Lahana yaprağı çok çeşitli kullanımları olan bir sebze. Lahana ile çorba, turşu, salata ve daha bir çok çeşit yemek yapabilirsiniz. Lezzetiyle bilinen lahananın sağlığa ne kadar faydalı olduğunu biliyor muydunuz?
Lahana bol miktarda C vitamini içerir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve kalp sağlığını korur. C vitamininin cilt sağlığına da büyük faydası bulunur. C vitamini kolajen adlı proteinin üretilmesi için gerekli bir vitamin türüdür. Kolajen cilde esneklik kazandırır, kemiklerin, kasların ve kan damarlarının düzgün çalışmasında büyük önem taşır.
Ayrıca lahanada bulunan sülfür de cilt güzelliği için kilit önem taşımaktadır. Sülfür, saç, tırnak ve cildi oluşturan keratinin üretilmesini sağlar. Ayrıca C vitamini ile birlikte sülfür vücudu serbest radikallerden arındırarak artrit, cilt rahatsızlıkları, romatizmaya karşı vücudu korur.
Lahana düzenli yendiğinde vücuttaki östrojenin dengelenmesine yardımcı olur. Bu sayede göğüs, rahim ve yumurtalık kanserinin oluşma riskini azaltır. Ayrıca lupeol, sinigrin ve sülfürofan bileşenlerini içeren lahana kanser tümörlerinin büyümesini baskılar. Bir araştırmada lahana ve diğer yeşil yapraklı bitkileri düzenli yiyen kadınların göğüs kanserine yakalanma riskinin azaldığı ortaya çıkmıştır.
Lahananın yemek dışında da kullanımları mevcuttur. İsterseniz bu kullanım biçimlerine hep birlikte göz atalım.
1. Emzirme döneminde oluşan göğüs acısı
Emzirme döneminde anneler sütün kanallarındaki tıkanma ve göğüs bölgesindeki tahrişten dolayı sık sık acı hisseder. Acı kaynağı ne olursa olsun lahana yaprağı yardımınıza koşacaktır. Bunun için göğüslerinize lahana yaprağı sarmanız yeterlidir. Lahana yaprağı acıyı ve iltihaplanmayı azaltacaktır.
Öncelikle lahanayı buzdolabına koyarak yarım saat kadar bekletin. Soğuttunuz lahananın ilk ve ikinci kat yapraklarını soyun ve bunları kullanmayın. İç kısımdaki büyük yapraklardan birkaçını kesin. Olası pestisitlerden arındırmak için bol soğuk suyla yıkayın. Seçtiğiniz yaprakların ortadaki büyük damarlarını keserek ayırın. Ardından yaprakları göğüs uçlarını kapatmayacak şekilde göğüslere yerleştirin. Üzerine sutyen giyerek veya sadece cilde değecek şekilde tutarak 20 dakika bekleyin.
Lahana yaprağı kürünü sadece ağrıyı ve şişkinlik için kullanın. Eğer ağrınız geçtiyse her gün kullanmaktan kaçının.
2. Baş ağrıları
Eğer uykusuzluk, stres, yorgunluk veya herhangi bir başka nedenden dolayı baş ağrısı çekiyorsanız başınıza lahana yaprağı koyabilirsiniz. Yine göğüslerde olduğu gibi lahananın kullanılabilir iç yapraklarından ayırın ve başınızda ağrıyan bölgeye yerleştirin. İsterseniz yaprakları bir tülbentle bağlayabilir veya üzerine şapka giyebilirsiniz.
3. Yara, morartı veya çürükler
Eğer vücudunuzda bir yara veya çürük oluşmuş ise üzerine lahana yaprağı sararak iyileştirebilirsiniz. Aynı uygulama eklem ve diz ağrıları için de uygulanabilir.