Genel Sağlık

BUNLAR VÜCUDUNU VİRÜSLERE KARŞI KORUYOR! GÜNLÜK HAYATINA VE BESLENMENE BUNLARI EKLE!




Virüslerle baş etmenin tek yolu bağışıklık sistemimizi güçlü tutmaktır.  Bunu başarmanın yolu beslenme düzenimizi buna göre düzenlemekten geçiyor. Az sonra söyleyeceğimiz gıdaları günlük beslenme düzeninize ekleyerek vücudunuzun virüslere direncini önemli miktarda artırabilirsiniz. Şimdi hep birlikte bu gıdalara ve yağlara göz atalım:

1- YEŞİL MERCİMEK: Bitkisel proteinin yüksek oranlarda yenilmesi virüslerin hücrelere tutulmasını engelliyor. Bunun için en etkili besinlerin başında yeşil mercimek geliyor. Bu güzel faydasının yanı sıra mercimek içeriğindeki esculin ve choline maddeleri sayesinde tansiyon dengeleyici özelliğe de sahip.



2- PATLICAN: A, B1, B2 ve C vitamini içeriği bakımından zengin patlıcan da virüse karşı kalkan görevi görüyor. Vücuttaki şekeri düzenleyen patlıcan güçlü bir antioksidandır. Bu özelliklerinden tam faydalanmak için haftada iki kere yağda kızartmadan yenmesi tavsiye ediliyor.

3- KURU SOĞAN: A, B6, B-Kompleks, C vitamini, demir, folik ve potasyum açısından zengin olan soğan vücudu güçlendiriyor ve doğal bir antibiyotik gibi çalışıyor. Özellikle üst solunum yolu hastalıklarını önlediği biliniyor. İçerisinde bulunan selenyum minerali bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere ve alerjilere karşı savaşıyor.

4- SİYEZ BULGURU: Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde yetiştirilen siyez buğdayı günümüz buğdayının atası kabul ediliyor. İçeriğindeki B1 vitaminleri, folik asit ve yüksek lif oranıyla vücudun hastalıklara karşı direncini arttırıyor. Yüksek antioksidan içeriğiyle hücrenin temel yapısını koruyor ve bağırsak temizleyici özelliğe sahip.

5- LİMONLU SU İÇMEK: Limondaki potasyum kan basıncını kontrol etmeye, beyin ve sinir fonksiyonlarını uyarmaya yardımcı oluyor ve içerisindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücudu susuz bırakmamak da ayrı bir önem taşıyor. Günde ortalama 2 litre su içmek tüm organların rahat çalışmasını ve vücudun virüslere karşı güçlenmesini sağlıyor.



6- ELMA SİRKESİ: Doğal antiseptik, antifungal ve antibakteriyel özelliklerine sahip olan elma sirkesi, içeriğinde bol miktarda magnezyum, fosfor, potasyum, demir, bakır ve florin barındırmaktadır. Bir bardak suya bir tatlı kaşığı kadar organik elma sirkesi karıştırarak içmek vücudun direncini güçlendirecektir. Bu karışıma isterseniz bir çay kaşığı kadar doğal çiçek balı ekleyebilirsiniz.

7- KEKİK YAĞI: A ve C vitaminleri açısından eşsiz bir kaynak olan kekik yağı bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle soğuk havalarda kişinin grip ve nezle gibi solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmasını önler.  Kekik yağı hücrenin etrafında koruyucu bir kalkan oluşturarak virüsün gen aktarımına engel oluyor. İbrahim Saraçoğlu bir iki damla olarak burun deliklerine sürerek koklanmasının faydalı olduğunun altını çiziyor.



8- LAVANTA YAĞI: Lavantanın hem çiçeği hem de yağı antiseptik ve antiviral özelliklere sahiptir. Profesör doktor İbrahim Saraçoğlu’na göre bulunduğunuz kapalı ortamı temizlemek için kaynar suyun içerisine lavanta yağını 5-6 damla damlatıp kullanabilirsiniz. İçerisindeki esansiyel ve uçucu yağlar sayesinde havayı temizlemektedir. Lavanta yağı ve su karışımını kullandığınız maskeye de sıkarak güvenle kullanma imkânı bulabilirsiniz. Bunlara ek olarak, lavanta çayı da virüslere karşı vücudun direncini arttırmaktadır.

9- PROPOLİS: Propolis arıların kovan içinde yer alan peteklerin sterilizasyonunu sağlamak, dışarıdan gelen böcek, mantar, bakterilere karşı kovanı korumak, bal peteklerini onarmak ve güçlendirmek için kullandığı bir üründür. B1, B2, C, E vitamini barındıran propolis ayrıca çinko, bakır, demir, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller açısından da zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirmede çok etkilidir. Propolisin suda çözünür damla, tablet, kapsül, krem, sprey, şurup ve toz formları eczanelerde ve aktarlarda bulunabilir. Bala alerjisi olanların kullanmamaları gerekir. Gebe ve emziren annelerin ve kronik hastalığı olanların doktora danışarak kullanmaları gerekir.



Kaynakça: 1. https://www.milliyet.com.tr/pembenar/patlicanin-faydalari-nelerdir-2678539

  1. https://www.milliyet.com.tr/cadde/prof-dr-ibrahim-adnan-saracoglu/mercimek-1085478

  2. https://www.yenicaggazetesi.com.tr/ibrahim-saracoglu-korona-virusten-koruyan-sebzeleri-acikladi-272175h.htm

  3. http://www.yasemin.com/saglik/haber/2682491-limonlu-patlican-suyunun-faydalari-nelerdir-haftada-bir-cig-patlican-yerseniz-ne-olur

  4. http://www.yasemin.com/saglik/haber/2668514-kuru-soganin-faydalari-nelerdir-bir-hafta-boyunca-kuru-sogan-suyu-icerseniz-ne-olur

  5. https://www.hurriyet.com.tr/mahmure/galeri-mucize-gibi-siyez-bulguru-34941644/4

  6. https://indigodergisi.com/2016/05/siyez-bugdayi-nedir-faydalari-ve-siyez-pilavi/

  7. https://www.hurriyet.com.tr/mahmure/galeri-limonlu-su-icmek-icin-8-neden-41347003/4

  8. https://www.sabah.com.tr/saglik/2018/09/29/sirkenin-faydalari-nelerdir-iste-elma-sirkesinin-faydalari

  9. http://blog.milliyet.com.tr/elma-sirkesi–dogal-bir-yasam-iksiridir-/Blog/?BlogNo=118621

  10. https://www.youtube.com/watch?v=GRuJAo0kj_E

  11. https://www.sabah.com.tr/saglik/2020/02/24/koronavirusten-korunmanin-yollari-neler

  12. https://www.medicalpark.com.tr/propolis-nedir/hg-2263

14. https://www.milliyet.com.tr/pembenar/herbalist-tarkan-guveloglu/viruslere-bitkisel-kalkan-2909696

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir