Genel Sağlık

Böbrek taşı oluşmasını önleme yolları



Yaklaşık on kişiden birinde bulunan böbrek taşı en çok ağrı yapan hastalıkların başında geliyor. Böbrek taşı üriner sistemden çıkana kadar ağrıya neden olur.

Bir çok kişi için böbrek taşı tek seferlik bir şey değil. Önlem alınmadığında taş düşüren kişilerin yarısında yedi sene içinde yeniden taş oluşmaktadır.

Böbrek taşı oluşumunu önlemek zor olmasa da biraz kararlılık gerektirmekte.

İsterseniz böbrek taşı oluşmasını önleyen bazı doktor tavsiyelerine hep birlikte göz atalım

1. Bol su içmek

Hamam keyfi, güneşlenmek ve egzersiz, sağlık için son derece faydalı olsa da böbrek taşına sebep olabilir. Terleme yoluyla vücuttan atılan su daha az idrar üretimi anlamına gelir. Ne kadar terlerseniz o kadar az tuvalete gidersiniz. Bu da taş oluşumu sağlayan minerallerin yerleşmesini; ardından böbrekler ve idrar yollarında katılaşmasını sağlar.
Dolayısıyla alınabilecek en iyi önlem bu aktiviteleri yaparken bol bol su içmektir. Terlemenin yanı sıra idrar oluşturacak kadar su tüketirseniz böbrekleriniz çalışmaya devam eder.

2. Oksalat oluşumu kontrol etmek

En çok görülen böbrek taşı tipi kalsiyum oksalat taşıdır. Bir diğer adı oksalik asit olan oksalat çeşitli meyve, sebze, tohum, yemişler, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler hatta çikolata ve çayda bulunan bir maddedir.

Oksalat yönünden zengin gıdaları tüketmemek teorik açıdan böbrek taşı oluşumunu engelleyebilir. Yine de yer fıstığı, ıspanak, pancar ve tatlı patates gibi çok faydalı gıdalar da bol miktarda oksalat içermektedir. Eğer böbrek taşı sorununuz varsa doktorunuza danışarak bu gıdalardan bazılarını azaltabilirsiniz.Ayrıca bir öğünde kalsiyum ve oksalat içeren gıdaları birlikte tüketmek fayda sağlayacaktır. Böylece kalsiyum ve oksalat böbreklere gelmeden önce mide ve bağırsaklarda birbirine bağlanacak; böylelikle böbrek taşı oluşma riskini azaltacaktır.



3. Kalsiyum almak

Yeterli miktarda kalsiyum almamak oksalat seviyesinin artmasına ve böbrek taşı oluşumuna sebep olur. Yaşınıza uygun miktarda kalsiyum alarak bunu önleyebilirsiniz. Ayrıca kalsiyum içeren gıdaları oksalat içeren gıdalarla eşleştirerek tüketmek de fayda sağlayacaktır.

4. Sodyum tüketimini azaltmak

Yüksek miktarda sodyum içeren gıdalar idrardaki kalsiyum miktarını arttırarak böbrek taşı oluşmasına neden olur. Böbrekleri taş üretmeye meyilli kişilerin düşük sodyum içeren bir diyet uygulamaları gereklidir. Sodyum tüketimini azaltmak ayrıca tansiyon ve kalp sağlığı için çok faydalıdır.

5. Hayvansal proteini azaltmak

Kalsiyum oksalat’ın dışında sıkça görülen böbrek taşı türlerinden biri de ürik asit taşıdır. Yumurta, deniz ürünleri, kırmızı ve beyaz et gibi hayvansal proteinleri fazla tüketmek ürik asit seviyesini arttırarak bu tip böbrek taşı oluşturabilir.

Ürik asit taşı oluşumunu önlemek için hayvansal protein alımını azaltmak; onun yerine sebze, meyve, tam tahıllar ve az yağlı süt ürünleri tüketmek fayda sağlayacaktır.



Kaynakça:

(https://www.kidney.org/atoz/content/kidneystones_prevent)
(http://www.health.harvard.edu/blog/5-steps-for-preventing-kidney-stones-201310046721)
(https://authoritynutrition.com/oxalate-good-or-bad/)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir