Genel Sağlık

UNUTKANLIK HEMEN HEMEN HERKESTE VAR! BU DURUMDAN ŞU VİTAMİNLERİN EKSKLİĞİ SORUMLU!




Geçen gün çok iyi anımsadığınız bir ismi bugün unuttunuz ve bir türlü aklınıza gelmiyor. Bu son zamanlarda yaşa bağlı olmaksızın pek çok kişinin başına gelen bir durum. Unutkanlık bazen rahatsız edici ve hatta düpedüz korkutucu bir deneyim olabilir. Ancak, özellikle diyetinize belirli vitaminleri ve takviyeleri dahil etmek suretiyle unutkanlığı önlemek mümkün. Bu videoda, hafıza ve beyin fonksiyonlarını sağlıklı tutmak için en iyi vitaminleri ve beslenme alışkanlıklarını inceleyeceğiz.

1. B6 Vitamini

Vitamin B6 temel bir vitamindir ve vücudun beyindeki sinyal iletiminden sorumlu kimyasallar olan nörotransmitterlerin üretilmesine yardımcı olur. B6 vitamini ayrıca kırmızı kan hücreleri oluşturur ve beynin sağlıklı çalışmasını sağlar. Vitamin B6 eksikliği zihinsel performansta düşme ve hafıza sorunlarına sebep olur. Tavuk, balık, patates, mercimek, nohut, muz, fındık, tam tahıllar ve süt ürünleri B6 vitamini açısından zengin gıdalardır.



2. B12 Vitamini

Vitamin B12, beyin fonksiyonunda kritik bir rol oynayan bir başka temel vitamindir B12 vitamini, sinir sistemini sağlıklı kalması için önemlidir. Bu vitamin ile ilgili bir önemli husus da vücudumuzun B12 vitamini üretememesidir. Bu nedenle bu vitaminin gıdalardan alınması gerekir. Araştırmalar, özellikle yaşlılarda B12 eksikliğinin hafıza sorunlarına neden olabileceğini göstermektedir. Et, balık, karaciğer, yumurta, yer mantarı, süt ürünleri ve vitamin takviyeli tahıllar B12 vitamini açısından zengin gıdalar arasında yer alır.

3. D Vitamini

Kemiklerin sağlıklı olmasından sorumlu D vitamini beynin iyi çalışmasında da önemli rol oynar. Araştırmalar, vitamin D eksikliğinin bilişsel bozukluğa ve hafıza sorunlarına yol açabileceğini göstermektedir. Vitamin D açısından zengin gıdalar arasında yağlı balıklar, yumurta sarısı, mantar ve takviye edilmiş süt ürünleri yer alır.

Ayrıca, bol bol güneşlenerek vücudunuzun D vitamini üretmesine yardımcı olabilirsiniz.



4. E Vitamini

E vitamini, beyni oksidatif stresten koruyan güçlü bir antioksidandır. Ayrıca, E vitamini almanın yaşlı yetişkinlerde bilişsel fonksiyonları iyileştirdiği gözlenmiştir. E vitamini açısından zengin gıdalar arasında badem, fındık, ay çekirdeği ve kabak çekirdeği, tatlı patates, ıspanak, kepekli tahıllar ve avokado yer alır.



5. Omega-3 Yağ Asitleri

Omega-3 yağ asitleri, beyin fonksiyonu için gerekli olan bir yağ türüdür. Omega3 de aynı B12 vitamini vücutta üretilmez, dolayısıyla besinlerle alınması gerekir. Beyin hücrelerinin gelişimini ve bakımında önemli rol oynayan Omega-3, beyin fonksiyonlarını ve hafızayı güçlendirir. Yağlı balıklar, keten tohumu, chia tohumu, ıspanak ve ceviz omega-3 yağ asitleri açısından zengin besinler arasındadır.

UNUTKANLIĞI ÖNLEMEK İÇİN NASIL BESLENMELİYİM?

Diyetinize bu vitaminleri ve besin öğelerini dahil etmenin yanı sıra, unutkanlığı önlemek için alabileceğiniz başka önlemler de vardır.

Araştırmalar, hafızayı geliştirmenin bir yolu olarak Akdeniz diyetini öneriyor. Diyetin ana özellikleri şunlar:

  • Bol taze sebze

  • Az miktarda kırmızı et, bol miktarda balık

  • Her yemeğin yapımında bol bol zeytinyağı kullanmak



UNUTKANLIĞI ÖNLEMEK İÇİN BAŞKA NELER YAPABİLİRİM?

Diyet hafızayı korumanın tek yolu değildir. Yaş aldıkça beyninizi keskin tutmak istiyorsanız, şu önerileri takip edebilirsiniz:

Egzersiz yapın

Sigara içiyorsanız bırakın

Kolesterol, kan şekeri ve tansiyonunuzu doğru seviyede tutun

Günlük tempolu yürüyüş yapın

Ve yeterli miktarda uyku alın

Ayrıca okuma, bulmaca çözme ve yeni beceriler öğrenme gibi zihinsel uyarılar, beyninizi keskin tutmaya yardımcı olabilir.

Kötü beslenme ve hareketsiz bir yaşam tarzı gibi faktörlerin unutkanlığı, hatta Alzheimer hastalığı riskini arttırdığı bilinmektedir. Bu konularda yapacağınız yaşam stili alışkanlıklarından birini değiştirmeniz bile unutkanlığın giderilmesine yardımcı olabilir.

Unutkanlık yaygın bir sorun olsa da doğru vitaminleri ve besinleri diyetinize dahil ederek ve sağlıklı bir yaşam tarzı edinerek azaltılabilir.



Kaynakça:

https://www.healthline.com/nutrition/vitamins-for-brain-fog

https://www.insider.com/guides/health/diet-nutrition/vitamins-for-memory

https://www.yourheights.com/blog/supplements/vitamins-for-memory/

https://www.mytransformations.com/post/the-top-vitamins-to-boost-brain-function-memory-and-focus

https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/boost-your-memory-by-eating-right

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.