Genel Sağlık

B 12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ ve BELİRTİLERİ nelerdir?



Doktorlar ve diyetisyenler daima dengeli beslenmenin öneminden bahseder. Sağlıklı olsalar bile sürekli aynı gıdaları yemek bedene yeterli faydayı sağlamaz. Bunun nedeni bedenin çalışır halde olması için farklı yapı taşlarına ihtiyaç duymasıdır.

Bazen aynı besin ailesine mensup yapı taşlarının bile farklı besinlerden alınması gerekir. Özellikle B vitamini gibi pek çok farklı türü olan vitaminler farklı kaynaklardan alınır. Örneğin B-12 vitamini et ve süt ürünlerinde bulunurken B 7 ve B 9 vitaminleri meyve ve sebzelerde bulunur.

Eksikliğin belirtileri eksik olan B vitaminin türüne göre değişiklik gösterir. B 12 vitamini eksikliği yorgunluk, enerji düşüklüğü, iğne batmasına benzer hisler, denge problemleri, nefes darlığı, ve baş dönmesi yapabilir.

B 12 DNA ve alyuvarların oluşumunda kilit role sahiptir. B 12 bedende üretilen bir vitamin olmadığından hayvansal gıdalar ve takviyeli gıdalarla alınmalıdır. B 12 vücutta uzun süre saklanabilen bir vitamin değildir. Dolayısıyla vitaminin düzenli alınması gerekir.

Eğer bu vitamini yeterli alamadığınızı düşünüyorsanız doktora danışarak kan testi isteyebilirsiniz.

Gıdalardan yeterli vitamin alınamadığında veya bedenin vitamin emilimi düşük olduğunda B 12 vitamini eksikliği oluşur. Crohn, çölyak  ve HIV gibi hastalıklar emilim yetersizliğinden kaynaklanan  vitamin eksikliğinin örnekleridir.



Yaşı ileri kişiler ve hamileler daha çok B 12 vitaminine ihtiyaç duyarlar. Eğer kilo verme ameliyatı olduysanız veya midenizin bir kısmı alındıysa B 12 emilimi daha da zorlaşır. Yoğun alkol tüketen veya asit giderici ilaçları uzun süre kullanan kişiler de risk altındadır.

Risk altındaki diğer gruplar şunlardır:

* Pernisiyöz anemisi olanlar

* Atrofik gastriti olanlar

* Crohn hastalığı, çölyak hastalığı veya bakteri ve parazit oluşumu olanlar

* Graves veya lupus gibi bağışıklık sistemi rahatsızlıkları olan kişiler

Vegan beslenme düzenindekiler, yumurta ve süt ürünleri yemeyen vejeteryanlarda da B 12 vitamini eksikliği görülebilir. Bu durumda beslenmeye B 12 yönünden güçlendirilmiş gıdalar eklenmeli veya gıda takviyeleri alınmalıdır.



Hamileler, özellikle uzun süre emzirmeyi planlayan annelerin doktora danışarak B 12 vitamini seviyelerini ölçtürmeleri önerilir. Doktorunuz size bebeğin sağlıklı gelişebilmesini sağlayan bir diyet önerebilir. Yeterli B 12 vitamini alınmadığında bebeğin gelişiminde gecikmeler görülme ihtimali vardır.

Et ürünleri yemeden de B 12 vitamini almak mümkündür. B 12 ile güçlendirilmiş tahıllar, gıda takviyeleri, ağız yoluyla alınan vitaminler eksikliğin giderilmesinde yardımcı olacaktır.

B 12 eksikliği olan yaşlılar için B 12 takviyeleri veya B 12 içeren multi-vitaminler satılmaktadır. Risk grubundaki kişilerin düzenli vitamin almaları önerilir. Vitamin eksikliği kolayca giderilebilir. Yalnız uzun süre vitamin eksikliği çeken bedenlerde kalıcı sinirsel hasar oluşma ihtimali bulunmaktadır.

B 12 vitamini almadan önce bunu doktorunuza bildirmeniz önemlidir. Böylece doktorunuz size başka ilaçlar verirken bu bilgiyi dikkate alır ve vitaminle birlikte kullanılmaya müsait ilaçları önerebilir.



Kaynakça:

(https://www.healthline.com/health/symptoms-of-vitamin-b-deficiency#vitamin-b-12)

(https://www.webmd.com/diet/vitamin-b12-deficiency-symptoms-causes#2)

(https://www.nhs.uk/conditions/vitamin-b12-or-folate-deficiency-anaemia/symptoms/)

(https://www.health.harvard.edu/blog/vitamin-b12-deficiency-can-be-sneaky-harmful-201301105780)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir