Genel Sağlık

ŞEKER HASTALARININ YİYEBİLECEĞİ 8 MEYVE




Şeker hastası iseniz muhakkak birileri size meyve yememeniz gerektiğini söylemiştir. Meyveler karbonhidrat ve früktoz olarak bilinen doğal bir tür şeker içerir. Bu maddeler kan şekerini yükseltmektedir.

Yine de meyveyi diyetimizden tamamen çıkarmak doğru değildir. Bol miktarda vitamin, mineral, lif ve antioksidan içeren meyve, şeker hastaları da dâhil herkesin yemesi gereken sağlıklı bir gıdadır.

Meyvede bulunan lifler kan şekerini dengeler, kolesterolün düşmesine yardım eder ve tokluk vererek fazla kilo almanın önüne geçer.

Kırmızı, mor ve mavi renkli meyveler tam bir antioksidan deposudur. Meyve ne kadar renkli ise o kadar çok antioksidan içerdiği bilinmektedir. Antioksidanlar serbest radikallerle savaşarak vücuttaki hücre yenilenmesine katkıda bulunur.

Şeker hastalarının uzak durması gerekenler kurutulmuş meyveler, meyve suları ve glisemik indeksi yüksek meyvelerdir.

 Kurutulmuş meyveler, kurutma işlemi gördükten sonra porsiyon başına çok daha fazla şeker ve karbonhidrata sahiptir. Örneğin sadece iki yemek kaşığı kuru üzümde 18 gram, yani 5 çay kaşığı şeker bulunmaktadır.

Meyve suları %100 doğal olsalar bile şekerin ani yükselmesine neden olurlar. Meyvenin lifleri ayrıldığında şeker hemen kana karışır ve kan şekeri 1-2 dakika içinde tavan yapar.



Glisemik indeks kısaca bir gıdanın kan şekerini ne kadar etkileyeceğini gösteren bir çizelgedir. Yediğiniz meyvenin türü ve olgunluğuna göre glisemik indeks yükselir veya düşer. Bir meyvenin glisemik indeksi 55 ise düşük, 56 ile 69 arasındaysa orta, 70 ve üstündeyse glisemik indeksi yüksek kabul edilir.

Şimdi isterseniz şeker hastalarının yiyebileceği meyvelere hep birlikte göz atalım.

1. Yemişler

Yaban mersini, ahududu ve çilek gibi yemişler vitamin, antioksidan ve lif yönünden zengindir. Ayrıca bu meyvelerin glisemik indeksinin düşük olması onları diyabetik dostu yapmaktadır. Bir bardak (144 gr) çilekte sadece 47 kalori ve 11 gram karbonhidrat bulunur. Bir bardak çilek bir portakaldan daha fazla C vitamini içerir.



2. Kiraz

Kirazın glisemik indeksi 62’dir. Bir bardak kirazda (103 gr) 78 kalori ve 18 gram karbonhidrat bulunur. Kiraz tam bir antioksidan deposudur. Bu özelliğiyle kalp hastalıkları ve kansere karşı koruma sağlar. Cildi güzelleştirir.

3. Şeftali

Şeftali bol miktarda A ve C vitamini, potasyum ve lif içerir. Şeftalinin glisemik indeksi 56’dır. Bir orta boy şeftalide (150 gr) 59 kalori ve 14 gram karbonhidrat bulunur. İçerdiği potasyum kalbi korur, krampları ve hipertansiyonu önler. Osteoporoza karşı koruma sağlar.

4. Kayısı

Lezzetli bir yaz meyvesi olan kayısının bir tanesi 17 kalori ve 4 gram karbonhidrat içerir. Glisemik indeksi yaklaşık 55’dir. Sadece 4 kayısı günlük A vitaminin yarısından fazlasını karşılar. Kayısıda ayrıca bol miktarda lif bulunmaktadır.

5. Elma

 Lif ve C vitamini kaynağı elma son derece faydalıdır. Elmanın glisemik indeksi 38’dir. Küçük bir elmada 77 kalori ve 21 gram karbonhidrat bulunur. Elma yerken kabuklarını soymamanızı tavsiye ederiz. Kabuk kısmı elmanın en besleyici ve antioksidan içeren yeridir.

6. Portakal

Tek bir portakalda günlük ihtiyacınızın tamamını karşılayacak C vitamini bulunur. 40 glisemik indeksi olan portakal 62 kaloridir ve 15 gram karbonhidrat içerir. Portakal ayrıca iyi bir folat ve potasyum kaynağıdır.



7. Armut

  Armut bolca K vitamini içeren bir meyvedir. Zengin lifli yapısı ve sadece 30 olan glisemik indeksi onu şeker hastaları için uygun bir meyve yapar. Küçük bir armutta 85 kalori ve 23 gram karbonhidrat bulunur.

8. Kivi

Kivi potasyum, lif ve C vitamini yüklü bir meyvedir. Glisemik indeksi 50’dir. Bir kivi 56 kalori ve 13 gram karbonhidrat içerir. C vitamini yüksek her meyve gibi kivi de akciğerlere iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.



Kaynakça:

(https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/best-fruits-for-diabetes/)

(https://www.webmd.com/diabetes/fruit-diabetes)

(https://www.verywellhealth.com/fruits-to-avoid-if-you-have-diabetes-1087587)

(https://www.healthline.com/health/diabetes/low-glycemic-fruits-for-diabetes)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir