Genel Sağlık

Hipertiroide iyi gelen gıdalar



Tiroid hastalıkları söz konusu olduğunda Hipotiroid tüm ilgiyi üstüne çeker. Ama daha az görülen bir başka tiroid rahatsızlığı daha bulunuyor. Hipertiroid, hipotiroidin aksine tiroid hormonunun fazla üretilmesi durumudur. Her ne kadar bu hormon vücudun gelişimi ve metabolizmanın çalışması için gerekliyse de fazlası vücutta bir dizi rahatsızlığa yol açar. Genel olarak bakıldığında hipertiroid belirtileri hipotiroidin tam tersidir.

Bu belirtiler şunlardır:

  • Açıklanamayan kilo kaybı

  • Sürekli huzursuzluk, heyecanlılık ve sinirlenmeye meyilli olma

  • Uykusuzluk

  • İshal

  • Aşırı terleme ve sıcak basması

İsterseniz hipertiroid rahatsızlığı olanların nasıl beslenmesi gerektiğine hep birlikte göz atalım:

1. Bol kalori alın

Hipertiroid rahatsızlığı metabolizmanın son sürat çalışıyor olması demektir. Böylece beden hızla kilo verir. Bu nedenle diyetinize ekstra ara öğünler eklemeli ve kalorisi bol yemekler yemelisiniz.

Ayrıca glisemik endeksi yüksek karbonhidratlar ve trans yağlı gıdalardan kaçının. Bu gıdalar kan şekerini yükseltir ve daha fazla komplikasyona sebep olur. Onun yerine glisemik endeksi düşük ama kalorisi yüksek gıdalara yönelmek daha iyidir. Tam tahıllar, fasulye, mercimek ve mısır gevreği iyi bir tercihtir.

Kalori ihtiyacınız için günde yaklaşık 2500 ila 3000 kalori almaya çalışın.

2. Antioksidan yönünden zengin gıdalar tüketin

Tabağınızı rengarenk sebze ve meyvelerle doldurun. Havuç, pancar, domates, tatlı patates gibi farklı renkte sebzeler; sarımsak ve soğan; meyve olarak portakal, böğürtlen ve ahududu tüketin. Bu gıdalardaki doğal antioksidanlar bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. Hipertiroid rahatsızlığı söz konusu olduğunda bağışıklık sistemini güçlü tutmak özel öneme sahiptir.

3. Doğru sebzeleri seçin

Turpgiller tiroid hormonunun işleyişini azaltığı için hipertiroidi olan kişilere önerilir. Bu nedenle brokoli, lahana ve karnıbahar yemeye çalışın. Yalnız bu sebzelerden günde bir porsiyon tüketin. Fazlası tiroid bezini fazla baskılayarak hipotiroide neden olabilir.



4. Çinko takviyesi yapın

Hipertiroid rahatsızlığında en çok ihtiyaç duyulan mineral çinkodur. Çünkü hızlı çalışan tiroid bu minerali çabucak tüketir. Çinko eksikliği hücre sağlığı için önemlidir. Bu nedenle badem, ceviz, kabak çekirdeği ve keten tohumu gibi çinko yönünden zengin gıdalar tüketin.

5. Süt ürünleri tüketin

Hipertiroid kandaki kalsiyumun fazlaca tüketilmesini sağlar. Bu nedenle beden eksiği telafi etmek için kemiklerden kalsiyum alır. Bu da kemiklerin incelmesine ve osteoporoza neden olur. Organik yoğurt, az yağlı süt ve peynir gibi süt ürünleri tüketerek yeterli kalsiyumu alabilirsiniz.

6. D vitamini alın

Beden kalsiyumu emebilmek için D vitaminine ihtiyaç duyar. Bu nedenle günde 15 dakika güneşlenmek iyi gelecektir. Eğer güneş almayan bir yerde veya mevsimde iseniz doktorunuza danışarak D vitamini takviyesi alabilirsiniz. Ayrıca somon balığı, yumurta ve mantarda da D vitamini bulunur.

7. Protein ve omega 3 yağ asidi alın

Bu rahatsızlığın belirtilerinden biri de kilo kaybı olduğu için protein yönünden güçlü gıdalar tüketerek beden gücünü ve kas kütlesini korumak önemlidir. Kırmızı et, balık, soya, yumurta, tavuk, badem ve mercimek bol miktarda protein içerir. Omega 3 yönünden zengin balıklar da aşırı çalışan tiroidi dizginleyecektir.



Kaynakça:

(http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/food-habits-to-help-you-deal-with-hyperthyroidism-better-d915/)
(http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperthyroidism/basics/lifestyle-home-remedies/con-20020986)
(https://www.solve-the-thyroid-puzzle.com/hyperthyroidism-diet.html)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir