Genel Sağlık

GÖZLERE İYİ GELEN 5 GIDA




Gün geçtikçe görüşünüz bulanıklaşıyor mu? Gözünüzün önünde uçuşan şekillerin sayısı arttı mı? Katarakt veya sarı nokta hastalığı riskinden endişeli misiniz? Bu konuda doğanın eczanesi yardımınıza koşabilir. Şimdi vereceğimiz bitkiler gözlere iyi geliyor ve hatta gözdeki hasarı iyileştirebiliyor.

Yalnız şunu belirtmemiz lazım ki, hiçbir ilaç veya bitki, eğer doğru bir beslenme rejimimiz yoksa tam olarak etkili olmayacaktır. Gözler, kan şekerinin yüksekliğinden en çok etkilenen organların başında gelir. Kan şekerinin yüksekliği yüksek seviyede oksidasyon oluşturur. Oksidasyon yani paslanma, boyası dökülmüş arabamıza ne yapıyorsa fazla şeker tüketen bedenimize de aynı etkiyi yapar. Yüksek şeker ve karbonhidratlı beslendiğimizde oluşan hasar yaş ilerledikçe daha görünür hale gelir. Gözler diğer organlarımıza kıyasla daha hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bedendeki oksidasyonun ilk olarak gözlerimizi bozulması şaşırtıcı değildir. Uzun vadede göz sağlığını koruyan şey karbonhidratı makul seviyede, şekeri ise çok daha az seviyede tüketmektir.

Bu uyarıyı yaptıktan sonra gözlere iyi gelen gıdalara geçebiliriz.

1. GINKO BILOBA:

Ginko Biloba bilinen en eski yaşayan ağaç türlerinden biridir ve binlerce yıldır geleneksel Çin tıbbında kullanılmaktadır. Yaprakları, flavonoidler ve terpenoidler gibi sağlığa faydalı bileşenler içerir. Ginko Biloba kan dolaşımını düzenlediği için göz sağlığını olumlu yönde etkiler. Kan dolaşımı sağlıklı olduğunda göze yeterli miktarda oksijen ve besin maddesi ulaşır. Bu da gözün işlevini rahatça yapabilmesine olanak sağlar ve hastalıkların önüne geçer.

Glokoma kan basıncının artması veya azalması ile oluşan ve görme kaybına yol açabilen bir göz hastalığıdır. Optik sinirlere giden kanın basıncının azalması glokoma hastalığının ilerlemesine sebep olur. Ginko biloba dolaşımı dengelemede faydalıdır. Bu sayede glokomaya karşı koruyucu bir etki sağlar. Glokom konusunda yapılan araştırmalar, Ginko biloba özütünün bazı glokom hastalarında önceden oluşmuş göz hasarını iyileştirebileceğini öne sürmektedir



2. YABAN MERSİNİ

Yabanmersini, yüksek antosiyanin içeriğiyle ön plana çıkan bir meyvedir. Antosiyanin, güçlü antioksidan özelliklere sahip bir flavonoid türüdür. Yaban mersinindeki mavi pigmentler, yalnızca ona kendine özgü mavi rengini vermekle kalmaz, aynı zamanda onu göz sağlığı için çok faydalı bir meyve haline getirir.

Bilimsel araştırmalar, antosiyaninlerin, gözün çeşitli bölgelerinde, özellikle retina ve lensinde oksidatif hasara neden olabilen serbest radikalleri gidermeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Oksidatif stres, yaşlı yetişkinlerde görme bozukluğu ve körlüğün önde gelen nedenlerindendir ve sarı nokta hastalığı olarak da bilinen yaşa bağlı makula dejenerasyonu ile katarakta neden olduğu bilinmektedir.

Yaban mersinindeki antosiyaninler sayesinde gözlerdeki kan akışı düzene girer. Böylece göz dokuları sağlıklı kaldığı için görme yeteneğinde kayıp yaşanmaz.

3. SAFRAN

Canlı rengi ve lezzetiyle ünlü olan safranın özellikle gözler için önemli faydaları bulunmaktadır.

Safran, çiçekli bir bitki olan Crocus sativus’dan elde edilen bir baharattır. Bazı bilimsel çalışmalar, safranın, erken makula dejenerasyonu olan kişilerde görme keskinliğini ve retinanın ışığa karşı duyarlılığını arttırdığını göstermektedir.

Safranda bulunan Alfa-karoten, gözler için çok faydalı, sarı renkte bir pigmenttir. Safranın diğer bileşenleri gibi alfa-karoten de, retinanın renkli hücrelerini ışığa bağlı oksidatif hasardan koruyan bir karotenoiddir. Araştırmalara göre, en fazla alfa-karoten içeren beslenme alışkanlığına sahip kişiler, en düşük tüketimi olanlara kıyasla %32 daha az makula dejenerasyonu riski taşımaktadır.



4. ZERDEÇAL

Yemek ve tıbbi geleneklerde sıkça kullanılan zerdeçal, güçlü anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip bir bileşen olan kurkumin içerir. Kurkuminin göz sağlığındaki rolü özellikle yaşa bağlı maküler dejenerasyon ve diğer oksidatif stresle alakalı göz sorunlarında öne çıkar. Kurkumin iltihabı azaltarak ve serbest radikallerle savaşarak gözün hassas yapısını korur.

Zerdeçalın ayrıca diyabetik retinopatiye karşı koruma potansiyeli de bulunmaktadır. Anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri ile zerdeçal, diyabetik retinopatiyle alakalı vasküler hasarı ve oksidatif stresi azaltır. Bu nedenle zerdeçal göz sağlığını pek çok farklı yönden koruyan, son derece sağlıklı bir baharattır.



5. KARA HİNDİBA

Karahindiba sık sık bir yabani ot olarak göz ardı edilse de, göz sağlığını korumak için hayati öneme sahip vitamin ve mineralleri içeren zengin bir besin deposudur. Özellikle retina sağlığı için önemli olan hindiba, gözleri zararlı mavi ışıktan ve oksidatif hasardan koruyan iki karotenoid olan lutein ve zeaksantin içerir. Bu antioksidanlar, serbest radikalleri nötralize eder ve zararlı ışık frekanslarını filtreler. Böylece hindiba kronik göz hastalıkları, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve katarakt riskini azaltır.

Lutein ve zeaksantin’e ek olarak, karahindiba A vitamini bakımından zengindir; bu, görme için hayati öneme sahip bir besindir. A vitamini, özellikle az ışıklı ortamlarda iyi görebilmek için gereklidir.

Ayrıca, karahindibada C ve E vitaminleri bulunur. Her iki vitamin de gözlere için faydalı antioksidan özelliklere sahiptir. C vitamini, kataraktın oluşma riskini azaltmaya yardımcı olurken, E vitamini makula dejenerasyonunu önlemede rol oynar.

Son olarak, karahindibadaki çinko minerali gözler için faydalıdır. Çinko, göz fonksiyonu için gereken birçok enzimin önemli bir bileşenidir ve retinal hücrelerin oluşmasında rol oynar. Çinko seviyesinin normal düzeyde olması gece körlüğüne karşı koruma sağlar ve makula dejenerasyonuna yakalanma riskini azaltır.

Kara hindibayı çay olarak içebilirsiniz. Bu konuda Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun tarifini uygulayabilirsiniz.

Hindiba çayı nasıl hazırlanır?

Bir gece öncesinden, ince kıyılmış bir tatlı kaşığı karahindibayı bir bardak soğuk su içine atın. Karahindiba çayı bir gece boyunca bu suda beklemeli. Sabahleyin uyandığınızda bu bardağı bir cezvenin içine alın ve birkaç dakika kaynatın. Daha sonra demini alması için bekleyin. Bu çayın kaynar değil ılık içilmesi önerilmektedir. Demini aldıktan sonra çayı süzün. Faydasını iyice görebilmek için çayın yarısını kahvaltıdan önce, yarısını kahvaltıdan sonra tüketebilirsiniz. Karahindiba tek başına yeterince lezzetlidir. Yine de daha aromalı olmasını isterseniz demlerken içine iki adet karanfil katabilirsiniz.

Uyarı:

Karahindiba kan şekerini düşürebilir. Diyabet ilaçları kullanıyorsanız, karahindiba alırken dikkatli olmanız gerekir.

Karahindiba karaciğerde parçalanan birçok ilaçla etkileşime girebilir. Güvende olmak için, herhangi bir ilaç kullanıyorsanız karahindiba almadan önce doktorunuza danışın.



Kaynakça:

https://www.youtube.com/watch?v=K114ptQ1oUQ – Dr. Eric Berg – The #1 remedy for cataracts

https://www.memorial.com.tr/hastaliklar/glokom-nedir-ve-belirtileri-nelerdir

https://www.lifeextension.com/magazine/2016/7/saffron-improves-vision-in-aging-humans

https://nutratea.co.uk/blogs/7-best-herbal-teas-for-eye-health

https://www.mountsinai.org/health-library/herb/dandelion#

https://www.yeniakit.com.tr/haber/karahindiba-saracoglu-savunma-icin-puf-nokta-gunde-1-bardak-diyerek-acikladi-yok-boyle-kazanc-o-detay-ilan-1816465.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir