Sağlığımızı korumada en iyi yardımcımız tabii ki seçtiğimiz gıdalardır. Doğru seçilen gıdalar kiloyu ve beyin sağlığını korumaya yardımcı olur, bilişsel fonksiyonları korur ve hafızayı geliştirir. Ancak bunun tam tersini yapan gıdalarda bulunmaktadır ve maalesef bu son kategorideki gıdalara erişmek çok daha kolaydır. Bu videoda beyne zarar veren gıdalardan söz edeceğiz. Haydi başlayalım:
ŞEKERLİ GIDALAR:
Şeker içeren yiyecek ve içecekler, sadece bel çevresini genişletmekle kalmaz, beyin fonksiyonlarına da zarar verebilir. Bu gıdaları tükettiğimizde kan şekerimiz yükselir, bu da kalp hastalığı ve tip-2 diyabet riskini artırır. Her iki hastalığın da beyin üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Aşırı şeker tüketimi aynı zamanda beyinde insülin direncini artırabilir, bu da öğrenme ve hafızayı olumsuz yönde etkiler.
Şeker tüketimi sonrasında vücutta mutluluk hormonlarından biri olan dopamin salgılanır. Bu nedenle bilim insanları, şekerin kokain kadar bağımlılık yaptığını söylemektedir.
ÇOK TUZLU GIDALAR:
Tuzlu yiyeceklerin kan basıncını doğrudan etkilediği ve kalbi zorladığı bilinmektedir. Yüksek miktarda tuz yani sodyum içeren yiyecekler, bilişsel fonksiyonları etkileyebilir ve düşünme yeteneğini bozabilir.
Tuzlu yiyecekler de şekerli gıdalar gibi en az tütün ve uyuşturucu maddeler kadar bağımlılık yapabilir.
RAFİNE KARBONHİDRATLAR:
Beyaz un kullanılarak yapılan yiyecekler yüksek glisemik indeksleri nedeniyle vücut tarafından kolayca emilirler. Genellikle kan şekerinin yükselmesine ve insülin seviyelerinin artmasına neden olurlar, bu da hafıza gelişimini etkiler. Beyinde kısa dönem hafızayı uzun dönem hafızaya dönüştürmekten sorumlu olan bölgemiz hipokampüstür. İnsülin seviyelerindeki bu ani artışlar hipokampüs bölgesinde iltihaplanmaya neden olabilir.
ALKOL:
Bir bardak şarap veya biranın tek başına zihninizi etkilemesi çok mümkün değildir. Ancak alkol alım oranı arttıkça beynin iletişim yolları değişmeye başlar. Ne kadar çok içerseniz, yeni bilgiyi işlemek veya bilgileri hatırlamak o kadar zor olabilir. Alkol ayrıca kafa karışıklığına veya depresyona sebep olabilir.
ŞEKERSİZ GAZLI İÇECEKLER VE YAPAY TATLANDIRICILAR
Eğer sıradan gazlı içecekler sağlığa zararlıysa, o zaman diyet içecekler iyidir diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bilim insanları, yapay tatlandırıcıların tahmin edildiği kadar masum olmadığı görüşünde. Araştırmalar, günde en az bir diyetik gazlı içecek tüketen insanların felç geçirme veya Alzheimer’a yakalanma olasılığının neredeyse üç kat daha fazla olduğunu buldu.
TRANS YAĞLAR
Trans yağlar kalp damar sistemini tehdit eden başlıca gıdalardan biridir. Bu yapay yağlar kızartma yağlarından bile daha zararlıdır. Bu yağların kullanımı iltihaplanmaya sebep olduğu için beynin verimliliğini düşürür ve nöral fonksiyonları bozar. Ayrıca refleksleri etkiler ve felç riskini arttırır.
Trans yağlar uzun süre tüketildiğinde, aynı Alzheimer hastalığında olduğu gibi beyin damarlarının büzülmesine neden olur. Beynin bu küçülmesi, trans yağların yavaş yavaş ama sürekli biçimde damarlara zarar vermesinden dolayıdır.
Kaynakça:
https://www.ndtv.com/health/brain-5-foods-to-eat-5-foods-to-avoid-for-good-brain-health-3740610
https://www.ramsayhealth.co.uk/blog/lifestyle HYPERLINK “https://www.ramsayhealth.co.uk/blog/lifestyle/is-sugar-more-addictive-than-cocaine”/ HYPERLINK “https://www.ramsayhealth.co.uk/blog/lifestyle/is-sugar-more-addictive-than-cocaine”is-sugar-more-addictive-than-cocaine
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-worst-foods-for-your-brain