Genel Sağlık

TİROİDİ TEDAVİ EDEN Doğal Önlemler




Tiroid dengesizliği günümüzde gitgide daha sık görülen hormonal dengesizliklerin başında geliyor. İddiaya göre kadınlar erkeklerden 10 kat daha fazla tiroit sorunu yaşıyor. Tam nedeni bilinmese de dengesizliğin östrojen hormonunun fazlalığı ile alakalı olduğu düşünülüyor.

Tiroit ile kadın üreme hormonları arasındaki bağlantı oldukça belirgin. Örneğin hipotiroid kadınlarda kısırlık, adet öncesi sendromu, düşük riski, polikistik over sendromu gibi pek çok rahatsızlığı tetikliyor.

Tiroid bedenimizdeki en önemli ama en çok ihmal edilen bezlerden birisi. Kelebek biçimli bu salgı bezi gıdalardaki besinlerin alınması, uyku düzeni, kilo ve ruh halimiz üzerinde büyük etkiye sahip. Bu nedenle yorgunluk, ruhsal gelgitler, kiloda değişiklikler ve saç dökülmesi sorunları yaşıyorsanız tiroit sorununuz olabilir.



Tiroit dengesizliği yaşadığımızda bu hipotiroid veya hipertiroid sorunu olarak belirir. Eğer tiroit sorununuz olduğunu düşünüyorsanız bir iç hastalıkları uzmanına görünmeniz gerekir. Uzman gerekli gördüğü takdirde sizi endokrinoloji bölümüne yönlendirir. Doktora görünmenin yanı sıra bazı günlük alışkanlıkları değiştirmek tiroid sorununu doğal biçimde tedavi etmede yardımcı olabilir.

İsterseniz tiroidi düzenleyecek önlemlere hep birlikte göz atalım.

1. Glütenli gıdalardan uzak durun

Bazı gıda grupları tiroidi hedef alan bir otoimmün hastalığını tetikleyebilir ve metabolizmanın yavaş çalışmasına sebep olabilir. Glütenli gıdalar bu gıda gruplarından biridir.  Glüten, hassas bir sindirim sistemi olan kişilere zarar verebilir. Glüten bağırsaklarda iltihaplanmaya sebep olur ve böylelikle tiroidi zayıflatır.

Eğer glüten hassasiyetinden şüpheleniyorsanız kan testi yaptırarak bunu öğrenebilirsiniz. Buğday, arpa, çavdar, yulafta glüten bulunur. Glüten hassasiyeti migren, yorgunluk ve kilo alma gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.

Kan testinin yanı sıra 3 hafta boyunca diyetinizden glüten içeren gıdaları çıkararak kendi testinizi yapabilirsiniz. Eğer belirtiler kayboluyorsa glüten hassasiyetiniz var demektir.



2. Florürden uzak durun

Florürün vücuttaki etkilerinden biri tiroidin çalışmasını azaltmaktır. Florür sırf bu nedenle 1950’li yıllarda Avrupa ve Güney Amerika’da doktorlar tarafından hipertiroid hastalarına yazılmıştır. Günümüzde artan hipotiroid vakalarının florürün tiroidi baskılama etkisi ile alakalı olduğu konusunda şüpheler bulunuyor. İngiliz bilim insanları yaptıkları çalışmalar sonucunda içme sularına katılan florür ile artan hipotiroid vakaları arasında bir ilişki bulmuşlardır.

Florürden uzak durmak için florürlü diş macunu yerine katkı maddesiz başka diş macunlarını tercih edebilirsiniz. Eğer florürlü diş macunu kullanıyorsanız çocuğunuza macunu yutmamasını tembih edin. Tuz alırken florürlü tuzlardan uzak durun.

3. İyotlu gıdalar yiyin

İyot tiroid hormonunun üretilmesinde kullanılan bir besin maddesidir. İyot bedende üretilen bir madde olmadığından beslenme yoluyla yeterli iyot almak büyük önem taşır. İyot eksikliği bedenin yeterli tiroid hormonu üretememesine, dolayısıyla hipotiroide neden olur.

İyot doğal olarak toprakta ve deniz suyunda bulunmaktadır. İyotlu tuz kullanmak tiroid eksikliğine karşı alınabilecek bir önlemdir. Ayrıca patates, tuzu suda yaşayan balıklar, deniz ürünleri, yoğurt ve yumurta iyot içerir.

Hipertiroit hastaları, tiroidinde nodül bulunanlar ve otoimmün tiroid hastalığı olan kişiler için fazla iyot almak sakıncalıdır. Fazla iyot mevcut rahatsızlığı arttırabilir veya tiroidi normal çalışan kişilerde iyot alımına bağlı hipertiroid oluşmasına neden olabilir.



4. BPA’lı ürünlerden kaçının

BPA veya açık adıyla Bisphenol A çoğunlukla plastik ürünlerde bulunan ve vücuttaki hormonları taklit eden bir endokrin bozucudur. Bu toksik madde hormonal dengeyi alt üst ederek tiroid bozukluğuna neden olabilir.

Bu nedenle üzerinde BPA içermez yazısı olmayan konserve gıdalar ve plastik kaplardan uzak durmak akıllıcadır. Ayrıca bebeğinizin hormonal dengesini korumak için BPA içermeyen ürünleri tercih edin. BPA’lı plastikler emzik, biberon, plastik oyuncak, diş kaşıma aparatı ve yıkama küveti gibi bebek ürünlerinde bolca kullanılır.

5. Ağır metal detoksu uygulayın

Ağır metaller maalesef endüstrileşmiş toplumun tehlikeli yan ürünleri olarak tiroid bezimizi tehdit ediyor. Bu nedenle hücre ve dokularda biriken ağır metalleri atmak için düzenli detoks yapmak önem taşıyor. Ağır metal detoksu için kullanılabilecek en iyi bitkilerden biri kişniş. Kişnişi doğrudan yiyebilir, yemek ve salatalara koyabilir veya çayını içebilirsiniz. Günde bir fincan kişniş çayı bedeninizi doğal olarak ağır metallerden temizleyecektir. İşte size kişniş detoks çayı tarifi:

Malzemeler:

  • 1 çay kaşığı kişniş tohumu

  • 1 bardak su

  • Bal (isteğe bağlıdır)

Hazırlanışı:

Suyu kaynatın ve kişniş tohumlarını içine atın. Ateşin altını iyice kısın. 15 dakika demlenmeye bırakın. Ardından karışımı süzün. İsterseniz bal ekleyerek için. Her sabah aç karnına bir fincan içebilirsiniz.



Kaynakça:

https://experiencelife.com/article/why-do-thyroid-disorders-affect-women-more-often-than-men/

6-Steps to Heal Your Thyroid

http://fluoridealert.org/issues/health/thyroid/ (Florürün hipertiroid ilacı olarak kullanılması)

https://www.thyroid.org/iodine-deficiency/

https://www.stabilhayat.com/bpa-nedir/

https://food.ndtv.com/food-drinks/the-thyroid-diet-6-ways-to-heal-thyroid-with-food-1451565

How Cilantro Can Help You Detox

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.