyebilir.

Ayrıca, dracaena bitkisi, havadaki nemin artmasına yardımcı olabilir ve bu nedenle kapalı mekanlarda uzun süre kanan kişilerde cilt kuruluğu, solunum yolu problemleri ve burun kanaması gibi sorunlarını azaltabilir.

Draçena kedi ya da köpek sahipleri tarafından tercih edilmemesi önerilir. Çünkü evcil hayvanınız bu bitkiyi yerse zehirlenebilir.

7. Kasımpatı

Eve renk katabilecek çiçeklerden biri olan Kasımpatı, aynı zamanda havada bulunan kimyasalları da temizler. Hoş kokusu ve renkli çiçekleriyle oldukça sevilen bir bitkidir.

Bitkinin yaprakları havadaki formaldehit, benzen ve amonyak gibi zararlı maddeleri emebilir.

Ayrıca, kasımpatı bitkisi havadaki nemin artmasına yardımcı olabilir ve böylece kapalı mekanlarda yaşayan insanların cilt kuruluğu ve solunum yolu problemleri gibi sorunları azaltabilir.

Ancak, kasımpatı bitkisi zehirli bir bitki olduğu için evcil hayvanlar ve küçük çocuklar için tehlike oluşturabilir. Bu nedenle, bitkinin evde bulundurulması durumunda, dikkatli olunması gerekir.



8. Barış çiçeği (Spatifilyum)

Barış çiçeği, bir diğer adıyla Spatifilyum, kapalı alanda tutulduğunda havanın temizlenmesine yardımcı olur. Parlak yaprakları, zarif beyaz çiçekleri olan ve dekoratif amaçlı sıklıkla tercih edilen bir bitkidir. Havada bulunması muhtemel beş zararlı kimyasalı yani benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen ve amonyağı temizlemeye yardımcı olur.

Bu bitki havadaki nemin arttırır ve kapalı mekanlarda yaşayan kişilerin cilt kuruluğu, solunum yolu problemleri ve burun kanaması gibi sorunlarını azaltabilir.

Dikkat: Bu saydığımız bitkilerin bir kısmı bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Eğer bitkiyi evinize yerleştirdikten sonra alerjik bir reaksiyon görürseniz bitkiyi hemen uzaklaştırın ve doktorunuza danışın.



KAYNAKÇA: 1. https://www.countryliving.com/uk/wellbeinhttps://www.boredpanda.com/best-air-filtering-houseplants-nasa/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organicg/a668/houseplants-to-purify-house-air/

2. https://iamgreenified.medium.com/12-nasa-recommended-air-purifying-plants-that-you-must-have-in-your-house-8797645054b9

3. https://en.wikipedia.org/wiki/NASA_Clean_Air_Study

4. https://bloominghaus.com/news/nasa-clean-air-study/

5. https://www.boredpanda.com/best-air-filtering-houseplants-nasa/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.