Diyet

ARALIKLI ORUÇ Diyeti Nedir ve NASIL YAPILIR?



Son derece sağlıklı ve uzun süre uygulayabileceğiniz bir diyet programı ister miydiniz? Eğer yanıtınız evet ise aralıklı oruç diyeti tam size göre. Aslına bakılırsa aralıklı oruç bir diyet programından çok yeni bir yeme düzeni sayılabilir. Basitçe açıklamak gerekirse aralıklı oruç günü yemek zamanı ve oruç zamanı olarak ikiye ayırmak ve beslenmemizi bu program dahilinde yapmaktır. Yemek zamanlarında istediğinizi istediğiniz miktarda yiyebilirsiniz.

Aralıklı oruç diyeti kilo vermek ve sağlığını korumak isteyen herkes tarafından uygulanabilir. Yediklerimizi değiştirmek zorunda olmamak aralıklı oruç diyetini nispeten kolay uygulanabilir hale getirmektedir.

Oruç kelimesi bu bağlamda yemek yemeden geçirdiğimiz süreyi ifade eder ve dini bir ifade olarak algılanmamalıdır. Oruç süresinde su, şekersiz çay, bitki çayı ve aşırıya kaçmamak kaydıyla sade kahve içilebilir. Bu sürede içilen içecekler şeker, süt ve tatlandırıcı içermemelidir.

Aralıklı oruç bir kaç farklı biçimde uygulanabilir.

1. 16/8 metodu:

16/8 metodunda 16 saatlik orucu 8 saatlik yemek süresi takip eder. 8 saatlik yemek süresine 2,3 veya daha fazla öğün sığdırabilirsiniz.

Akşam yemeğinden sonra yemeği keserek ve ertesi günün kahvaltısını atlayarak bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Örneğin; akşam yemeğini saat 20:00’de bitirdiğinizi varsayarsak ertesi gün saat 12:00’de yemeğe başladığınızda 16 saatlik bir oruç tutmuş olursunuz. Bu sürede su ve kalorisiz içecekler içerek açlığı bastırabilirsiniz.

Pek çok kişi 16/8’in en doğal aralıklı oruç yöntemi olduğunu düşünmektedir.

2. 5/2 diyeti:

5/2 diyetinde haftanın 5 günü normal, 2 günü sadece 500-600 kalori alacak biçimde yemek yenir. Oruç zamanlarında kadınlara 500 erkeklere 600 kalori almaları tavsiye edilir.

Örneğin salı ve cuma hariç haftanın her günü normal yemek yerken bu günlerde iki küçük öğün yenebilir.

3. Ye-Dur-Ye metodu:

Ye-Dur-Ye metodunda haftada bir veya iki kez 24 saatlik bir oruç tutulur. Örneğin gün içinde seçtiğiniz bir öğünün ardından ertesi gün aynı öğün zamanına kadar oruç sürecine girebilirsiniz.

Aynı diğerlerinde olduğu gibi bu yöntemde de oruç süresince su, çay, kahve gibi kalorisiz içecekler içilebilir.



ARALIKLI ORUÇ DİYETİNİN FAYDALARI NELERDİR?

1. Kilo verdirir

Aralıklı oruç kilo vermenin güvenli ve etkili bir yöntemidir. Obezite sorunu olan kişiler üzerinde yapılan araştırmalar yöntemin kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermiştir.

İnsan bedeni farklı koşullara adapte olabilme konusunda çok beceriklidir. Bu yöntem belirli bir süre uygulandığında beden kan şekerini dengelemek için karbonhidrat veya proteinler yerine yağlara yönelmesi gerektiğini öğrenir.

2. Hormonları dengeler

Oruç tutulduğunda kan şekeri ve insülin seviyesi düşerken büyüme hormonu artış gösterir. Bu etkiler insülin hassasiyetini normal seviyeye çekerek diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltır.

Ayrıca az yemeye alışan bedende açlık hormonu olarak bilinen girelin hormonu düzene girer ve trigliserid seviyesi düşer.

3. Yaşlanma etkilerini geciktirir

Eğer 30 yaşın üstünde iseniz ve az hareket gerektiren bir yaşam stiliniz varsa beden somatopoz olarak bilinen döneme girer. Somatopoz kısaca yaşın ilerlemesiyle birlikte baş gösteren büyüme hormonu yetersizliğidir. Büyüme hormonu azalınca beden kas ve kemik yoğunluğu kaybeder ve özellikle karın bölgesinde yağlanma oluşmaya başlar.

16 ila 24 saatlik bir açlık süresinde beden yoğun biçimde büyüme hormonu salgılar. Büyüme hormonunun artması bir dizi hormonu tetikleyerek somatopoz sürecini yavaşlatır. Oruç diyetiyle yağ yakımı hızlanırken kas kütlesi korunur. Bu şekilde, aralıklı oruç diyeti bedeninizin çok daha genç kalmasını sağlayacak ve genel sağlığınızı büyük ölçüde iyileştirecektir.



Kaynakça:

(https://mayooshin.com/intermittent-fasting-lessons-learned/)

(https://yurielkaim.com/how-to-do-intermittent-fasting/)

(https://fatburningman.com/intermittent-fasting-101-how-to-drop-fat-and-build-muscle-fast/)

(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC329619/)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir